Cena obědů už neroste, přesto za ně zaměstnanci dají i desetinu výplaty

Dva lidé si dávají salát s kávou Viktoriia Hnatiuk / Shutterstock.com

V posledních měsících obědy zdražily jen minimálně. Podle květnového Indexu Edenred Restaurant ale i tak průměrná cena za polední menu překročila 181 Kč a spousta zaměstnanců si nemůže dovolit obědvat v restauraci denně. Nejvíce si už tradičně připlatí Pražané, nejlevněji se naopak nají obyvatelé Olomouckého a Zlínského kraje. Regionální rozdíly přitom dosahují několika desítek korun.

Přečtěte si také

Co dělat, když vás neustále honí mlsná? Pravděpodobně jste ve stresu a nebo vám něco chybí v jídelníčku

Ceny obědů jsou na maximu

Nejdražší zůstávají obědy v Praze, kde budete průměrně potřebovat 205 Kč, kdežto ve Zlíně a v Olomouci vám bude stačit o 40 Kč méně.

V poměru k platům si ale Praha vede nejlépe a nejhorší situace je v Libereckém a Jihočeském kraji, kde dají zaměstnanci za dvacet obědů více než desetinu své mzdy. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu.

„Čísla z posledních měsíců naznačují, že zdražování v restauracích narazilo na svůj strop – na rozdíl od loňského roku, kdy meziměsíční nárůsty dosahovaly i 6 korun. Zčásti je zpomalení způsobeno i tím, že restauratéři už nemají kam ceny zvedat. Pokud by totiž dále zdražovali, riskují, že jejich zákazníci začnou volit alternativní způsoby stravování, a o to méně budou utrácet v restauracích,“ říká Aneta Martišková, členka vedení společnosti Edenred, která se specializuje na stravenky.

Salát v krabičce SAQUIZETA / Shutterstock.com

Jak se obědy liší mezi regiony?

Cena obědů by v příštích měsících skokově růst neměla, ale problém představují regionální rozdíly, které se stále prohlubují. Zástupci společnosti Edenred navíc upozorňují na to, že jen málokdo dosáhne na průměrnou mzdu. Ve skutečnosti tedy mohou obědy představovat ještě výraznější zásah do rozpočtu.

V ideální situaci nejsou ani provozovatelé restaurací a jídelen zaměřených na obědové stravování. Jejich stálí návštěvníci si vybírají levnější jídla a šetří na spropitném nebo si raději přinesou krabičku z domova. Během prázdninových měsíců navíc zákazníků každoročně ubývá.

Potvrzují to i zástupci restaurace Červený Jelen v centru hlavního města. Zatím si zde návštěvnost v době obědů chválí, ale začátkem léta předpokládají pokles. „Nejsme úplně turistická restaurace, takže očekáváme, že hostů bude méně. Nejhorších je prvních čtrnáct dní v červenci, kdy byznys padne na nějakých třicet procent obvyklých částek,“ připouští ředitel podniku Radek Tureček.

Zdroje: CT24.cz, CZSO.cz, Edenred.cz