U léku na bolest se mění pravidla výdeje. Zásobu velkého balení už volně nekoupíte!

https://www.shutterstock.com/image-photo/bearded-male-pharmacist-looking-confused-shrugging-772924399 Nestor Rizhniak / Shutterstock.com

Zvykli jste si při bolestech sáhnout po léku Ataralgin? Pak zbystřete. Od července už nebudou některá balení volně prodejná, ale bude k nim potřeba lékařský předpis. O změně informoval zdravotnické pracovníky i pacienty Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Kterých variant se to bude týkat a proč ke změně došlo?

Přečtěte si také

Supermarkety jeho cibuli nechtěly vykoupit, tak ji prodává po kilech za 8 korun

Zpřísnění se dotkne spousty zákazníků

Unikátní lék Ataralgin s obsahem látky paracetamol v kombinaci s uvolňující složkou si lidé velmi oblíbili jako rychlou pomoc od bolesti hlavy a zad, krční páteře nebo zubů. Doposud byla všechna balení na trhu volně prodejná. Od začátku července vás ovšem může při nákupu větších balení od 40 tablet čekat nemilé překvapení. V lékárně po vás totiž budou vyžadovat recept.

„U přípravku SÚKL schválil změnu způsobu výdeje pro velikosti balení 40, 50 a 60 tablet. S účinností od 1. 7. 2023 budou tyto velikosti balení dostupné v lékárnách pouze na lékařský předpis," potvrdila pro TN.cz mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv Klára Brunclíková.

Žena si sype léky na ruku z velkého balení Busra Ispir / Shutterstock.com

50tabletové balení jen na předpis

Změna se týká léčivého přípravku Ataralgin 325 mg/130 mg/70 mg, přičemž balení o velikosti 40, 50 a 60 tablet bude nově možné vydat pouze na lékařský předpis. Pro balení 10, 20 a 30 tablet se nic nemění a i nadále podléhají volnému prodeji.

SÚKL v prohlášení na svých stránkách nicméně upřesňuje, že v současné době jsou na trhu dostupné pouze dvě varianty, konkrétně: balení 20 tablet (u které se způsob výdeje nemění) a 50 tablet (u které dochází ke změně způsobu výdeje). Ostatní registrované velikosti balení tohoto přípravku nejsou v současné době obchodovány.”

Výrobek Ataralgin 50 tablet byl rovněž stažen také z e-shopů českých lékáren, kde zbyla již pouze jedna varianta k prodeji: Ataralgin 20 tablet, jehož cena se pohybuje kolem 89 Kč.

Úřad se obává nadužívání

Pacienti, kteří Ataralgin používají častěji, si tak budou muset připlatit za nákup většího množství menších balení, nebo si lék nechat předepsat svým praktickým lékařem.

„Důvodem tohoto kroku je požadavek Státního ústavu pro kontrolu léčiv, který se tímto nařízením snaží zabránit nadužívání léčivých přípravků s účinnou látkou paracetamol, kam Ataralgin též patří. Konkurence s účinnou látkou paracetamol ve velikosti balení více než 40 tablet byla přeřazena do režimu na lékařský předpis již dříve," vysvětlil změnu Jiří Kalous ze společnosti Glenmark Pharmaceuticals Distribution, která Ataralgin vyrábí.

Muž si kupuje léky v lékárně Drazen Zigic / Shutterstock.com

V lékárnách stále chybí důležitá léčiva

Kromě některých změn se lékárníci potýkají také s dlouhodobým výpadkem důležitých léků. S příchodem léta narůstá u dětí i dospělých případů angíny, v lékárnách ale stále chybí základní antibiotikum, penicilin (konkrétně fenoxymethylpenicillin, který je účinný například proti zmíněné angíně), obrovský výpadek zaznamenávají i antibiotické sirupy a kapky pro děti. Problém přetrvává už od loňského roku, v dubnu či květnu o něm informovala média a až do nynějška se situace nijak nezměnila.

„Objednat penicilin v současné době vůbec nelze," potvrdila pro Kupi.cz například lékárnice z Brna Drahuše Skoupá. „Situace se nelepší. A nedokážeme si představit, co bude na podzim, až vypukne zase nějaká epidemie nebo větší nemocnost," dodala.

Podle databáze dostupných léčiv v České republice na webu SÚKL je předpokládané datum obnovy dodávky fenoxymethylpenicillinu až 30. 9. 2023.

Co se tedy stane, pokud dostanete vy nebo vaše děti angínu a předepsaný penicilin neseženete? V lékárně vám pravděpodobně nabídnou dle dostupnosti některou z dražších alternativ, případně nasadí jiný druh antibiotik.

Zdroj: SÚKL, Kupi.cz, TV Nova