Wasabi je poklad z Japonska, který umí více než jen ochutit jídlo

Japonský kořen a nastrouhaný japonský kořen sasazawa / Shutterstock.com

Japonsko dalo světu řadu ikonických jídel a koření. Jedním z nejznámějších je wasabi. Někteří lidé se neznámým chutím vyhýbají, ale v tomto případě by měli udělat výjimku všichni, kterým lahodí pikantní pokrmy. Pokud milujete křen, japonský křen, jak se wasabi říká, vám zajisté bude chutnat také. Představíme vám tuto exotickou ingredienci trochu blíže a možná ve vás vyvoláme dostatek zvědavosti, abyste si ji pořídili domů nebo ji okusili v japonské restauraci.

Přečtěte si také

Naučte se nový způsob, jak připravovat lososa! Po japonsku s Teriyaki omáčkou

Co je wasabi?

Wasabi se v podobě pasty nejčastěji používá jako koření ke všem formám sushi a dalším japonským pokrmům, zejména k nudlím nebo sašimi. Můžete ho ale použít k okořenění jakéhokoli receptu.

Pravé wasabi se vyrábí z oddenku rostliny zvané eutrema japonská. Původ má v Japonsku, kde tradičně roste podél koryt potoků v horských údolích. Nejde o žádnou jemnou přísadu a lidé s citlivým jazykem by se mu měli vyvarovat. Jeho charakteristická pálivost pochází z allyl-isothiokyanátu. Největší sílu má čerstvě nastrouhaný oddenek, nejčastěji se prodává v podobě pasty nebo prášku.

Jak chutná wasabi?

Skutečné čerstvě nastrouhané wasabi chutná silně a s nádechem rychle slábnoucí pálivosti. Je štiplavé, ale dostatečně jemné, aby nechalo zazářit chuť syrové ryby. Pálivost wasabi má rybí chuť zvýraznit, nikoli ji zakrýt.

Jelikož je autentické wasabi drahé, většina produktů v obchodech je imitací, která obsahuje barvivo. Falešné wasabi je často pálivější, protože je vyráběné ze směsi různých pálivých ingrediencí, jako je třeba křen nebo hořčice. Chcete-li rozpoznat falešné wasabi, nejprve se podívejte na texturu. Pastovitá a hustá konzistence je znakem napodobeniny. Skutečné wasabi bude mít strouhanou a drsnou texturu.

Wasabi pasta a sushi Ostancov Vladislav / Shutterstock.com

Proč je wasabi tak drahé?

Rostlina Wasabia japonica je neuvěřitelně náročná na pěstování, protože musí být částečně ponořena do tekoucí vody. Je to také citlivá rostlina, kterou mohou zabít malé změny prostředí nebo vlhkosti. Většina wasabi se pěstuje v Japonsku, ale farmy můžeme najít i v jiných zemích. Cena oddenku se pohybuje na trhu kolem 5 tisíc Kč/kg. Tato extrémní cena je také důvodem, proč pravé wasabi neuvidíte ve většině restaurací a rozhodně ne v obchodě s potravinami.

Proč wasabi konzumovat?

Kromě zajímavé chuti je nutričně velmi bohaté. Pokud jde o minerály, obsahuje vápník, železo, mangan, hořčík, zinek, fosfor a draslík. Je také zdrojem mnoha vitamínů, včetně vitamínů A, B1, B2, B3, B6, C a kyseliny listové. Navíc má vysoký obsah isothiokyanátů, antioxidantů, které nabízí nepřeberné množství zdravotních výhod. Nejlepší ze všeho je, že má nulový cholesterol.

Kořeny wasabi ve vodě ploypemuk / Shutterstock.com

Rizika konzumace wasabi

Kromě zdravotních výhod přináší konzumace také určitá rizika a vedlejší účinky:

  • Špatné pro gastritidu – Isothiokyanát může dráždit žaludeční sliznici a zhoršit stávající gastritidu.
  • Alergie – Pokud jste ho nikdy nezkoušeli, přistupujte ke konzumaci opatrně. Začněte malým množstvím a sledujte, jestli nepřijde alergická reakce.
  • Zpomaluje srážení krve – V případě výskytu hemeroidů je lepší se wasabi vyhnout, protože může zpomalit srážení krve. Ostré sloučeniny mohou také poškodit citlivé krevní cévy.
  • Poškození jater – Obsahuje hepatotoxin, který není v malých dávkách škodlivý. Pokud máte v úmyslu jíst větší množství, než je obvyklé, může to poškodit vaše játra.
  • Kyselý reflux – Máte-li žaludeční vředy, zánět žaludku, pálení žáhy nebo poruchy trávení, omezte ho nebo nejezte wasabi vůbec. Je špatné i pro těhotné ženy.

Zdravotní výhody konzumace wasabi

Zabraňuje otravě jídlem – Obsahuje allyl-isothiokyanát, který inhibuje růst bakterií způsobujících otravu jídlem, jako jsou Salmonella, E. coli, H. pylori a Staphylococcus aureus.

Je přirozeně antiparazitní – Vzhledem k tomu, že je wasabi je plné isothiokyanátů, můžete si vychutnat recepty ze syrových ryb bez obav z parazitárních infekcí.

Udržuje cholesterol pod kontrolou – To také znamená, že je skvělou prevencí nemocí, jako jsou mrtvice a ateroskleróza.

Zabraňuje zubnímu kazu – Isothiokyanát pomáhá předcházet zubnímu kazu tím, že narušuje přilnavost bakterie k zubům, a chrání tak před kazem.

Detoxikuje tělo – Účinně odstraňuje toxiny z jaterních tkání a trávicího systému, abyste byli zdraví.

Steak s wasabi HikoPhotography / Shutterstock.com

Působí proti stárnutí – Účinky proti stárnutí jsou připisovány 6-methylthiohexyl isothiokyanátu (6-MSITC), sulfinylové sloučenině, která je v něm přítomna.

Působí proti hypertenzi – Vysoký obsah draslíku v tomto koření je důležitý pro regulaci krevního tlaku a průtoku krve. Nedostatek draslíku způsobuje hypertenzi a může zvýšit riziko srdečních onemocnění a mrtvice.

Podpora dýchacích cest – Pravidelná konzumace může uvolnit a dezinfikovat vaše dýchací cesty díky přítomnému allyl-isothiokyanátu. Má také protizánětlivé vlastnosti, které mohou zabránit infekcím nebo bojovat proti astmatu.

Léčí artritidu – Díky svým vynikajícím protizánětlivým vlastnostem je jeho konzumace přirozeným způsobem léčby zánětlivých stavů, jako je artritida.

Oříšky ve wasabi těstíčku Svetlana Monyakova / Shutterstock.com

Snižuje riziko rakoviny – Protirakovinné vlastnosti wasabi se připisují 6-MSITC, který indukuje buněčnou smrt v buňkách rakoviny žaludku a buňkách monoblastické leukémie. 6-MSITC je také účinný při vyplavování volných radikálů, hlavního důvodu rozvoje rakoviny.

Bojuje proti nachlazení a alergiím – Stonek a listy jsou nabité vitamínem C a dalšími antioxidanty pro posílení imunitního systému. 100 g obsahuje 70 % denního doporučeného množství vitaminu C. Jistě vás potěší, že obsahuje sinigrin, antibiotikum zodpovědné za ředění hlenu, snížení zánětu a stimulaci imunitního systému.

Zdravý trávicí systém – Má vysoký obsah vlákniny a pomáhá odstraňovat toxiny, reguluje pohyby střev a snižuje příznaky zácpy. Podporuje také produkci žluči pro správné fungování jater a žlučníku.

Ať už chcete ochutnat japonská jídla, nebo dodat chuť nevýrazným receptům, wasabi je skvělou volbou. Někdo si ho zamiluje, pro někoho je nesnesitelné, v každém případě je jeho konzumace netradičním zážitkem.

Zdroje: Alldayieat.com, Vinmec.com, Conserve-energy-future.com, Tastingtable.com, Wikipedia.org, WebMD.com, Tasteofhome.com