Upečte si na Černou neděli liščí preclíky: Podle tradice vás na celý rok zbaví bolesti zubů

Čtyři preclíky sypané mákem Viktory Panchenko / Shutterstock.com

První neděle postní, lidově nazývaná též Černá, Pučálka nebo Liščí neděle, je tu už za dva dny. Pojí se k ní lidové pověry, které dnes zná málokdo. Jedna z těchto historek vypráví o liškách. Lišky prý na tuto neděli schovávaly dětem na zahradě preclíky z kynutého těsta. Kdo je našel a snědl, toho celý rok nebolely zuby! Pojďte si je s námi upéct a udělejte radost svým dětem – nedělní pátračka po preclících je mile překvapí.

Přečtěte si také

Fantastická míchaná vajíčka podle Gordona Ramsayho, která se vám vždy povedou

Proč se říká Černá neděle nebo Pučálka?

První postní neděle má několik lidových názvů. Jejich pojmenování vychází z dnes už zapomenutých tradic. Jaké zvyky máme na mysli?

Nošení černého oblečení

V tuto neděli ženy odkládaly barevné oblečení a na znamení přicházejícího půstu oblékly černou barvu – odtud označení Černá neděle. Půst byl obdobím, kdy se omezovaly sociální kontakty a lidé se měli věnovat duchovní přípravě na Velikonoce.

Pojmenování podle pokrmu pučálka

Podle tradice se při první postní neděli připravovalo jídlo z naklíčeného hrachu – tzv. pučálky. Hrách se namáčel do vody, až začal „pučet". Takto připravený hrách hospodyně osmažily na pánvi a oběd byl hotový.

První postní neděli se občas říká také Pytlová, a to podle režného roucha, které bylo symbolem postní doby.

Jak připravit liščí preclíky?

Preclíky patřily mezi tradiční druhy velikonočního pečiva. Kromě nich se pekly také jidáše, vrkoče, točence nebo pečivo ve tvaru ptáčků, ježků a kuřat. Podle tradice pekly hospodyně liščí preclíky už v sobotu večer, aby je v neděli ráno mohly dětem schovat na zahradu. Preclíky se věšely na stromy nebo vrbové proutky.

Jde o podobnou tradici, jako je hledání velikonočních vajíček v anglosaských zemích. Receptem na liščí preclíky vám chceme tento staročeský zvyk připomenout, aby se na něj nezapomnělo.

Vykynuté těsto ve skleněné míse, přikryté utěrkou New Africa / Shutterstock.com

Liščí preclíky – recept

Ingredience:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 50 g másla
  • 1/2 lžičky soli
  • malá lžička cukru
  • 25 g droždí
  • 250 ml mléka
  • 1 vejce
  • žloutek na potření
  • mák nebo hrubá sůl na posypání
Velikonoční jidáše
Čas přípravy: 1 hod 30 min Obtížnost: Snadný

Velikonoční jidáše

Velikonoční jidáše patří mezi tradiční sladké velikonoční pečivo, které se peče a také jí na Zelený čtvrtek. Jak už název i jejich tvar napovídají, jde o připomínku apoštola Jidáše. Těsto jidáše se podobá tomu na mazanec, je ale hutnější, tvoří se z něj tvary většinou symbolizující oprátku a po upečení se potírá medem. Na přípravu jidáše nejsou vůbec náročné, můžete se do nich tedy bez obav pustit.

Velikonoční jidáše

Postup:

  1. Nejprve si připravte kvásek – vlažné mléko smíchejte s rozdrobeným droždím a lžičkou cukru. Počkejte, až vzejde (cca 15 minut).
  2. Rozpusťte máslo a nechte ho vychladnout. Mezitím si do mísy prosejte polohrubou mouku, přidejte sůl a vejce. Ke směsi přilejte vzešlý kvásek a zchladlé máslo. Vypracujte hladké těsto, zakryjte utěrkou a nechte vykynout na teplém místě, až těsto zdvojnásobí svůj objem.
  3. Až je těsto nakynuté, vyklopte ho na pomoučený vál. Z těsta odebírejte malé kousky a vyválejte je na tenký váleček. Ten potom stočte do preclíku, případně ho jen spojte do kroužku.
  4. Předehřejte si troubu na 180 °C.
  5. Preclíky naskládejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte je ještě 15 minut kynout. Potom je potřete rozšlehaným žloutkem a posypte je buď mákem, nebo solí. Pečte dozlatova.
Preclík zavěšený na stromě Stanick / Shutterstock.com

Co preclík symbolizuje?

  • Preclíky byly ve středověku symbolem štěstí, prosperity a duchovní obnovy. Od 17. století symbolizovaly také nesmrtelnou lásku a staly se součástí svatebních hostin.
  • Podle církve tvar preclíku symbolizuje sepjaté ruce při modlitbě.
  • Podle pověsti vymyslel preclíky italský mnich jako odměnu pro děti, které se naučily modlitbu.
  • Na první postní neděli se někdy starší děti převlékaly za lišky. V kostýmu vylezly na půdu a odtud shazovaly přítomným dětem preclíky.

Zdroje: ceskezvyky.cz, edu.ceskatelevize.cz