Poklad, který můžete mít i vy v peněžence: Do oběhu unikla raritní dvacka a stovka. Dražit se budou už za pár dní!

Stojící česká dvacetikoruna MaxZolotukhin / Shutterstock.com

V poslední době se na našem trhu objevila nevšední příležitost pro všechny nadšence sbírání mincí. Do oběhu se totiž dostala chybně vyražená dvacetikoruna, která je unikátní tím, že má na obou stranách avers, tedy přední stranu. Tento jev je v numismatice opravdu výjimečný a představuje pro sběratele velkou raritu.

Přečtěte si také

Ikonická omáčka z kořenové zeleniny: Luxusní svíčková se skvěle hodí na slavnostní příležitosti

Za dvacku můžete získat až 120 tisíc

Tato specifická dvacetikoruna byla nabízena v aukci za startovací cenu 5 000 eur, což je přes 120 tisíc korun. Důvodem této vysoké ceny je její unikátnost a kvalita, kterou potvrdila i společnost NGC, hodnotící pravost a kvalitu mincí. Mince získala 64 bodů z možných 70, což svědčí o její vysoké kvalitě.

Spousta českých dvacetikorun na hromádce Papuchalka - kaelaimages / Shutterstock.com

Přestože není známo, jak k chybě došlo, a ani kdy přesně byla mince vyražena (na minci chybí strana s letopočtem), její existence je důkazem, že i v dnešní době, kdy je výroba mincí pečlivě kontrolovaná, mohou vzniknout zajímavé chybové ražby. Tato dvacetikoruna navíc není jediná svého druhu, což naznačuje, že i vy můžete mít štěstí a najít podobnou raritu ve své peněžence.

V loňském roce byla na aukci nabízena mince s podobnými charakteristikami. Aukční dům Macho & Chlapovič ji vyvolal za cenu 1 000 eur, což v té době odpovídalo zhruba 23 000 korunám. Nakonec se cena vyšplhala až na 5 000 eur, přibližně 117 000 korun. K této ceně však bylo nutné připočíst ještě 20% aukční poplatek, který hradí kupující. Celkově tedy vítěz aukce zaplatil přibližně 140 000 korun.

V Praze se chystá mimořádná aukce

Již 26. dubna proběhne v pražském hotelu Mandarin pod záštitou aukční síně Macho & Chlapovič exkluzivní aukce, na které budou k dostání vzácné české bankovky a mince. Mezi nejvýznamnější položky patří zejména dvě bankovky - stokoruna a tisícikoruna, vydané Českou národní bankou (ČNB) u příležitosti významných výročí. Tyto bankovky jsou na první pohled podobné běžným penězům, avšak jejich specifika, jako je unikátní potisk a perforace, je odlišují a ukazují, že nebyly nikdy součástí peněžního oběhu.

Stokoruna za 20 tisíc

Stokorunová bankovka byla vytvořena na počest 100. výročí založení československé měny v roce 1919 a její startovací cena na aukci je nastavena na 800 eur, což přibližně odpovídá částce přes 20 tisíc korun. Dalším klenotem aukce je tisícikorunová bankovka, vydaná k 30. výročí měnové odluky z roku 1993, která bude k dispozici společně s dalšími třemi bankovkami za vyvolávací cenu 4 000 eur, tedy zhruba 101 tisíc korun.

Česká stokoruna v rukou ZhakYaroslav / Shutterstock.com

Tyto bankovky byly původně vytisknuty pouze pro reprezentační účely ČNB a jejich hodnota je zvýšena záměrným perforováním, což je znakem, že nebyly určeny k oběhu. Podle numismatiků se bankovní vzory vytvářejí z bankovek určených pro oběh, avšak jsou označeny perforací a odloženy. Tyto unikáty často poslouží jako dary pro významné osobnosti nebo při zahraničních návštěvách.

Zdroj: TN, CNN Prima NEWS