Oběd do půl hodiny na stole? Zkuste naše rychlé recepty

Kuchařka připravuje rychlou polévku, míchá ji v hrnci brizmaker / Shutterstock.com

Pokud nechcete trávit v kuchyni přípravou pokrmů celé hodiny, zkuste uvařit dobře a zdravě na základě našich receptů, které zvládnete klidně do půl hodiny. Jak si usnadnit práci a vytvořit rychlý pokrm, na který se vám sbíhají sliny?

Přečtěte si také

EU vydala směrnici, která mění pravidla medu, marmelád a určuje, jak skladovat vejce

Polévka je grunt!

Na jednoduché polévky rozhodně nezanevřete – jde o rychlé, nutričně hodnotné a teplé jídlo, ke kterému si můžete vzít třeba celozrnné pečivo.

Když přidáte na malé kousky nakrájené brambory nebo zeleninu, pečivo můžete klidně vynechat. Nestíháte krájet? Sáhněte do mrazáku. Máme však něco i pro milovníky ryb nebo masa.

Jak na rychlou česnekovou polévku?

Snadná polévka z česneku je chutná a zdravá. Porazí nachlazení i chřipku, uklidní podrážděný žaludek a posílí imunitu. Do poctivé česnečky přidejte drobně nakrájené brambory, mrkev a anglickou slaninu. Jako zavářku použijte vejce, které se po rozmíchání rychle uvaří. Můžete ji doplnit i nahrubo nastrouhaným sýrem, kterým posypete nasucho opražený toastový chléb v polévce.

Okurková polévka
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Okurková polévka

Studená okurková polévka je ideálním osvěžením na horké letní dny. Její příprava je velmi rychlá a snadná a v případě, že použijete okurky vypěstované na zahrádce, získáte i skvělé jídlo v biokvalitě.

Okurková polévka
Čočková polévka
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Čočková polévka

Čočková polévka je neskutečně výživná, zasytí a navíc skvěle chutná. Její příprava je navíc vcelku rychlá a s oblibou se vaří především na Nový rok, vychutnáte si ji však i kdykoli jindy.

Čočková polévka
Kukuřičná polévka
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Kukuřičná polévka

Kukuřičná polévka je velmi jednoduchá a rychlá na přípravu. Má velmi lahodnou, smetanovou chuť, kterou si jistě zamilujete. Svou absolutní nenáročností se skvěle hodí i pro začínající kuchaře.

Kukuřičná polévka

Blesková polévka s vejcem

Na bleskovou vajíčkovou polévku potřebujete jen pár minut. Jako základ použijte zeleninu a přidejte sýr. Rozmíchaná vejce vám dodají spoustu bílkovin. Můžete do ní přidat i vařené maso nebo smaženou uzeninu.

Recept na dýňový krém

Pokud máte rádi zeleninové polévky, kromě klasické bramboračky si můžete připravit i dýňový krém zjemněný smetanou. Použijte čerstvou nebo mraženou dýni nakrájenou na kostky. Uvařená je za chvilku a mixér udělá všechnu práci za vás během minuty. Podobně si lze připravit i krém hráškový.

Rychlý těstovinový salát s tuňákem

Semolinové těstoviny uvaříte al dente pod 10 minut. Připravte si je s tuňákem a kukuřicí, ledovým salátem nebo další zeleninou, dresinkem z jogurtu a citronové šťávy. Klidně to zvládnete za 20 minut.

Špenátové rolky

Pikantní špenátové rolky vytvoříte z rozmixovaného nebo mraženého špenátu, drceného česneku, vajíček, cukety, ovesných vloček a lněného semínka. Směs opečete na pánvi. Necháme na vás, zda budete placičky rolovat.

Bramborová placka se sýrem

Nastrouhejte brambory, sýr a usmažte rychlé placky. Můžete přidat slaninu, šunku i vejce. Příprava vám zabere čtvrt hodiny a výsledek je dokonalý.

Zapečené brambory s brokolicí a nivou

Nakrájejte brambory, přidejte brokolici a nivu. V pekáčku je dejte zapéct. Během pár minut máte chutné jídlo, které vás zasytí.

Zapečená brokolice
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Zapečená brokolice

Zapečená brokolice se sýrem bude skvělou volbou jako lehký oběd i zdravá večeře. Brokolice navíc zvyšuje imunitu a podporuje srdce i cévy.

Zapečená brokolice

Pikantní fazole

Pořiďte si do spíže pár plechovek fazolí. Když je uděláte na pánvi mírně pikantní díky trošce chilli, můžete je podávat jen tak s opečenou klobásou, vařeným vejcem nebo volským okem.

Slaný řecký koláč

Dá se jíst teplý i studený. Korpus z listového těsta naplňte strouhaným sýrem, smetanou, vejci, špenátem a trochou mouky, ze které uděláte směs. Obložte cibulkou, sušenou šunkou a rajčaty.

Závitky z lososa s avokádem, limetami a krekry kina8 / Shutterstock.com

Závitky z uzeného lososa

Plátky uzeného lososa vám pro „strýčka Příhodu“ v lednici chvíli vydrží. Lehké, studené jídlo vytvoříte právě z nich. Závitky z uzeného lososa naplňte směsí z Lučiny, naklíčené řeřichy, dijonské hořčice a citronové šťávy. Podávejte se salátem, čerstvou bagetou nebo opečenými toasty.

Plněné tortilly

Tortilla se dá rychle naplnit na kostičky nakrájeným a rychle osmaženým kuřecím masem, kukuřicí a další zeleninou. Přidejte okurky, rajčata, ledový salát a nakonec majonézu nebo tatarskou omáčku. Dresink umícháte i z bílého jogurtu, špetky soli, oregana, česneku a trochy balzamikového octa.

Kuřecí prsa se sýrovou omáčkou

Kuřecí nebo krůtí prsa jsou na pánvi hotová během pár minut. Sýrovou omáčku máte také za chvilku, jen co se sýr rozpustí. Můžete přidat těstoviny, zeleninovou oblohu nebo sáhnout po zavařených okurkách.

Zdroj: Kupi