Vitamín B3: Niacin si lidský organismus dokáže vyrobit i sám. V čem je obsažen?

Potraviny, obsahující niacin: Rajčata, ovoce, ryby, maso, vnitřnosti Evan Lorne / Shutterstock.com

Niacin, známý také jako vitamín B3, je vitamín rozpustný ve vodě, který hraje důležitou roli v našem těle. Podílí se na mnoha klíčových procesech, jako je zpracování cukrů, tuků a bílkovin, a také na produkci energie. Je důležitý pro opravu DNA, dělení buněk a fungování imunitního systému. Niacin se vyskytuje ve dvou formách – v nikotinamidu a v nikotinové kyselině, které se v těle mohou vzájemně přeměňovat. Náš organismus si dokáže niacin vyrobit i sám.

Přečtěte si také

Itálie se rozhodla zatočit s turisty. Milán zakáže v letních měsících konzumaci jídla i zmrzliny na ulicích

Kde je obsažen niacin?

Najdete ho v různých potravinách – například v ančovičkách, mungo fazolích, arašídech, drobech, rybách (tuňák, losos a makrela), v masu (hovězí, telecí, vepřové), drůbeži, ale také v houbách, mléku, vejcích, chlebu, pečivu a v bramborách.

Zatímco rostlinné potraviny obsahují především nikotinovou kyselinu, v živočišných potravinách se nachází nikotinamid, který se uvolňuje během trávení. Tělo si může niacin také vytvořit z aminokyseliny tryptofan, která se vyskytuje v potravinách bohatých na bílkoviny, ale množství niacinu, získaného tímto způsobem, se liší od člověka k člověku.

Kolik niacinu potřebujeme?

Národní zdravotnický informační portál uvádí, že denně by měli dospělí ve věku 25 až 50 let přijmout 12 mg niacinu (ženy) a 15 mg (muži). Těhotné a kojící ženy potřebují více – ve druhém trimestru těhotenství 14 mg a v posledním trimestru 16 mg, zatímco kojící ženy by měly přijímat 16 mg niacinu denně.

  • Potřebné množství niacinu se měří v ekvivalentech niacinu, kde 1 mg ekvivalentu niacinu odpovídá 1 mg niacinu nebo 60 mg tryptofanu.

Příliš mnoho niacinu

Příliš vysoký příjem niacinu může v akutních případech způsobit spontánní zarudnutí kůže na obličeji a rukou, což bývá často označováno jako „zarudnutí“. Mezi další možné následky nadměrné konzumace niacinu se řadí problémy s trávicím traktem, snížená tolerance glukózy a potenciální poškození očních čoček. Přestože je obtížné dosáhnout přebytečného množství niacinu pouze prostřednictvím běžné stravy, je důležité být si vědom možných rizik, spojených s jeho nadměrným příjmem.

Chemický vzorec vitamínu B3 Zerbor / Shutterstock.com

Příliš málo niacinu

Pelagra patří mezi charakteristická onemocnění spojená s nedostatkem niacinu, známého také jako vitamín B3. Toto onemocnění se typicky projevuje specifickými změnami na kůži, které jsou nejvíce patrné na částech těla, vystavených slunečnímu světlu, a postihuje také sliznice trávicího systému.

Kromě těchto příznaků může nedostatek niacinu vést k řadě dalších komplikací. Mezi ně patří průjem, psychické potíže jako deprese a v pokročilých případech i demence. Tyto informace poukazují na důležitost vitamínu B3 pro udržení celkového zdraví a správné funkce organismu.

Zdroje: Národní zdravotnický informační portál, gesundheit.gv.at, internimedicina.cz