Použití zábavní pyrotechniky by mohlo být regulované už na konci letošního roku

Regál se zábavní pyrotechnikou Billy F Blume Jr / Shutterstock.com

Na konci letošního roku by mohlo dojít k regulaci používání zábavní pyrotechniky, včetně jejího prodeje, a to zejména těch druhů, které jsou hlavně zdrojem hluku. Tyto výrobky přinášejí značné problémy zvířatům, především psům a hospodářským zvířatům. Ministr zemědělství Marek Výborný navrhuje, aby se pyrotechnika prodávala pouze ve specializovaných obchodech, nikoli v obyčejných stáncích či supermarketech, a zvažuje také omezení toho, kdo a kdy může pyrotechniku odpalovat. Tyto kroky by měly pozitivně ovlivnit i kvalitu ovzduší.

Přečtěte si také

Supermarkety jeho cibuli nechtěly vykoupit, tak ji prodává po kilech za 8 korun

Použití zábavní pyrotechniky by mohlo být už brzy regulované

Ministr Výborný se v poslední době o této problematice bavil s kolegy z Německa a Slovenska, kde již byly podobné regulace zavedeny, a tuto tématiku rozebíral také v médiích. Přísnější regulace by se týkala zejména pyrotechniky kategorií F2 a F3. Ministr se hodlá věnovat této otázce v nadcházejícím období.

Společně s ministrem životního prostředí Petrem Hladíkem chce Výborný co nejdříve prosadit zpřísnění pravidel prodeje a používání pyrotechniky. Ministr Hladík uvedl, že ministerstvo pracuje na novele zákona o ochraně ovzduší, která by měla být brzy projednána vládou. Změny budou zavedeny pomocí pozměňovacího návrhu, který ministr Výborný předloží.

Velké profesionální ohňostroje znečišťují ovzduší méně

Problém pyrotechniky je dlouhodobě sledován i v kontextu ochrany přírody, zejména v chráněných oblastech, jako jsou národní parky. Ministr Hladík zdůraznil potřebu regulace prodeje pyrotechniky po požáru v Národním parku České Švýcarsko, který byl způsoben lidským selháním. „Důležité je také zmínit, že pokud bychom srovnali vliv jednoho velkého profesionálního ohňostroje a vliv hromadného odpalu drobné pyrotechniky během novoročních oslav, jednoznačně výraznější je vliv drobných odpalů na Nový rok. Velké profesionální ohňostroje jsou odpalovány ve vyšší výšce, znečištění se tedy lépe rozptyluje, a také celkové odpálené množství pyrotechniky je výrazně menší,“ řekl Hladík s tím, že částice se pak ukládají do půdy i vody, kterou znečišťují.

Znečištěné ovzduší ovlivňuje také lidské zdraví

Používání pyrotechniky během novoročních oslav zvyšuje zejména ve městech koncentrace prachových částic PM10 a PM2,5. To má negativní vliv na kvalitu ovzduší a zdraví obyvatel, a to i krátkodobě, zejména u náchylných skupin populace. Navíc po oslavách zůstává ve veřejných prostranstvích odpad z použité pyrotechniky, jehož úklid města a obce finančně zatěžuje.

Závěrem je důležité si uvědomit, že i když mohou být novoroční ohňostroje považovány za tradici, jejich dopad na životní prostředí a zdraví lidí nesmí být podceňován. Přísnější regulace, omezení prodeje a používání pyrotechniky může přispět k ochraně zdraví občanů a k udržení čistšího ovzduší.

Zdroj: Ministerstvo životního prostředí, Ministerstvo zemědělství