Francie zakázala reklamu na volně prodejné léky s ibuprofenem. Tento krok zvažují i jiné evropské země

Ruka s ibalginy v dlani Doucefleur / Shutterstock.com

Francouzská agentura pro léčivé přípravky zakázala reklamu na léky obsahující 400 mg ibuprofenu, který se hojně užívá ke zmírnění příznaků například sezónních onemocnění. Důvodem je skutečnost, že marketing podporuje zneužívání těchto látek. Hrozí to i v dalších zemích?

Přečtěte si také

Hormon štěstí z lékárny: Tryptofan dokáže zlepšit psychiku a spánek. Potřebujete ho i vy?

Ibuprofen se často zneužívá

Francie se rozhodla udělat rázný krok a zakázala reklamu, která podporuje prodej volně dostupných léků obsahujících ibuprofen. Za vše může zneužívání tohoto léku a následné nežádoucí účinky. Ačkoliv se ibuprofen o síle 400 mg prodává jako lék ke snížení bolesti či zánětů, podle některých ho především mladí lidé zneužívají k jiným potřebám.

Francie zakázala reklamu na ibuprofen

Zákaz, který byl vydán Národní agenturou pro bezpečnost léčiv a zdravotnických výrobků (ANSM), nabyl účinnosti 2. dubna 2024. Opatření se vztahuje na veškeré formy veřejné komunikace šířené prostřednictvím novin, televize, internetových stránek či jiných tradičních médií a cílí na širokou veřejnost.

Francouzská agentura uvádí, že reklama na léčiva je spojena s rizikem jejich nebezpečného zneužití. V souvislosti s rostoucí reklamou a prodejem léků, které obsahují 400 mg ibuprofenu, došlo k nárůstu počtu případů krvácení do zažívacího traktu a poškození ledvin. Právě tyto dva zdravotní problémy jsou řazeny mezi typické nežádoucí účinky, které může tato látka vyvolat.

5 ibalginů vedle platíčka na léky Tongx / Shutterstock.com

Není to však poprvé. Již v roce 2019 se Francie jako první země pokusila zastavit nadměrnou spotřebu tohoto léku, která výrazně stoupala poté, co byla na tento lék sdílena reklama prostřednictvím televize a sociálních sítích.

Zákaz reklamy na ibuprofen zvažuje i Španělsko

Podle prvotních informací podobný krok zvažuje i Španělsko. To se rozhodlo zareagovat na krok Francie, která s tímto prohlášením přišla jako první. A právě tato země se přidala k francouzským pracovníkům a požádali orgány Evropské unie, aby tuto látku důrazně prošetřili.

Španělská agentura pro léčiva a zdravotnické produkty (AEMPS) proto doporučuje, aby byl ibuprofen užíván v nejnižší efektivní dávce pro kontrolu symptomů a na nejkratší možnou dobu.

Ibuprofen slouží jako lék proti bolesti

Ibuprofen se řadí mezi účinné látky působící proti bolesti a zánětu. Léky, které ibuprofen obsahují, se používají ke snížení bolesti, tlumení zánětu a snižování horečky. Běžné dávkování pro dospělé a děti od 12 let věku obvykle činí 200–400 mg ibuprofenu třikrát až čtyřikrát denně podle individuální potřeby.

Zdroje: dTest, Égalité, The Olive Press, SÚKL