Češi mají o zboží z druhé ruky zájem. Koupit se dá použitý nábytek, luxusní móda i knihy

Žena balí do krabice oblečení k prodeji shine.graphics / Shutterstock.com

V posledních letech zažívají online bazary nebývalý vzestup popularity. Lidé z celého světa mají o použité věci zájem, a dokonce i obchody, které dřív prodávaly jen nové zboží, teď přidávají do své nabídky použité oblečení, elektroniku, knihy a nábytek. Nákupem zboží z druhé ruky nejen ušetříte, ale také ulehčíte životnímu prostředí. Navíc můžete natrefit na originální nebo vzácný kousek, který už běžně neseženete.

Přečtěte si také

Test odhalil, že více než polovina kloubních výživ klame spotřebitele

Nákupy z druhé ruky jsou populární

Prodej použitých věcí není nic nového, ale teď jeho popularita ještě narostla. Podle jedné analýzy DeliveryX Top1000 Europe 2023, která sleduje největší evropské obchody, se prodej použitého zboží na internetu rozvíjí šestnáctkrát rychleji než obchody, které prodávají jen nové věci. Dvě třetiny firem si myslí, že tento trend bude pokračovat i v dalších letech.

Studie z různých zdrojů (patří mezi ně studie analytické společnosti GlobalData, průzkum Cross-Border Commerce nebo platební společnosti VISA) ukazují, že lidé v Evropě a v USA mají podobný zájem o použité věci. Očekává se, že do roku 2025 bude evropský trh s použitým zbožím stát 120 miliard eur a nejvíce se bude prodávat použitá móda a elektronika.

I velké firmy, jako například IKEA, prodávají použité věci a mají z toho úspěch. V České republice IKEA prodala přes 14 tisíc kusů použitého nábytku přes službu Druhý život nábytku.

Bedny plné použitých knih TopMicrobialStock / Shutterstock.com

Použité zboží bude prodávat více obchodníků

Některé obchody, jako britský Selfridges nebo H&M, chtějí v budoucnu prodávat více použitých věcí nebo je opravovat a pronajímat. Online platformy hrají důležitou roli v tomto trendu. Například evropské tržiště Vinted má 80 milionů zákazníků a funguje i v České republice. Luxusní zboží se často prodává znovu, protože je z kvalitních materiálů. To může být pro evropské prodejce výhoda oproti zboží z Číny, které není tak ekologické.

„Vidíme, že lidé v dnešní době platformy, jako je Vinted, oceňují, aby prodali nepotřebné věci a vydělali si trochu víc peněz,“ vysvětlila pro Seznam Zprávy mluvčí Vinted Magdalena Szlaz.

Musí se prodej použitého zboží danit?

Když někdo prodává své staré věci v bazarech či na internetu, nemusí platit daň, pokud za rok vydělá méně než 50 000 Kč (v roce 2024 se zvedla hranice z původních 30 000 na 50 000 Kč). Ale pokud člověk pravidelně prodává věci, které koupil, aby na nich vydělal, což znamená, že by byly naplněny znaky podnikání, musí příjmy zdanit jako podnikatel.

Proč se prodej použitého zboží vyplatí?

Platební společnost VISA zjistila, že obchody, které prodávají použité věci, mají menší náklady a vyšší příjmy. V průměru jim za poslední rok tržby vzrostly o 17 %. Online antikvariát Knihobot, který prodává použité knihy, má větší prodeje a věrnější zákazníky, a dokonce otevřel kamenné knihkupectví. Jejich prodeje dosahují až 200 kusů denně. Firma chce růst i v Německu, kde konkuruje gigantům jako Amazon.

Ženy nakupují v second handu antoniodiaz / Shutterstock.com

I jiné české antikvariáty, jako Reknihy, mají větší zájem zákazníků kvůli inflaci a vyšším cenám nových knih. Finský online bazar Swappie, který prodává opravené iPhony, se rozšiřuje po Evropě a od roku 2021 funguje i v České republice. Regionální manažerka říká, že Češi se rychle učí nakupovat použité věci.

Celkově se ukazuje, že prodej použitého zboží je výhodný nejen z ekonomického hlediska, ale je také ekologicky odpovědný a v budoucnu se mu dařit bude.