Falšované „medy ze zemí EU a mimo EU“ skončí! Spotřebitelé budou vědět, co kupují

Žena s nákupním košíkem, která drží v ruce med Oleggg / Shutterstock.com

Med patří na trhu k jedné z nejčastěji falšovaných potravin. Výrobci jeho nekvalitní složení s oblibou schovávají pod nejasná označení, podle kterých zákazníci například nepoznají, odkud daný med pochází. Tomu by měl být za chvíli konec. Poslanci Evropského parlamentu chystají pro členské státy zákon, který by vymezil jasná pravidla pro označování některých potravin. Kterých potravin se to bude týkat a co se pro spotřebitele změní?

Přečtěte si také

Víte, co se stane s pečivem, které nekoupíte? Nevyhazuje se! Víme, jak ho supermarkety využívají

Povinné informace zajistí lepší kontroly kvality

„Med ze zemí EU a mimo EU“. Právě tak se v současné době označuje řada medů v regálech obchodů. A zákazníci se z jejich etikety nic nedozví. Z jakých zemí med pochází? Jaká je jeho kvalita? Jedná se opravdu o medy od včelařů? Nejde o cukrové a sirupové náhražky? A jaký podíl v celkovém objemu výrobku tvoří?

Také proto poslanci Evropského parlamentu oznámili, že jsou připravení zahájit jednání s jednotlivými vládami zemí EU o změně znění zákona o označování medů a dalších výrobků, jako jsou marmelády, džemy, ovocné šťávy nebo želé. U nás o tom informoval web Vitalia.cz.

Ruka muže, který vybírá med v supermarketu Kittyfly / Shutterstock.com

Nová legislativa, která by upravila více než 20 let staré normy, by měla jasně definovat zeměpisný původ medu nebo jeho ovocných složek, zvýšit transparentnost při označování obsahu cukru a díky tomu napomoci s bojem proti podvodným a falšovaným výrobkům, které již nebude snadné schovat pod nejasné označení.

Směsi medů budou mít uvedený jasný původ a procenta medových složek

Evropští poslanci pak mimo jiné navrhují, aby byly na viditelném místě na obalech uvedeny podrobnější informace o původu a složení medu. Výrobci budou muset na etiketách uvádět konkrétní země původu medu, včetně procentuálního podílu jednotlivých medových složek na celkovou hmotnost produktu.

Cílem je nejen snaha usnadnit zákazníkům ověření kvality během nákupu, ale také zajistit příslušným orgánům členských států dohledatelný dodavatelský řetězec, který umožní vystopovat jednotlivé medy až k jejich původu.

Pokud jde o medy, vyprodukované a dovážené do Unie, měly by mít příslušné orgány členských států možnost sledovat celý řetězec zpět až ke včelařům, kteří med sklízejí, nebo, u dováženého medu, k producentovi. Tato pravidla by neměla zvyšovat administrativní zátěž producentů, ale spotřebitelům a kontrolním orgánům by měla usnadnit sledování celé cesty medu od sklizně až po stáčení,“ uvádí návrh znění připravovaného evropského zákona.

Zákazníci rozliší i tepelně zpracovaný med

Kromě původu a procentuálního podílu by se měly na medech stát povinnými také informace o tom, zda byl med během výroby tepelně zpracován nad 45 °C. Při takovém ošetření může ztrácet některé své chuťové vlastnosti i cenné látky a spotřebitelé by o tom měli vědět. Zákon proto navrhuje, aby se na etiketách uvádělo, zda se jedná o med „surový či nezahřátý“ nebo „tepelně upravený“.

Sklenice medu a sklenice jahodové marmelády, vedle níž je jahoda beats1 / Shutterstock.com

Džemy a šťávy by měly mít více ovoce

Podobně by se měla zpřísnit také pravidla pro označování a dokládání původu ovocných složek u marmelád, džemů nebo ovocných šťáv. Stejně jako u medů návrh pracuje s tím, že by spotřebitelé měli dostat jasnou informaci o tom, z jakých zemí jednotlivé složky ovocného výrobku pochází a jaké procento na hmotnosti výrobku (v sestupném pořadí) mají.

Zpřísní se rovněž možnost nahrazovat ovoce přidanými cukry, přičemž úbytek cukrů se nebude smět nahrazovat ani umělými sladidly. Podle odůvodnění, uvedeném v návrhu zákona, chtějí poslanci tímto krokem motivovat výrobce k produkci kvalitních džemů s co nejvyšším podílem ovoce. Tímto se mimo jiné podpoří také trh s ovocem, což přispěje ke snížení konzumace přidaných cukrů.

Od roku 2030 by se rovněž měly zvýšit povinné kvóty na množství ovoce v džemech. U klasických by to mělo být obecně alespoň 450 gramů ovoce na kilo, u džemů „extra“ 550 gramů na kilo výrobku.

Zdroj: Evropský parlament