Našli jste propadlé stravenky Sodexo a Edenred z roku 2023? Rozhodně je nevyhazujte, pomohou potřebným

Muž drží krabici s trvanlivými potravinami Ground Picture / Shutterstock.com

Našli jste doma v šuplíku nebo na dně kabelky prošlé stravenky Sodexo či Edenred z loňského roku? Ještě, než je zbytečně hodíte do koše, prověřte možnosti, jak je na poslední chvíli zužitkovat. Můžete je například darovat na dobrou věc a pomoci lidem v potravinové nouzi. Jak můžete svými starými stravenkami pomoci?

Přečtěte si také

Ochutnejte exotický chlebovník. V Česku je stále dostupnější a poskytuje celou řadu benefitů

Komu prospějí prošlé stravenky?

Máte doma stravenky Sodexo nebo žluté Edenred, které expirovaly 31. 12. 2023? Stejně jako v předchozích letech je můžete odevzdat zmíněným společnostem.

Ty je předají České federaci potravinových bank, která je následně skrze síť lokálních skladů použije pro zajištění nezbytných potravin potřebným, například rodinám s dětmi, seniorům, rodičům samoživitelům, lidem v hmotné nouzi nebo bez domova.

Muž držící obálku fizkes / Shutterstock.com

Jak pomoci s loňskými stravenkami Sodexo?

Dobročinnou kampaň iniciuje Pluxee (od nového roku se tak jmenuje původní společnost Sodexo) již čtvrtým rokem.

„Propadlé stravenky vybíráme už počtvrté. Lidé nám je mohou zasílat do konce února. Celou částku, kterou takto vybereme, darujeme České federaci potravinových bank,“ přiblížila záměr Tereza Knířová ze společnosti Pluxee, největšího poskytovatele benefitů v České republice. Současně uvedla, že za celou dobu lidé věnovali skrze prošlé stravenky více než 643 000 Kč, což považuje za veliký úspěch už jen proto, že uživatelů papírových stravenek každým rokem ubývá.

  • Tip: Prošlé loňské papírové stravenky Sodexo Gastro Pass v jakékoliv hodnotě, které chcete věnovat na dobrou věc, můžete do konce února 2024 zaslat na adresu: Stravenky pomáhají, Pluxee Česká republika a.s., Plzeňská 3550/18, 150 00 Praha 5 – Smíchov.

Potravinová banka stravenky promění za příděly jídla

Podle Aleše Slavíčka, předsedy České federace potravinových bank, je taková pomoc velmi vítaná. „Podařilo se nám vybudovat fungující systém pomoci pro lidi v nouzi. Jejich počet bohužel každým rokem narůstá, podle statistik se v současné době nachází pod hranicí chudoby až 15 procent všech obyvatel České republiky,“ uvedl Slavíček a dále dodal: „Snažíme se pomáhat ze všech sil, bez pomoci firem a jednotlivců bychom se ale neobešli. Jsme velmi vděční, že nám společnost Pluxee opakovaně poskytuje finanční příspěvek ve výši vybraných propadlých stravenek. Díky tomu můžeme pomáhat zas o trochu víc.“

Muž drží krabici s trvanlivými potravinami, další člověk mu podává lahev oleje Veja / Shutterstock.com

Jak pomoci s loňskými stravenkami Edenred?

Stejnou iniciativu realizuje již šestým rokem také společnost Edenred. I ona spolupracuje s potravinovými bankami a ve vybraných regionech České republiky zprostředkovává pomoc lidem v nouzi. „Celkovou získanou částku předá Edenred Potravinové bance na nákup potravin a hygienických potřeb, které bance schází. Ty budou určené pro lidi ve složitých životních situacích a dětem v dětských domovech,“ uvedla společnost.

  • Tip: Žluté papírové stravenky Edenred z roku 2023 můžete do konce února 2024 zaslat na adresu: Edenred CZ s.r.o., Pernerova 691/42, 186 00 Praha 8.