Spotřební daň na tiché víno: Vinařům může uškodit, veřejnému rozpočtu pomoci

Nalévání červeného vína do sklenice StockLite / Shutterstock.com

V letošním roce nabyly účinnosti četné daňové změny, které by v praxi měly vést ke snížení hlubokého rozpočtového schodku z minulých let. Debaty o možných dalších daňových změnách uvnitř vlády Petra Fialy ale ještě neskončily. Nejhlasitější debaty se týkají možného zavedení spotřební daně na tiché víno. Tento návrh má své zastánce i odpůrce.

Přečtěte si také

Tip na rychlé pohoštění: Tortilla rolády s pomazánkou a zeleninou připravíte lusknutím prstu

Je pravda, že tiché víno je nyní jediným alkoholem v České republice, na který se spotřební daň nevztahuje. Oproti ostatním alkoholickým nápojům je tedy v tomto ohledu silně cenově zvýhodněno. Největším důvodem, proč v minulosti k zavedení spotřební daně na tiché víno nedošlo, je nejspíš silná vinařská tradice a lobby zároveň. Chyběla k tomu tedy politická vůle.

Vinaři hlasitě bojují proti zavedení nové daně

Zvlášť na území Moravy se totiž nachází velký počet vinařů, kteří se na produkci tichého vína zaměřují. Ti nyní argumentují, že zavedení spotřební daně by ohrozilo jejich tržby. Spotřebitelé by se kvůli zdražení mohli přichýlit k jiným alkoholickým nápojům, čeští vinaři by rovněž mohli částečně přijít o konkurenceschopnost na globálním trhu. Pro mnoho zákazníků je totiž důležitá koncová cena, která by se kvůli zavedení spotřební daně zvýšila.

Na straně vinařů se dlouhodobě nachází hlavně strana KDU-ČSL, která toto daňové opatření odmítá a volá po evropském řešení. Proti tomuto návrhu se každopádně staví i parlamentní opozice, tedy hnutí ANO a politická strana SPD.

Vinaři navrhují, že by se mohla zavést minimální cena ethanolu v alkoholu, to by ale kromě vína ovlivnilo i producenty lihovin nebo třeba piva.

Kolik miliard by do státní kasy přinesla spotřební daň na tiché víno?

Ministr Stanjura (ODS) se každopádně řadí mezi velké příznivce zavedení spotřební daně na tiché víno. Argumentuje hlavně tím, že pokud by daňová sazba byla stejná jako v případě vín šumivých, mohl by si státní rozpočet polepšit asi o 4 miliardy korun za rok.

Odborníci z Národní ekonomické rady vlády dávají ministru Stanjurovi za pravdu. Ohledně možného zavedení spotřební daně na tiché víno se ekonomové ozývali už v průběhu loňského roku, kdy se řešily daňové změny pro rok 2024. Tehdy se toto opatření do zákonné podoby nepropsalo, letos by to však mohlo být jiné.

Muž před regálem s lahvemi vína UfaBizPhoto / Shutterstock.com

Jak vysoká by byla spotřební daň na tiché víno?

Na konkrétní výši spotřební daně na tiché víno každopádně uvnitř vládní koalice nepadla dohoda. Velmi pravděpodobně by však konečná sazba odpovídala tomu, co platí v případě šumivého vína.

Jednotliví ministři ale musí brát také v potaz náročnost legislativního řízení. Pokud budou s konečným verdiktem otálet, nemusí jej v potřebné lhůtě stihnout schválit.

Zdroj: Novinky, Svaz vinařů