Za nákupy zaplatíme ještě méně: Změna DPH se promítla i do akčních cen potravin

Žena s dcerou nakupují v supermarketu bbernard / Shutterstock.com

Analýza cen v akčních letácích provedená portálem Kupi.cz odhalila, že hlavním faktorem ovlivňujícím ceny byla změna v sazbě daně z přidané hodnoty (DPH). Díky této změně došlo k mírnému snížení cen řady produktů, konkrétně asi o 3 %. Mezi tyto produkty patří mléčné výrobky, maso, uzeniny, sladkosti a slané snacky, stejně jako některé nealkoholické nápoje, například čaj a káva.

Přečtěte si také

Hygienici hlásí v Česku další nebezpečnou kosmetiku. Doma ji můžete mít i vy!

Výrazné snížení cen u potravin v obchodech

V oblasti masa zaznamenali zákazníci výrazné snížení ceny vepřové plece bez kosti, která se v několika obchodech prodává levněji než v prosinci 2023. Například Kaufland a Albert nabízí toto maso za zvýhodněnou cenu 89,90 Kč za kilogram (akce platná do 6. 2.) a do středy 7. února stejný druh masa prodává Penny v akci za 79,90 Kč, což představuje úsporu 10 Kč oproti loňskému roku. Slevy byly zaznamenány také u některých druhů kuřecích prsních řízků. Penny Market je nabízí v akci za 97,29 Kč do 7. února, Kaufland za 89,90 Kč/kg do 6. února.

Muž veze ženu na nákupním vozíku v supermarketu Dean Drobot / Shutterstock.com

Akční ceny potravin

Co se týče základních potravin, akční ceny klesly u těstovin, sýrů eidamského typu a camembertu. V akční nabídce jsou rovněž levněji dostupné sladkosti (Horalky, tyčinka Margot, Ledové kaštany), slané snacky (brambůrky, tyčinky), vybrané druhy káv (Jihlavanka, Nescafé), sirupy, tuňákové saláty a různé mléčné výrobky (jogurty, tvaroh, pomazánková másla, lučina, jogurtové nápoje a další).

„Pokud se týká mléka a mlékárenských produktů, pak tam je hlavním důvodem pokles cen syrového mléka, který trvá několik měsíců. Obecně pak na počátku roku platí, že po vánočních svátcích stagnuje spotřebitelská poptávka, což pro prodejce potravin znamená, že pro ně není taktické ceny zvyšovat,“ řekl pro web Novinky.cz agrární analytik Petr Havel.

Zdražily limonády a džusy

Naopak v lednu došlo ke zvýšení akčních cen produktů, na které se vztahuje vyšší sazba DPH. Jedná se především o pivo, limonády, minerální a pramenité vody, džusy a likéry. Monika Kopčilová, datová analytička z Kupi.cz, uvádí: „Zaznamenali jsme zvýšení akčních cen u sladkých limonád, jako jsou Coca Cola, Pepsi nebo Mirinda. Například 2 litry Coca Coly jsou nyní v akci často nabízeny za 39,90 Kč, což je oproti prosinci zdražení o 3 Kč.“ Zdražení postihlo také tonic a některé druhy džusů.

Pivo a některé jeho druhy, jako je světlé výčepní Velkopopovický Kozel a světlý ležák Krušovice, zaznamenaly mírný nárůst cen, zatímco jiné zlevnily, například Pilsner Urquell, což odráží citlivost českých zákazníků na cenu piva. Ceny whisky, například značky Jameson, výrazně vzrostly, v akci nyní stojí 349,90 Kč za 0,7 l. V kategorii ovoce a zeleniny se zvýšily ceny například mandarinek nebo okurek hadovek. „V současných datech jsme zatím nezaznamenali žádné změny v obsahu letáků,“ dodává Kopčilová.