Spor mezi Natálií Kočendovou a Nelou Slovákovou: Otázka autenticity v influencer marketingu

Natálie Kočendová se svou vlastní značkou kosmetiky bynk.cz

V poslední době se v online prostoru rozhořel spor mezi dvěma známými osobnostmi, Natálií Kočendovou a Nelou Slovákovou, který otevírá diskusi o pravosti a autenticitě produktů nabízených influencery. Na jedné straně stojí Nela Slováková, influencerka a podnikatelka, která obvinila Natálii Kočendovou z přeprodeje kosmetiky z asijských e-shopů, především z AliExpressu, jakožto produktů vlastní značky. Na druhé straně Natálie Kočendová, modelka a také podnikatelka v oblasti kosmetiky, obvinění odmítá a na své sociální síti sdělila, že se rozhodla podat na Slovákovou žalobu.

Přečtěte si také

Co uvařit o víkendu? 5 českých klasik na sobotní a nedělní oběd

Autenticita versus přeprodávání

Tento spor mezi podnikatelkami nejenže vyvolal značnou mediální pozornost, ale také nastolil otázky týkající se etiky v influencer marketingu, průhlednosti původu a kvality produktů, které jsou propagovány na sociálních sítích.

Slováková tvrdí, že má důkazy o tom, že kosmetika nabízená Kočendovou pod značkou ByNK, pochází z AliExpressu, kde je možné si nechat na produkty natisknout personalizované logo. Tato praxe není sama o sobě nelegální, pokud jsou produkty bezpečné a splňují normy pro prodej v dané zemi. Kontroverze však vzniká, pokud jsou tyto produkty prezentovány jako originální výtvory bez upřímného uvedení jejich skutečného původu.

Kočendová naopak obvinění popírá a argumentuje, že Slováková se snaží poškodit její reputaci a zničit její podnikání jako přímou konkurenci. Tento krok vedl k podání žaloby s tvrzením o nekalosoutěžním jednání.

Právní a etické důsledky

Kromě právních aspektů, které budou řešeny soudem, je třeba zaměřit se i na etickou stránku věci. V době, kdy důvěra veřejnosti v influencery jakožto zdroj nákupních doporučení roste, je transparentnost původu a kvality produktů klíčová. Zákazníci si zaslouží pravdivé informace o tom, co kupují, a je na influencerech, aby tuto transparentnost zajistili.

Nela Slováková čelí kromě tohoto sporu také jiným problémům, jako je nelegální reklama na vaporizéry, což jen zdůrazňuje složitost situace v oblasti influencer marketingu a potřebu regulace a dohledu.

  • Žaloba na Nelu Slovákovou týkající se vaporizérů je spojena s jejím jednáním v oblasti reklamy na sociálních sítích. Slováková je obviněna z provádění nelegální reklamy na vaporizéry, což je v rozporu s platnými zákony o regulaci reklamy. V České republice je reklama na tabákové výrobky a elektronické cigarety, které mohou obsahovat nikotin, přísně regulována. Právní rámec zakazuje jak přímou, tak nepřímou reklamu na tyto produkty.
Kosmetika Natálie Kočendové bynk.cz

O čem spor vypovídá?

Spor mezi Natálií Kočendovou a Nelou Slovákovou otevírá důležitou diskusi o pravosti a etice v online prostoru. Ať už bude výsledek žaloby jakýkoliv, je důležité, aby se celý influencer marketing pohyboval směrem k větší transparentnosti a upřímnosti.

Spotřebitelé si zaslouží vědět, co kupují, a od koho, a je na influencerech, aby jim poskytli tyto informace. V digitálním věku, kdy se online nákupy stávají stále běžnějšími, je důvěra mezi zákazníky a influencery klíčová pro udržitelný a etický obchodní model.

Zdroje: Sociální sítě Natálie Kočendové a Nely Slovákové, Právo v podnikání a marketingu