Máte problémy s trávením a unavuje vás každý den? Objevte superpotraviny za pár korun, které vás postaví na nohy!

Žena dělá prsty tvar srdce na břiše metamorworks / Shutterstock.com

Dostalo vaše zažívání přes svátky a koncem minulého roku pořádně zabrat a nyní vás trápí plynatost, zácpa či průjem, únava nebo zhoršená kvalita pleti? Pak je načase dát střeva opět do pořádku. Kromě pravidelného pohybu a dostatečného pitného režimu pomohou i běžné suroviny, které používaly již naše babičky, i přípravky z lékáren. Po jakých potravinách, bylinkách a doplňcích stravy v obchodech sáhnout, abyste se cítili co nejdříve zase fit?

Přečtěte si také

Vši opět berou školy a školky útokem, přípravky na léčbu dochází. Zbavit se jich můžete i sami vodkou nebo slivovicí

Proč pečovat o střeva?

Příznaky oslabeného tlustého střeva bývají různé. Od trávicích a vylučovacích potíží přes únavu, neustálou a špatnou náladu až po aknózní pleť. Špatně fungující střeva bez zdravé mikroflóry totiž nedokážou vstřebávat důležité vitamíny a minerály, což se projevuje na našem fyzickém i psychickém stavu.

Naštěstí existuje hned několik způsobů a prostředků, jak si dát zažívání opět do pořádku. Ať už zajdete do běžného supermarketu nebo do lékárny, pomoc najdete v přírodní vláknině, probiotikách a bylinkách, ale i v různých doplňcích stravy.

Mladá žena nakupuje v supermarketu Drazen Zigic / Shutterstock.com

Jak doplnit vlákninu?

Vláknina pro naše trávení a správné vylučování představuje dle odborného serveru WebMD.com klíčovou látku, zároveň pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, při hubnutí zase zasytí a sníží pocit hladu. Dospělý člověk by měl denně přijmout kolem 20 až 35 g vlákniny, pozor ale na její nadměrnou konzumaci, abyste si problémy s vylučováním ještě nezhoršili.

  • V běžně dostupných surovinách je vláknina hojně zastoupená v ovoci a zelenině (a jejich šťávách), v obilovinách (např. celozrnném pečivu a potravinách, ovesných vločkách, pohankových lupíncích) nebo v některých cereáliích (např. přímo vlákninových).
  • Pokud máte s jejím doplňováním problém, pak se dá koupit i ve formě rozpustného prášku, kapslí nebo tablet.

Probiotika – přínosy pro zdraví

Tyto kultury mikroskopických organismů pomáhají při trávení a štěpení potravy, dále přispívají k udržení zdravé střevní mikroflóry, jak uvádí MedicineNet.com. Aby však probiotika správně fungovala, potřebují v organismu také prebiotika, jejichž zdrojem je například již zmíněná vláknina (nejvíce obsažená např. v jablkách, cibuli, banánech nebo čekance).

  • Probiotika lze koupit v lékárnách (případně zdravých výživách) ve formě kapek, kapslí, tablet. Nejčastěji jsou k dostání přípravky s kmeny Lactobacillus a Bifidobacterium, případně se specifickými kvasinkami.
  • Z běžných potravin jsou nejlepším zdrojem fermentované potraviny, např. kysané mléčné výrobky, nakládaná zelenina, fermentované výrobky ze sóji apod.
  • V obchodech sáhněte po kysaném zelí, kimchi, kefíru, acidofilním mléku nebo probiotických jogurtech. Výborné účinky může mít v tomto ohledu i fermentovaný nápoj kombucha.
Různé potraviny bohaté na probiotika a prebiotika Danijela Maksimovic / Shutterstock.com

Další tipy pro očistu těla

Pro celkovou očistu těla se doporučuje užívat také různé bylinky, ideálně ve formě čajů. Namíchané směsi jsou běžně dostupné v drogeriích, lékárnách i zdravých výživách, a to včetně těch určených pro očistu tlustého střeva. Mezi účinné byliny patří například proskurník lékařský, fenykl, nať dobromysli a řepíku nebo kořen nátržníku. Dobré očišťující vlastnosti má i máta, kopřiva nebo třezalka.

Pomoci rovněž mohou zelené řasy, jako je spirulina či chlorella, případně různé zelené mixy namíchané spolu se zeleným ječmenem a dalšími přírodními složkami, které mají pozitivní vliv na trávení a vylučování. Při zácpě sáhněte bylinných přípravcích a doplňcích stravy (čajích, kapkách nebo tabletách) obsahujících psyllium (vlákninu ze semen jitrocele indického), aloe vera nebo jilm.

Zdroje: healthline.com, health.com