Jezte pomaleji a zhubnete, říkají odborníci na stravování. Mozku trvá dvacet minut, než nám dá pokyn, že máme dost

Žena jí ovoce PeopleImages.com - Yuri A / Shutterstock.com

Žijeme v uspěchaném světě, kde se čas na jídlo stal spíše nutností než potěšením. Snídáme v letu, svačíme v poklusu, oběd v práci zhltneme za pět minut a u večeře řešíme spoustu dalších úkolů. Výsledkem bývají nejenom zažívací potíže, ale i pěkných pár kilo navíc. Co s tím?

Přečtěte si také

Papírová brčka nejsou zdravotně nezávadná. Belgická studie radí nepoužívat brčka raději vůbec

Jak poznáte, že jíte příliš rychle?

Pokud se přibližně 20 až 30 minut po jídle cítíte stále velmi sytí a trápí vás nadýmání či plynatost, rozhodně jste jídlo zhltli rychle. Dalším signálem může být trvající hlad, a to i přesto, že jste toho snědli hodně. Nepříjemným projevem rovněž bývá velká únava. Řada lidí si navíc ani pořádně neuvědomuje, co všechno a v jakém množství během dne snědla.

Existuje řada studií, které se zabývají pomalým stravováním a jeho vlivem na zdravotní benefity i hmotnost člověka. Ukazuje se, že tento způsob konzumace jídla pozitivně ovlivňuje fyzickou i duševní pohodu. Zásadním plus je lepší trávení. Jde o to, že když jíte pomaleji, tělo lépe tráví a absorbuje živiny z konzumovaného jídla. Navíc se tak vyhnete zažívacím potížím a nadýmání.

Rodina večeří společně Gorodenkoff / Shutterstock.com

Nehubnete? Zpomalte

Pomalé stravování dává vašemu tělu šanci rozpoznat, kdy je syté, což může zabránit přejídání a podpořit zdravé řízení hmotnosti. Víte, že mozku trvá přibližně 20 až 30 minut od chvíle, kdy začnete jíst, než vyšle signál, že jste sytí? To je i důvod, proč byste měli jídlu věnovat více pozornosti. Jestli jíte zdravě, cvičíte a přesto nehubnete, nejspíš jste právě odhalili příčinu nadbytečných kil.

Jak začít jíst pomaleji

Než si osvojíte pomalejší tempo stravování, bude to chtít trochu cviku. Zejména, pokud jste zvyklí při jídle spěchat. Vyzkoušejte několik tipů, které vám pomohou překonat „hltání“ a naučí vás vychutnat si každé sousto:

  1. Pravidlo dvaceti: Už jsme zmínili, že mozku trvá přibližně 20 minut, než vás upozorní, že je čas odložit vidličku. Proto byste si pro jídlo měli vyčlenit minimálně stejnou dobu. Pokrm pečlivě krájejte na malé kousky. Dvacetkrát byste také měli každé sousto žvýkat. Tento krok vás totiž automaticky zpomalí.
  2. Dělejte si přestávky: V první řadě nejezte u televize, v křesle či na podobně nevhodném místě, ale posaďte se k jídelnímu stolu. Vypněte mobil, tablet a případně i televizi. Typickým nešvarem bývá čtení u jídla. Během přestávky je vhodné popíjení malých doušků vody, které vás rovněž zpomalí. Mezi jednotlivými sousty odkládejte příbor. Soustřeďte se na pouze na pokrm, jeho barvy, vůně a texturu.
  3. Jezte s rodinou či přáteli: Naplánujte si rodinné snídaně, obědy nebo večeře. Pozvěte kamarády. Je jasné, že v příjemné společnosti nikdo nezhltne jídlo za pět minut. Uvolněná atmosféra vás naučí nepospíchat a pečlivě si vychutnat každý kousek jídla. Nehledě na to, že si tak vyčistíte hlavu od stresu a všelijakých dalších starostí.
Zeleninová polévka tzv. tukožroutská
Čas přípravy: 25 min Obtížnost: Snadný

Zeleninová polévka tzv. tukožroutská

Chcete shodit nějaké to kilo nebo posílit imunitu? Připravte si silnou zeleninovou tzv. tukožroutskou polévku. Vydrží vám na týden a je to vitamínová bomba.

Zeleninová polévka tzv. tukožroutská

Kuchyňská minutka pomáhá s hubnutím

Stále vám nejde při jídle zpomalit? Zkuste nastavit kuchyňskou minutku na dvacet minut a při jídle sledujte ubíhající čas. Tak snadno odhadnete, zda jíte opravdu rychle nebo se držíte ve správném tempu.

Zdroje: ncbi.nlm.nih.gov, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov