Trápí vás zhoršená paměť? Jezte pravidelně tyto potraviny a vitamíny!

Žena držící model lidského mozku s různými zdravými čerstvými potravinami na stole RossHelen / Shutterstock.com

2. července si lidé po celém světě připomínají Mezinárodní den proti zapomínání a upozorňují na vhodnou prevenci, která zahrnuje nejen trénování paměti, ale také její výživu pomocí těch správných látek, antioxidantů a vitamínů. Víte, které to jsou a pomocí jakých potravin je zařadit do svého pravidelného jídelníčku?

Přečtěte si také

Krátký prací program zvyšuje spotřebu vody i elektrické energie. Ne vždy je proto výhodný

5 klíčových látek pro podporu paměti

Ať už vás trápí vynechávající paměť v poslední době, nebo se chcete preventivně na stáří vyhnout zhoršení kognitivních funkcí, zaměřte se na potraviny bohaté zejména na zdravé tuky a omega 3, dále vitamín D a vitamíny skupiny B, fialové antioxidanty či minerály jako hořčík. Proč jsou tak důležité?

Omega 3 mastné kyseliny

Zdrojem jsou zejména zdravé tuky (hojně obsažené v mase mořských ryb, v ořeších a semínkách nebo avokádu) a jejich nedostatek se mimo jiné spojuje s výskytem poruch učení a zhoršenými kognitivními funkcemi. Omega 3 mastné kyseliny je pro správný vývoj nervové soustavy důležité přijímat už od dětství (ať už přirozeně ze stravy, nebo formou rybího oleje). Nejvíce ovlivňují tzv. pracovní paměť, která má vliv na rychlejší vstřebávání informací a jejich dlouhodobé udržení, jsou rovněž klíčové pro tvorbu mozkových a nervových buněk.

Antokyany

Tyto antioxidanty ze skupiny flavonoidů jsou rostlinnými barvivy, která najdeme především v modrém, fialovém a červeném čerstvém ovoci a zelenině (u té se ovšem vlivem tepelné úpravy množství značně snižuje). Antokyany mají prokazatelně dobrý vliv na zmírňování oxidačního stresu buněk a jejich stárnutí, podporují jejich obnovu a tím také působí proti zapomínání, zlepšují paměť i mentální výkony. Každodenní pojídání borůvek, ostružin nebo syrové červené řepy se doporučuje zejména starším lidem jako prevence proti ztrátě paměti.

Šťastní prarodiče si povídají a smějí se při jídle v kuchyni Dmytro Zinkevych / Shutterstock.com

Kyselina listová (B9), vitamín B6 a B12

Z dlouhodobého hlediska přispívá pravidelný příjem „béček“ k posílení nervové soustavy a kognitivních výkonů mozku, a to zejména co se soustředění, mentální vitality nebo paměti u starších osob týče. Uvádí se rovněž, že kyselina listová snižuje v krvi hladinu tzv. homocysteinu, který může poškozovat cévy, a tím zapříčiňovat zhoršující se paměť.

Vitamín D

Podobně jako omega 3 hraje jeho pravidelný přísun důležitou roli v prevenci proti řadě závažných onemocnění jako je demence či Alzheimerova choroba. Jeho nedostatek často souvisí se zhoršeným psychickým stavem, se zapomínáním i velkou únavou.

Hořčík

V našem těle je hořčík mimo jiné zásadní pro správnou činnost nervové soustavy, zlepšuje paměť a myšlení, stejně tak pomáhá při zmírnění příznaků únavy, která značně ovlivňuje schopnost přijímat a uchovávat informace. Z minerálů je rovněž důležitý draslík a zinek.

Nakládaná mořská štika Yü La’C
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Nakládaná mořská štika Yü La’C

Nakládaná mořská štika Yü La’C má jemnou, lehce pikantní chuť, kterou si zajisté zamilujete. Tento pokrm je velmi jednoduchý na přípravu a zabere vám pouze minimum času. Skvěle se tedy hodí jako rychlá teplá večeře nebo oběd.

Nakládaná mořská štika Yü La’C

Co jíst na lepší paměť?

  • Tučné mořské ryby (losos, tuňák, makrela, sleď), tresčí játra,
  • avokádo,
  • ořechy (zejména arašídy, vlašské a madle), semínka (především chia a lněná),
  • bobulovité ovoce (borůvky, jahody, maliny, ostružiny, červené hrozny, rybíz),
  • červenou řepu,
  • kakao a vysokoprocentní tmavou čokoládu,
  • kurkumu,
  • kávu,
  • listovou zeleninu, brokolici, kapustu (kadeřávek),
  • vejce.
Nejlepší potraviny pro posílení mozku a paměti Tatiana Bralnina / Shutterstock.com

Co je nejlepší na podporu paměti?

Z přírodních látek se zaměřte na produkty obsahující zejména ginko bilobu, guaranu, ženšen a lecitin. Pro správnou činnost nervové soustavy můžete formou tablet a kapslí doplňovat rovněž hořčík, draslík, kyselinu listovou nebo vitamín B12 a B6 – tyto látky bývají často obsaženy v kombinovaných přípravcích pro podporu paměti a kognitivních funkcí.

V lékárnách jsou k dostání také volně prodejné léky na zlepšení paměti (tzv. nootropika), mezi které patří například výrobky Piracetam, Pirabene, Geratam, Acutil či BrainActive. Často se doporučují či předepisují i pro podporu při učení nebo zvládání přípravy na těžké zkoušky. I přes jejich neomezenou dostupnost se ovšem doporučuje užívání vždy konzultovat s lékařem.

Zdroj: Mojezdravi.cz, Lekarna.cz, Jimejinak.cz