Zelené sójové boby s tajemným názvem. Fazolky edamame jsou bohatým zdrojem bílkovin

Fazolky edamame v misce Chzu / Shutterstock.com

Jsou sladké, křupavé a vašim pokrmům dodají nejen svěží zelenou barvu, ale i dostatek bílkovin, vitamínů a minerálů. Řeč je o edamame, nezralých sójových bobech, které se nejčastěji používají při přípravě asijských pokrmů. Nejde o žádnou novinku, tyto fazolky se konzumují už tisíce let. Poradíme vám, kde je sehnat a jak si je nejlépe připravit.

Přečtěte si také

V českých lékárnách náhle došel lék Algifen Neo, který užívá měsíčně 60 tisíc pacientů

Co jsou edamame?

Slovo edamame jste už nejspíš slyšeli. Není divu, v moderní gastronomii se totiž v posledních letech skloňuje čím dál častěji, přestože jde o plodinu známou tisíce let. Tento japonský název v sobě ukrývá označení mladých zelených lusků s ještě nedozrálými sójovými boby.

Nejvíce se podobají hrášku, na rozdíl od něj se však konzumují pouze fazolky, které se musí předem tepelně upravit. Samotný lusk je totiž ke konzumaci příliš vláknitý. Edamame se navíc neřadí mezi luštěniny, ale mezi zeleninu.

Fazolky mají světle zelenou barvu a příjemně sladkou chuť. Jsou bohaté na bílkoviny, kterých obsahují zhruba 12 gramů na 100 gramů, dále obsahují asi šest gramů tuku, vitamíny C, K a skupiny B, ale také minerály – hořčík, draslík, fosfor či vápník.

Kde koupit edamame?

Zelené lusky se obvykle vaří v celku v páře se špetkou soli. V japonských bistrech je podávají celé a hosté je vykusují přímo z lusků. U nás je seženete spíše už vyloupané ve vakuových sáčcích, takže je můžete rovnou použít. K dostání jsou jak čerstvé, tak mražené, naložené ve slaném nálevu nebo pražené jako oříšky, například s wasabi příchutí.

Koupit je můžete například v prodejnách se zdravou výživou, speciálních obchodech s asijskými pokrmy, často jsou však k sehnání i ve velkých supermarketech. Edamame seženete třeba v řetězci Kaufland, Lidl, Albert nebo Makro.

Poke bowl s rýží, lososem, avokádem, okurkou, ředkvičkami a edamame Nina Firsova / Shutterstock.com

Do čeho přidat fazolky edamame?

Fazolky mají nádherně sytou zelenou barvu, takže budou ve vašem pokrmu vyslovenou ozdobou. Vyloupané je můžete přidat do salátu, polévky, dušeného pokrmu nebo japonských nudlí. Konzervované edamame můžete použít rovnou, mražené nechte pár minut povolit nebo je orestujte na pánvi.

Pokud si potrpíte na exotickou kuchyni, můžete si s fazolkami edamame připravit například oblíbenou havajskou specialitu – poke bowl. Jako základ poslouží rýže ochucená rýžovým octem, ke které stačí přidat pečenou, marinovanou nebo uzenou rybu, zeleninu dle výběru, například strouhanou mrkev, ředkvičky, salátovou okurku a edamame, dále mořské řasy a zakápnout sójovou omáčkou.

Domácí sushi
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Střední

Domácí sushi

Sushi buď milujete, nebo nenávidíte. Pro ty, kteří si ho rádi dopřávají v restauracích, máme tip, jak si jej snadno připravit také doma.

Domácí sushi

Málo sacharidů, hodně chuti

Nezralé sójové boby obsahují na rozdíl od těch dozrálých naprosté minimum sacharidů, a to pouze něco okolo 10 procent, zbytek tvoří vláknina. Pokud tedy chcete ve svém jídelníčku omezit příjem sacharidů a zároveň zvýšit podíl vlákniny, edamame byste určitě měli zařadit do svých receptů.

Ačkoli jsou tyto exotické fazolky málokdy základem některého jídla, přidat je můžete téměř do všeho. Kromě výše zmíněného jimi můžete vylepšit třeba zeleninové rizoto, kuřecí vývar, kari s rýží či nejrůznější stir fry na asijský způsob.

Volně rostoucí lusky edamame nnattalli / Shutterstock.com

Tip na závěr

Sójové boby edamame si snadno vypěstujete i na své zahradě. Rostlina, která dosahuje výšky asi 50 cm, potřebuje slunné stanoviště a fazolky v chlupatých luscích dozrávají zhruba 100 dní.

Zdroje: apetitonline.cz, vegmania.cz, novinky.cz, semena.cz