Olivový olej září nejen v kuchyni. Pečuje také o nehty a odličuje make-up

Nalévání olivového oleje z láhve do misky DUSAN ZIDAR / Shutterstock.com

Máte suché vlasy a na pleti cítíte nepříjemné pnutí? Můžete investovat do drahých hydratačních krémů a masek. Než to ale uděláte, zkuste zaběhnout do kuchyně pro olivový olej. Tato obyčejná surovina, kterou má doma skoro každý z nás, dokáže udělat zázraky za mnohem menší peníz.

Přečtěte si také

Tesco rozšiřuje speciální slevy pro studenty na nákup potravin. Jak ušetřit 10 % při nákupu?

Proč právě olivový olej?

  • Je bohatý na minerály a vitamíny, včetně vitamínu A, D, K a E.
  • Zlepšuje také trávení, jelikož povzbuzuje činnost žlučníku bez dráždění jater a slinivky.
  • Antioxidanty v olivovém oleji účinně působí proti rakovině.
  • Můžete ho konzumovat v neomezeném množství. Nejenže nevede k tloustnutí, naopak může pomáhat při hubnutí.
  • antibakteriální a hydratační účinky.

Jak ho nanášet na vlasy?

Trápí vás suché, polámané vlasy bez lesku? Třepí se vám konečky? Olivový olej dokáže s vlasy zázraky. V péči o ně se ostatně používá už tisíce let. Dodává lesk a měkkost, zvyšuje odolnost a napravuje texturu vlasu.

Žena si nanáší na vlasy olivový olej Zigres / Shutterstock.com

Jednoduchá maska

Jedním z nejjednodušších způsobů, jak využít olivový olej, je aplikovat ho přímo. Vmasírujte olivový olej do pokožky hlavy a i do jednotlivých pramenů vlasů. Nechte působit deset minut, pokud máte čas, můžete i déle. Poté vlasy umyjte šamponem a opláchněte.

Olejový zábal

Aplikujte lehce nahřátý olej na suché vlasy, vmasírujte i do pokožky hlavy a zabalte vlasy do ručníku nebo potravinové fólie. Nechte působit alespoň 15 minut, lepší je ale nechat déle (až 3 hodiny). Poté dobře umyjte šamponem a opláchněte teplou vodou.

Speciální maska na poškozené vlasy bez lesku

Smíchejte 2 lžíce olivového oleje, lžíci citrónové šťávy a lžíci medu. Směs vetřete do vlasů, opět je zabalte do ručníku a nechte působit 15 minut. Při aplikaci vlasových zábalů alespoň 3x do měsíce uvidíte, že budou zdravější a pevnější.

Proč používat olej při péči o pleť?

Díky svému složení je olivový olej v péči o pokožku velice oblíbený. Má zklidňující, protizánětlivé, hydratující a léčivé účinky. Pokožku vyživuje, chrání a osvěžuje. Výsledky výzkumů navíc naznačují, že jeho pravidelné aplikování na kůži může zamezit známkám stárnutí a taktéž se hodí coby pomoc na popáleniny od slunce.

Tělový peeling

Pro sametově hebkou pokožku smíchejte 2 lžíce třtinového cukru, 3 lžíce olivového oleje a šťávu z citrónu. Směsí posléze masírujte krouživými pohyby celé tělo.

Koupel s olivovým olejem

Chcete mít krásně hebkou a vyživenou kůži, která bude sametově příjemná na dotyk? Tak si příště zkuste do vany přidat pár kapek olivového oleje.

Restované krevety s rajčaty a olivami
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Restované krevety s rajčaty a olivami

Tento videorecept je určen pro všechny, kteří milují středomořskou kuchyni a chtěli by si připravit jednoduchý, rychlý, a přitom chuťově vyladěný pokrm s krevetkami. Jelikož jsou předvařené krevety k dostání v našich obchodech celoročně, můžete si připomenout chuť léta, kdykoliv vás jen napadne. Doporučujeme podávat s opečenou bagetkou potřenou česnekem.

Restované krevety s rajčaty a olivami
Čirok s rajčatovou omáčkou a olivami
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Čirok s rajčatovou omáčkou a olivami

Čirok patří mezi přirozeně bezlepkové obiloviny a je skvělým zdrojem vlákniny i řady vitamínů. Výborně se hodí do zeleninových pokrmů, jako je třeba tento recept s rajčaty a olivami.

Čirok s rajčatovou omáčkou a olivami

Olivový olej jako odstraňovač očního make-upu

Olivový olej odstraní veškeré nečistoty z vaší pleti. Pokud vám to však nestačí, využít jej můžete i po líčení – v make-upu totiž skvěle rozkládá všechny látky odolné vůči vodě, což umožňuje jeho snadnější setření z pleti. Stačí nakapat trochu oleje na odličovací tamponek a oblast očí otřít.

Péče o ruce a nehty

Olivový olej se uplatňuje také v péči o pokožku rukou a o nehty, které dokáže hydratovat a posilovat. Alespoň jednou týdně ponořte své ruce do olejová lázně na 20 minut. Nejenže budou krásně hebké, ale po několika opakováních i vaše nehty viditelně zesílí.

Mladá žena si prohlíží svou pleť a dotýká se jí Roman Samborskyi / Shutterstock.com

Umíme vybrat ten správný?

Vyplatí se trochu si připlatit. Jelikož se o vás olej postará téměř od hlavy až k patě a zároveň má velmi příznivé účinky i při konzumaci, vybírejte si ty kvalitní, extra panenské a lisované za studena.

Skvělé jsou například:

  • Olivový olej extra panenský Exclusive Kaiser Franz Josef
  • Olivový olej extra panenský Kreolis
  • Olivový olej extra panenský Pietro Coricelli

Tip: Pokud chcete za své zdraví alespoň trochu ušetřit, stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a pohodlně si v ní nastavte upozornění na aktuální slevy nejen vybraných olejů.

Zdroj: Kupi