„Sushi“ s párkem, steakem, omeletou nebo kimchi? Vyzkoušejte populární korejské rolky kimbap

Korejské rolky kimbap MINHO YUN / Shutterstock.com

Vypadá jako sushi, ale chutná zcela jinak. Korejská varianta rýžových rolek v sušeném plátku řasy je ideální jako studený (přesto vydatný) pokrm do obědové krabičky během dne, i jako odlehčená svačina nebo večeře. Uspokojí navíc všechny, kteří mají rádi asijské chutě, ale sushi se vyhýbají kvůli syrovým rybám. Zkrátka rozhodně stojí za vyzkoušení. Máme pro vás několik tipů, jak kimbap připravit, čím ho naplnit i jak ho jíst.

Přečtěte si také

Asijská specialita, která dobyla svět: Jak si jarní závitky připravíte doma, už pro ně nepůjdete do bistra

V čem se liší sushi a kimbap?

Jejich příprava je velmi podobná. Jedná se o rolky z plátku sušené řasy, rýže a náplně. Kimbap má skladbou blíže k běžnému obědu.

V podstatě se jedná o maso (nebo jeho alternativu) s rýží a zeleninou. Pouze zajímavě servírované a dobře dochucené. Vizuálně tak připomíná sushi, náplní zase více letní závitky na mnoho způsobů. Během přípravy se navíc obejdete i bez speciálních exotických surovin a můžete zužitkovat, „co dům dá“. Díky tomu může být kimbap levnějším a dostupnějším pokrmem.

U obou se navíc jinak dochucuje rýže a výrazně se liší i používané ingredience, zejména zdroje proteinů, stejně tak přílohy, se kterými se jednotlivé rolky podávají.

Korejské rolky kimbap KT studio / Shutterstock.com

Z čeho se „korejské sushi“ připravuje?

Zatímco u sushi se rýže dochucuje rýžovým octem (díky čemuž je i příjemně nakyslá), dále typicky páruje se syrovými rybami, mořskými plody a jí spolu s umami sójovou omáčkou a pikantním wasabi, kimbap má chutě poněkud jiné. Rýže se ochucuje sezamovým olejem, má proto spíše nasládlou chuť. Dovnitř se dávají převážně tepelně upravené ingredience. Od grilovaného masa, uzenin, sýrů, vajec až po ryby a mořské plody.

Kimbap se také typicky jí spolu s korejským fermentovaným salátem kimchi nebo s nakládanými ředkvemi.

Co budete na přípravu kimbap potřebovat?

  • Rýži (sushi, kulatozrnnou i dlouhozrnnou, hnědou, černou apod.) nebo jinou obilovinu, například quinou, která má navíc bohatší výživové hodnoty. A k jejímu dochucení rýžový olej.
  • Zdroj proteinů: v korejské kuchyni se obvykle používají plátky grilovaného hovězího (ale i vepřového či kuřecího) masa, párky, krabí surimi tyčinky, tuňák z konzervy, šunka, lunchmeat nebo různé sýry, vejce (na plátky krájená omeleta), tofu.
  • Zeleninu: může být čerstvá i nakládaná, v receptech se objevuje mrkev, okurka, špenát, bílá ředkev i ředkvičky, saláty nebo kimchi.
  • Sušené pláty mořské (nori) řasy.
Příprava rolek kimbap Ika Rahma H / Shutterstock.com

Jak kimbap připravit?

  1. Nejprve uvařte rýži podle návodu na obalu. Začátečníkům se bude nejlépe pracovat s lepkavou sushi rýží. Hotovou rýži dejte do misky, osolte a přidejte pár lžiček sezamového oleje a promíchejte. Nechte vychladnout.
  2. Na grilu nebo pánvi opečte maso, vaječnou omeletu, sýr (typu halloumi apod.) nebo tofu, případně si připravte ostatní suroviny (tuňáka, krabí tyčinky, lunchmeat, šunku apod.). Krátce také můžete spařit mrkev (v octovo-cukrové vodě pro výraznější chuť) nebo listy špenátu.
  3. Tepelně zpracované ingredience nechte vychladnout a vše společně s čerstvou nebo nakládanou zeleninou (mrkví, okurkou, žlutou ředkví, salátem) nakrájejte na pravidelné tenké a co nejdelší nudličky.
  4. Na bambusovou podložku položte plátek nori řasy (lesklou stranou dolů), prsty na něj rovnoměrně upěchujte vrstvu rýže (zkraje nechte asi 2 cm prázdný pruh) a do jedné poloviny naskládejte libovolné ingredience v různých kombinacích podle chuti. Nakonec můžete zasypat sezamovými semínky a zakápnout sójovou nebo pálivou omáčkou typu sriracha.
  5. Zarolujte a nakrájejte. Podávejte se salátem kimchi nebo jinou pikantní nakládanou zeleninou.
Domácí sushi
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Střední

Domácí sushi

Sushi buď milujete, nebo nenávidíte. Pro ty, kteří si ho rádi dopřávají v restauracích, máme tip, jak si jej snadno připravit také doma.

Domácí sushi

Tip na závěr: Bambusovou podložku pro rolování běžně koupíte i v supermarketech a hypermarketech, můžete ji proto přihodit k nákupu. Stojí kolem 30 Kč, prodává ji například Tesco (včetně online iTesca), Rohlík, Albert a příležitostně i Lidl. K dostání je také v domácích potřebách (Orion, Tescoma) a v různých e-shopech.