Zdražily všechny české deníky i časopisy. Mimo jiné i kvůli vyšší DPH

Několik časopisů na stole Cozine / Shutterstock.com

Všeobecné zvyšování cen v ekonomice a zvýšené DPH se propsalo i do cen prodávaných deníků a časopisů. Většina z nich totiž v posledních týdnech zdražila. Nejčastěji o 2 Kč, u některých titulů se ale cena zvýšila i o 5 Kč a více. Magazín Vogue zdražil dokonce o 20 Kč.

Přečtěte si také

Zdravá polévka našich babiček: Zelňačka skvěle chutná a můžete ji servírovat i jako hlavní jídlo

Proč zdražují noviny a časopisy?

Oblíbenost tištěných médií v posledních letech mírně klesá, a to zejména kvůli stále silnější online formě. Kromě klesajících prodejů většiny tuzemských časopisů a deníků se ale zákazníci musí v roce 2024 popasovat i s nárůstem cen. Není sice příliš dramatický, v dlouhodobém horizontu ale může některé spotřebitele znechucovat.

České deníky a časopisy totiž v posledních měsících zdražují opakovaně. Vydavatelé často argumentují stoupající inflací, a to hlavně vyššími náklady na výrobu a distribuci. Nynějším důvodem je i zvýšení sazby DPH z 10 % na 12 %. V blízké době se nejspíš začnou výrazněji zvedat i mzdy, a proto je možné, že tento fenomén se do konečných cen tištěných médií v České republice taktéž brzy promítne.

O kolik korun se zdražily deníky?

Při srovnání cen z konce loňského roku a z počátku toho letošního je zřejmé, že v tuzemských trafikách nenajdete žádný tištěný titul, jehož cena by se mezi lety 2023 a 2024 nezměnila.

Všechny české deníky vstoupily do roku 2024 s vyššími prodejními cenami. Tituly skupiny Czech News Center, která stojí za deníky Blesk, Sport nebo třeba Aha!, se v průměru zdražily o 2 Kč. Mnohem výraznější cenový nárůst potkal ekonomický deník E15, jehož cena se zvýšila dokonce o 5 Kč.

Muž, nakupující časopisy v trafice J Morc / Shutterstock.com

Už v říjnu loňského roku se stejně zvýšila i koncová cena konkurenčních Hospodářských novin, za kterými stoji vydavatelství Economia. Hospodářské noviny jsou momentálně nejdražším deníkem v České republice, cena se vyšplhala už na 40 Kč. Nejlevnějším deníkem je naopak Aha!, jedno vydání vyjde zákazníka na 17 Kč.

Nejméně zdražovala Mafra

Skupina Vltava Labe Media zdražila svůj nejoblíbenější titul Deník o 2 Kč, v případě Deníku N se koncová cena zvýšila dokonce o 4 Kč. K nejnižšímu zdražení se na tuzemském trhu odhodlala skupina Mafra, do které se řadí třeba Lidové noviny nebo MF Dnes. U těchto deníků totiž cena stoupla o 1 Kč.

Stoh časopisů smile23 / Shutterstock.com

O kolik korun se zdražily časopisy?

Zdražily i všechny časopisy. U většiny z nich je však toto cenové navýšení pouze mírné a pohybuje se okolo 1 Kč. Touto měrou se cena zvýšila kupříkladu u téměř všech programových časopisů. Výjimkou je pouze Křížovkář TV magazín, za kterým stojí vydavatelství VLM. Jeho cena se zvýšila o 2 Kč a momentálně se prodává za 29,90 Kč.

Nejvýraznější cenový nárůst mezi časopisy zaznamenal lifestylový titul Vogue. Jeho cena se koncem loňského roku držela na úrovni 149 Kč. V lednu se ale prodával už za 169 Kč.

Zdroj: Mediář