Cukrovinky budou dražší než dřív. Cukr je nejdražší za posledních 13 let

Nákupní vozík a kostky cukru ya_create / Shutterstock.com

Cena cukru jako komodity je nejvyšší za posledních 13 let. Změny klimatu a globální oteplování tak mají kromě kávy a surovin pro výrobu piva na svědomí zdražení další suroviny. Vzhledem k malé úrodě a rozsáhlému suchu v Indii a Thajsku se v brzké době očekává zdražení cukrovinek a sladkostí.

Přečtěte si také

Vyberte si správné turistické boty, aby vás nebolely nohy. Tohle byste měli vědět, než nějaké koupíte

Cukr zdražil vlivem klimatických změn

Očekává se, že rok 2023 bude nejteplejším rokem v historii. Globální oteplování, dlouhodobá sucha a extrémní povětrnostní podmínky ovlivňují také úrodu některých surovin včetně kávy nebo cukru. Cukr je dokonce nejdražší za posledních 13 let a cena se už začala promítat do ceny čokolády, cukrovinek a dalších sladkostí.

„Extrémní počasí ovlivňuje potraviny – před rokem to bylo avokádo, nyní cukr. Klimatická inflace je věc, která se zhoršuje. Problémy v produkci cukru navíc umocňuje hrozba omezení vývozu ze zemí produkujících cukr, které si chtějí udržet vlastní zásoby této komodity, a omezení vývozu v brazilských přístavech,“ uvedl pro časopis The Guardian klimatický ekonom z Kolumbijské univerzity Gernot Wagner.

Koblížky na pultu v supermarketu bbgreg / Shutterstock.com

Za cukrovinky si připlatíme

Dle údajů amerického ministerstva zemědělství se ceny cukru a sladkostí pro americké spotřebitele v minulém roce zvýšily o 8,9 %. Letos se očekává nárůst o dalších 5,6 %, což je nárůst výrazně nad historickým průměrem. Koncem roku oznámila zdražení výrobků Cadbury, Oreo a Toblerone firma Mondelēz. Obyvatelé Spojených států nicméně díky specifickým předpisům zdražení výrazně nepocítí. Dopady nejvíce pocítí rozvojové země.

„Problémem bude cenová dostupnost. V USA a dalších zemích s vysokými příjmy dojde ke zvýšení nákladů na potraviny, které pocítí zejména chudší domácnosti, ale v zemích, kde domácnosti vydávají na potraviny 40 procent svých příjmů, budou dopady výrazně znatelnější,“ Joseph Glauber, vědec z Mezinárodního institutu pro výzkum potravinové politiky.

Farmář uprostřed cukrové plantáže PitukTV / Shutterstock.com

Zdražení se týká i dalších komodit

Jak vyplývá z některých studií, změny klimatu se týkají i dalších komodit, například rýže nebo kukuřice. Ta druhá předpovídá, že celosvětová produkce kukuřice se nejspíš do roku 2030 propadne o 24 %. Nárůst teplot však neznamená pouze propad, ale také možnost pěstovat suroviny na místech, kde bylo dosud příliš chladno.

Podle vědců je současné nastavení trendu pěstování potravin příliš vázáno na počasí posledních tisíciletí, které se však v poslední době natolik proměňuje, že je nutné přizpůsobit tomu i pěstování.

„Produkce některých významných potravinářských plodin nebude s rostoucí teplotou klesat lineárně, ale bude to strmý pád do propasti zaviněný extrémním počasím. Neobávám se o osud velkých firem, které zdraží sušenky, ale o spotřebitele žijící na okraji společnosti a chudé zemědělce, kterým to zničí život a živobytí,“ popisuje Wagner. Celosvětová inflace potravin by mohla do 30. let 20. století stoupnout až na 3 % ročně.

Zdroje: ceskenoviny.cz, theguardian.com, ct24.cz