Ty nejlepší pokojové rostliny do kanceláře: Zmírňují stres, absorbují škodliviny a zvlhčují vzduch

Žena sedí v kanceláři a usmívá se, okolo ní jsou pokojové rostliny Milles Studio / Shutterstock.com

Proměňte svůj pracovní prostor v zelenou oázu. Pokojové rostliny nejsou pouze ozdobou a uklidňující potěchou pro duši, ale také spolehlivými společníky, kteří přispívají ke zdravějšímu, čistšímu a harmonickému pracovnímu prostředí. Přečtěte si, po kterých osvědčených druzích pokojovek sáhnout, pokud chcete zlepšit kvalitu vzduchu v kancelář. Přinášíme tipy na nenáročné rostliny, které bez údržby přežijí i vaši dovolenou.

Přečtěte si také

Ekonomika dopadla i na kapesné, děti dostávají méně. Běžná výše kapesného je tři sta korun měsíčně

Proč nechat vaši kancelář zazelenat?

Do kanceláří je ideální volit nenáročné rostliny, které kromě své uklidňující zeleně poskytují celou řadu výhod přispívajících k čistšímu, zdravějšímu a produktivnějšímu pracovní prostředí. A zároveň nevyžadují žádnou speciální péči.

Jinak řečeno, bez problému přežijí i během vaší nepřítomnosti nebo během vytíženého pracovního týdne, kdy na ně nebude mít nikdo z kolegů čas.

Nejlepší je vybírat ty, které dokážou zvlhčovat suchý vzduch (zejména v zimním období, kdy bývají kanceláře přetopené) a zároveň ho pročišťují, čímž pomáhají alergikům i lidem náchylným k častému onemocnění.

Mnohé rovněž dokážou účinně pohlcovat ze vzduchu škodlivé toxiny: trichloretylen (obsahují ho mj. inkousty do tiskáren, různá barviva, laky a nátěrové hmoty), benzen (může se do ovzduší uvolňovat z nátěrů, plastů, inkoustů, čisticích prostředků apod.) či formaldehyd (nejčastěji se odpařuje z izolačních pěn nebo překližek, látek a textilů, koberců i čisticích prostředků).

V neposlední řadě jsou rostliny potěchou pro oči i duši. Rozbíjí kancelářskou uniformitu, uklidňují, působí protistresově a pohled na ně může být vítanou přestávkou od dívání se do obrazovky počítače, čímž můžete současně předejít také bolestem hlavy a očí.

Žena zalévá pokojovou rostlinu v kanceláři fizkes / Shutterstock.com

6 nejoblíbenějších pokojových rostlin do kanceláří

Fíkusy

Tyto vlhkomilné rostliny mnoha podob jsou pro pracoviště jako stvořené. Skvěle absorbují amoniak, formaldehyd nebo benzen (zejména fíkovník pryžodárný neboli Ficus elastica), a proto je dobré je umisťovat do blízkosti kopírek nebo tiskáren, které tyto látky produkují.

Navíc efektivně na své listy přitahují prach, který díky tomu nepoletuje ve vzduchu. Bonusem je pak jejich nenáročnost a vysoká schopnost odolávat škůdcům.

Lopatkovec (tulcovka)

Ve světě je považován za jeden z nejúčinnějších čističů vzduchu mezi pokojovými rostlinami. Skvěle pohlcuje alkohol, aceton, benzen i formaldehyd. Zároveň je bohatým zdrojem vlhkosti, kterou uvolňuje do okolí, čímž zvlhčuje suchý vzduch. Bude se mu dařit i v tmavších interiérech bez denního světla.

Kopírka a stolní fotbal, v pozadí pokojové rostliny Vladiri / Shutterstock.com

Tlustice

Název dostala podle silných dužnatých listů, které jsou zásobárnou vody, díky tomu také účinně zvlhčuje své okolí. Dobře navíc snáší suchý vzduch kanceláří, půdu chudou na živiny i přímé slunce. Stačí ji občasná zálivka.

Palmy

Říká se, že jejich exotický vzhled připomínající dovolenou pomáhá pracovníkům navodit pocity dobré nálady a uvolnění. Z velkého množství druhů vybírejte do kanceláře například datlovník (Phoenix roebelenii), který je nejlepší palmou pro pohlcování xylenu a dalších nežádoucích emisí, nebo palmu horskou (Chamaedorea seifrizii) či palmu arekovou (Dypsis lutescens), které vzduch kromě pročišťování zvládnou navíc zvlhčovat.

Dracena

Klasická ozdoba pracovišť, chodeb, škol a veřejných budov. Oblíbená je nejen pro svou bezúdržbovost, ale také schopnost absorbovat škodliviny z ovzduší, jako jsou formaldehyd, benzen, oxid uhelnatý nebo zplodiny z tabákových výrobků.

Zamioculcas

Oblíbená zelená sukulentní dekorace s tlustými listy ukrývajícími dostatek vlhkosti na to, aby rostlina bez zalévání vydržela delší dobu i zvlhčovala okolní vzduch.

Žena za kancelářských stolem, na kterém je zamioculcas Studio KIWI / Shutterstock.com

Další pokojovky ideální do kanceláří

  • Vlhkomilné, které fungují jako zvlhčovače vzduchu: kapradiny, tchyniny jazyky, břečťany, okrasné traviny (např. Cyperus), banánovníky, fíkovníky, filodendrony, lopatkovce, lípěnky africké, kencie.
  • Rostliny s vysokou absorpcí škodlivých látek (především formaldehydu), které fungují jako čističe vzduchu: azalky, difenbachie, filodendrony, zelence, palmy horské, fíkovníky (kaučukodárný, benjamina), břečťany, lopatkovce, listopadky, šplhavnice, aloe vera.
  • Okrasné a zelené rostliny pro radost, které působí proti stresu: orchideje (můrovec), toulitky, kolopejky (kalanchoe), bromélie, africké fialky, aloe, sukulenty (ty jsou vhodné pro stoly v blízkosti oken, protože potřebují dostatek světla a slunce).

Zdroje: idnes.cz, dumazahrada.cz