Popíjení vzácných bílých čajů vás udrží mladší a zdravější. V čem se liší od zelených a černých?

Šálek s čajem a bílou čajovou konvicí, kvetoucí větev v pozadí Fortyforks / Shutterstock.com

Ve starověké Číně byl považován za elixír mládí a nesmrtelnosti. A vzhledem ke svému původu také za velmi vzácnou surovinu, která byla určena jen pro císařský dvůr. Bílý čaj je ze všech ostatních druhů dodnes nejcennější. Díky minimálnímu zpracování si zachovává nejvíce cenných látek a jeho pravidelná konzumace může omlazovat tělo i ducha. Seznamte se s tímto čajovým zázrakem a objevte jeho blahodárné vlastnosti. Jak se bílý čaj připravuje, jak vzniká a v čem se liší od zelených a černých čajů?

Přečtěte si také

Jarní kolo Sbírky potravin vyneslo neuvěřitelných 467 tun zboží. Jak sobota probíhala v jednotlivých prodejnách?

Co jsou bílé čaje?

Připravují se z raných sušených listů čajovníku, které chrání jemné bílé chloupky, navíc se u nich zatím plně nerozvinulo zelené barvivo chlorofyl. Proto mají světle zelenou barvu, která po usušení přechází do šedé až bílé. Odtud také jejich název.

Nejčastěji se z nich připravuje teplý nebo studený nálev k popíjení, jsou ale také oblíbenou surovinou omlazující a pečující kosmetiky, například různých anti-age krémů nebo osvěžujících tonik.

Rozdíly mezi bílými, zelenými a černými čaji

Ačkoliv všechny pochází z jednoho keře čajovníku, výsledný druh se odvíjí od toho, kdy a jak byly jeho listy sklizeny a zpracovány. Podle toho se pak liší také ve své chuti, obsahu teinu neboli kofeinu a cenných látek, mezi které patří zejména antioxidanty polyfenoly.

Zelené čaje

Sytě zelené listy se ihned po sklizni nechají krátce projít horkou parou, čímž se u nich zastaví proces fermentace. Zachovávají si tak svou barvu, svěží výraznou chuť a poměrně vysoký obsah antioxidantů i kofeinu (kolem 20–30 mg).

Černé čaje

Na rozdíl od zelených se nechávají lístky projít plnou fermentací a vlivem oxidace černají. Nemají sice tolik polyfenolů a vitamínů, na druhou stranu vynikají výraznější chutí a vůní. Ze všech druhů čajů mají nejvyšší obsah kofeinu (kolem 40–60 mg), tedy i nejsilnější povzbuzující účinky.

Skleněná konvička s louhujícím se bílým čajem George Dolgikh / Shutterstock.com

Bílé čaje

K jejich přípravě se používají výhradně nerozvinutá čajová poupata, jejichž sklizeň je možná pouze po omezenou dobu časně zjara. Díky tomu si zachovávají nejvyšší obsah silic, antioxidantů a jiných cenných látek. Připravený čaj má světlou barvu a velmi jemnou chuť. Oproti ostatním mají bílé čaje nejnižší obsah teinu (nejvýše 15 mg).

Proč je dobré bílé čaje pít?

Jejich pravidelná konzumace má dle odborných zdrojů Healthline a WebMD hned několik pozitivních vlivů na naše fyzické i duševní zdraví:

  • pomáhají snižovat krevní tlak a cholesterol,
  • díky vysokému obsahu antioxidantů působí jako prevence proti řadě civilizačních chorob, mají anti-age účinky a podporují regeneraci buněk, působí proti stárnutí pokožky,
  • podporují imunitní systém,
  • díky stopovému obsahu fluoridů mají dobrý vliv na zdraví zubů i dásní (navíc sklovinu nebarví tak jako černé čaje),
  • přispívají ke zpevňování kostí, mohou chránit před osteoporózou.

Tip: Příznivé účinky na zdraví i krásu má také čaj z jasmínu.

Čerstvě nasbírané čajové lístky pondpony / Shutterstock.com

Jak připravit bílý čaj?

Podobně jako u dalších výběrových čajů je samozřejmě nejlepší sáhnout po kvalitních ( i když dražších) sypaných čajích z celých lístků. Abyste si na nich pochutnali, doporučuje se je zalít horkou vodou o teplotě 75–85˚C a nechat louhovat 5 až 8 minut. Vroucí voda by listy spálila a zbytečně by zhořkly. Výborným pomocníkem jsou v tomto ohledu rychlovarné konvice s funkcí nastavení přesné teploty.

Cena dobrých sypaných bílých čajů se může pohybovat i kolem několika stovek za 100 g. Koupit ale samozřejmě můžete i bílé čaje v nálevových sáčcích. Například od Kusmi Tea (cca 350 Kč/20 sáčků), Twinnings (od 179 Kč/20 sáčků), English Tea Shop (kolem 85 Kč/20 sáčků), případně i od levnějších značek jako je dmBIO (39,90 Kč za 20 sáčků) nebo Teekanne (od 45 Kč za 20 sáčků).