Vypadá jako sushi, ale chutná zcela jinak. Korejská varianta rýžových rolek v sušeném plátku řasy je ideální jako studený (přesto vydatný) pokrm do obědové krabičky během dne, i jako odlehčená svačina nebo večeře. Uspokojí navíc všechny, kteří mají rádi asijské chutě, ale sushi se vyhýbají kvůli syrovým rybám. Zkrátka rozhodně stojí za vyzkoušení. Máme pro vás několik tipů, jak kimbap připravit, čím ho naplnit i jak ho jíst.
Jejich příprava je velmi podobná. Jedná se o rolky z plátku sušené řasy, rýže a náplně. Kimbap má skladbou blíže k běžnému obědu.
V podstatě se jedná o maso (nebo jeho alternativu) s rýží a zeleninou. Pouze zajímavě servírované a dobře dochucené. Vizuálně tak připomíná sushi, náplní zase více letní závitky na mnoho způsobů. Během přípravy se navíc obejdete i bez speciálních exotických surovin a můžete zužitkovat, „co dům dá“. Díky tomu může být kimbap levnějším a dostupnějším pokrmem.
U obou se navíc jinak dochucuje rýže a výrazně se liší i používané ingredience, zejména zdroje proteinů, stejně tak přílohy, se kterými se jednotlivé rolky podávají.
KT studio / Shutterstock.com
Zatímco u sushi se rýže dochucuje rýžovým octem (díky čemuž je i příjemně nakyslá), dále typicky páruje se syrovými rybami, mořskými plody a jí spolu s umami sójovou omáčkou a pikantním wasabi, kimbap má chutě poněkud jiné. Rýže se ochucuje sezamovým olejem, má proto spíše nasládlou chuť. Dovnitř se dávají převážně tepelně upravené ingredience. Od grilovaného masa, uzenin, sýrů, vajec až po ryby a mořské plody.
Kimbap se také typicky jí spolu s korejským fermentovaným salátem kimchi nebo s nakládanými ředkvemi.
Ika Rahma H / Shutterstock.com
Tip na závěr: Bambusovou podložku pro rolování běžně koupíte i v supermarketech a hypermarketech, můžete ji proto přihodit k nákupu. Stojí kolem 30 Kč, prodává ji například Tesco (včetně online iTesca), Rohlík, Albert a příležitostně i Lidl. K dostání je také v domácích potřebách (Orion, Tescoma) a v různých e-shopech.