Čtyři zdravé kaše, které vám pomohou s hubnutím

Miska s kaší ozdobená banány, borůvkami a ořechy Brent Hofacker / Shutterstock.com

Chtěli byste mít zdravější jídelníček a nevíte, jak začít? Máme pro vás čtyři tipy na rychlé a chutné kaše, které by neměly chybět ve zdravém jídelníčku. Jsou plné vlákniny, vitamínů a sacharidů – tahle kombinace vám dodá energii a zasytí vás na celé dopoledne. Kaše si můžete ochutit čerstvým nebo sušeným ovocem. Tak si pojďte vybrat svého favorita!

Přečtěte si také

Obchodní řetězce si váží svých zaměstnanců: Kde si personál přijde na nejlákavější vánoční odměny?

Která ranní kaše je pro vás nejlepší?

Všechny uvedené kaše mají vysoký obsah vlákniny, díky čemuž jsou vhodné i do redukčních diet. Pojďme se podívat na zub každé z nich:

Špaldová kaše

Špaldová kaše je známá už od starověku. Tuto kaši si připravovali také Keltové, Germáni a další evropské kultury. Špalda je bohatá na vlákninu, bílkoviny, minerály a komplexní sacharidy. Kaše je dobře stravitelná a má nízký glykemický index – je tak vhodná i pro diabetiky.

Jahodová ovesná kaše
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Jahodová ovesná kaše

Jahodová ovesná kaše je vhodná jako snídaně, svačina i večeře. Zpříjemněte si své ráno zdravou kaší s ovocem, která skvěle chutná a navíc vás spolehlivě zasytí na celé dopoledne.

Jahodová ovesná kaše
Zapečená ovesná kaše s jahodami
Čas přípravy: 25 min Obtížnost: Snadný

Zapečená ovesná kaše s jahodami

Zapečená ovesná kaše s jahodami bude skvělou snídaní pro dokonalý start dne. Jestliže si svá rána bez pořádné kaše nedovedete představit, ale zároveň nechcete, aby vás snídaně nudila, vyzkoušejte si kaši zapéct podle našeho receptu.

Zapečená ovesná kaše s jahodami

Polentová kaše

Polenta je kukuřičná krupice, která pochází z Itálie. Polenta byla původně jídlem chudých, ale postupně jí na chuť přišly širší vrstvy obyvatel. Polentová kaše je považována za italské národní jídlo. Polentová kaše je oblíbená také mezi balkánskými národy, kde ji najdete pod nejrůznějšími názvy.

Polenta obsahuje velké množství vlákniny, bílkovin, vitamínů skupiny B a minerálů (hořčík, zinek). Je také přirozeně bezlepková, a tudíž vhodná i do bezlepkové diety.

Pohanková kaše

Pohanka je bezlepková obilovina, pocházející z Asie. Její název je odvozen od pohanských asijských nájezdníků, kteří semena pohanky přinesli do Evropy. V Česku se pohanka pěstuje od 12. století a byla především jídlem chudých.

Pohanka je taktéž vynikajícím zdrojem vlákniny, bílkovin, komplexních sacharidů, vitamínů skupiny B a minerálů. Obsahuje také flavonoid rutin, který chrání naše cévy.

Špaldová kaše, servírovaná na bílém talíři, zdobená banány a grankem Kupi.cz

Špaldová kaše s banánem – recept

Ingredience:

  • 700 ml mléka
  • 70 g špaldové krupice
  • 1 banán
  • granko na posypání
  • rozpuštěné máslo

Postup:

  • Do 700 ml mléka nasypte 70 g špaldové krupice a přiveďte k varu.
  • Jakmile začne kaše vřít, vařte tři až pět minut do požadované hustoty. Hotovou kaši ozdobte podle chuti banánem nebo grankem a polijte rozpuštěným máslem.

Recept je na dvě porce.

Polentová kaše, servírovaná na třech talířích, zdobená jogurtem a grankem Kupi.cz

Polentová kaše – recept

Ingredience:

  • 700 ml mléka
  • 150 g polenty
  • jogurt na ozdobu
  • arašídové máslo na ozdobu
  • granko na ozdobu

Postup:

  • Mléko smíchejte s polentou a přiveďte k varu.
  • Jakmile začne kaše vřít, vařte cca tři až pět minut do požadované hustoty.
  • Polentovou kaši můžete podle chuti ozdobit jogurtem, arašídovým máslem nebo grankem.

Recept je na dvě porce.

Pohanková kaše, servírovaná v bílé misce, zdobená jablečným pyré Kupi.cz

Pohanková kaše – recept

Ingredience:

  • 200 ml mléka
  • 50 g pohankové instantní kaše
  • 1 jablko
  • mletá skořice podle chuti

Postup:

  • Mléko smíchejte s instantní pohankovou kaší a přiveďte k varu. Jakmile kaše začne vřít, vaříme dalších cca tři až pět minut do požadované hustoty.
  • Jablko oloupejte, nakrájejte na kousky a uvařte v páře. Změklé jablko rozmačkejte a přidejte do něj skořici podle chuti.
  • Hotovou kaši ozdobte jablečným pyré.

Uvedený recept je na jednu porci.

Pohanková lámanková kaše, servírovaná na bílém talíři Kupi.cz

Pohanková lámanková kaše – recept

Ingredience:

  • 150 ml mléka
  • 50 g pohanky
  • ovoce na ozdobu

Postup:

  • Mléko smíchejte s pohankou a vařte cca 10 minut do požadované hustoty.
  • Kaši ozdobte čerstvým nebo sušeným ovocem.

Uvedený recept je na jednu porci.

Už máte vybráno? Která kaše je vaše oblíbená?

Zdroje: Kupi.cz, Medical News Today, Moje zdraví, Zdravý život