Nákupy v Polsku už nejsou tak výhodné. Vyplatí se zajet si přes hranice pro mléko, máslo nebo cigarety?

Nákupní vozík před regálem v supermarketu monticello / Shutterstock.com

Podle zkušeností českých zákazníků, kteří nakupují v Polsku, se rodinný nákup za hranicemi u našich sousedů stále vyplatí, a to z hlediska ceny i kvality nabízeného zboží. Zvláště mléčné výrobky jsou stále v Polsku podstatně levnější, přičemž rozdíl v cenách může dosahovat až 50 %, například u plnotučného mléka nebo pomazánkového másla. Ceny ovoce, zeleniny a pečiva se však mezi Polskem a Českem již téměř vyrovnaly.

Přečtěte si také

Další obchod bez prodavačů je tady! Průměrný nákup trvá asi minutu a vstup je až od 18 let

Nákupy v Polsku ano, ale pouze v akcích

Někteří zákazníci, kteří jezdí za nákupy do Polska, upozorňují, že ne vše je výrazně levnější a že výhodnost nákupů závisí na aktuálních akcích. Ekonom Lukáš Kovanda připomněl, že oslabení české koruny vůči polskému zlotému o 14 % v posledním půlroce snižuje výhodnost cen v Polsku po přepočtu na koruny. Přesto se v Polsku stále vyplatí nakupovat maso a masné výrobky, kde je možné ušetřit významné částky. Třeba párky jsou v Polsku o polovinu levnější než u nás.

Kilogram mletého vepřového masa koupíte u nás v akci za 109,90 Kč. V Polsku vás kilogram mletého vepřového masa vyjde na 88 Kč. Půl kila balené vepřové šunky u nás koupíte za akční cenu 105,90 Kč. V Polsku vás stejné množství šunky bude stát 84 Kč.

V polských obchodech jsou navíc časté slevové akce, které zákazníkům umožňují získat při nákupu více kusů zboží množstevní slevy nebo je získat dokonce zdarma.

Mleté vepřové maso Lidl

Nákup cigaret v Polsku se stále vyplatí

Situace na trhu s tabákovými výrobky je podobná. Po zvýšení spotřební daně v České republice je cena cigaret vyšší a mnoho Čechů proto své nákupy směřuje do Polska, kde jsou ceny cigaret výrazně nižší. Přestože ceny cigaret vzrostly i v Polsku, rozdíl v cenách mezi oběma zeměmi se ještě zvětšil.

Trafikanti na obou stranách hranice si jsou vědomi konkurence, ale mají omezené možnosti, jak na situaci reagovat. Zákazníci často hledají výhodnější ceny cigaret v Polsku, zejména když se vyplatí nakoupit zásoby.

Postupné zvyšování daně z tabákových výrobků

Náklady, spojené s kouřením, se v České republice budou v následujících letech neustále zvyšovat. Podle aktuálních informací se očekává, že daňové zatížení na tabákové výrobky vzroste každým rokem o 5 %, zatímco u produktů zahřívaného tabáku dojde k nárůstu daně o 15 % ročně až do roku 2027. Od roku 2024 platí nová daň také u e-cigaret (2,50 Kč/ml) a nikotinových sáčků (0,40 Kč/g).

Zdroj: Prima CNN, Deník.cz, Kupi.cz