Na poštách si noviny a časopisy už nekoupíme: Nedošlo k dohodě mezi distributory a Českou poštou

Vstup do České pošty BalkansCat / Shutterstock.com

Česká pošta vzhledem k rostoucím nákladům na prodej tisku na svých pobočkách navrhla distributorům tisku změnu distribuce i způsobu prodeje. V průběhu jednání však bohužel nedošlo k dohodě mezi distributory a Českou poštou, proto Česká pošta musela vypovědět smlouvy, díky kterým si zákazníci mohli na poštách kupovat noviny a časopisy.

Přečtěte si také

Tip na rychlé pohoštění: Tortilla rolády s pomazánkou a zeleninou připravíte lusknutím prstu

Česká pošta končí s prodejem novin a časopisů

Zprávu zveřejnila Česká pošta na svých stránkách na konci roku 2023. Od ledna 2024 tak na poštách nebudou vydavatelé prostřednictvím České pošty nabízet zákazníkům noviny ani časopisy. V současné době však pokračují jednání o novém nastavení spolupráce. Pokud dojde k dohodě, tisk by se opět mohl na vybraných poštách objevit koncem prvního kvartálu 2024. Klienti, kteří si až dosud kupovali noviny a časopisy hlavně na malých poštách na venkově, však o svůj tisk nepřijdou, pokud si včas u vydavatelů objednají předplatné konkrétních titulů s donáškou až domů.

Pobočky na poště v Praze Lina Lobanova / Shutterstock.com

Státní podnik Česká pošta od začátku roku 2024 přestal nabízet na svých pobočkách v rámci doplňkového prodeje noviny a časopisy. Informoval o tom mluvčí pošty Matyáš Vitík. Už ke konci září pošta vypověděla distributorům tisku smlouvy o prodeji novin a časopisů na svých pobočkách. Na dohodu o nových podmínkách prodeje tisku dávala čas do konce loňského roku, ale nestalo se tak. Výpovědi se podle informací agentury ČTK týkají distributorů PNS i Mediaprint & Kapa.

„Česká pošta vzhledem k rostoucím nákladům na prodej tisku na svých pobočkách navrhla distributorům tisku změnu distribuce i způsobu prodeje,“ sdělil mluvčí Vitík.

Podle místopředsedy představenstva PNS Ondřeje Vaňhy pošta jako důvod sdělila, že zejména z technických a procesních důvodů nelze urychlit přechod na nový systém prodeje. „Celkem jde o zhruba 1.600 pošt. Díky husté prodejní síti PNS mají čtenáři tisku ve většině lokalit náhradní prodejnu tisku v dochozí vzdálenosti. Téměř 80 % alternativních prodejních míst je do vzdálenosti 200 metrů od pošty,“ řekl ČTK Vaňha.

Zdroj: ČTK, Česká pošta