Od nového roku citelně zdraží cigarety, zahřívaný tabák, nikotinové sáčky i elektronické cigarety

Ruce drží cigarety a elektronickou cigaretu Andrey_Popov / Shutterstock.com

Tabákové výrobky po novém roce zdraží. Počítá s tím konsolidační balíček vlády Petra Fialy. Cena jedné krabičky cigaret by měla stoupnout nejméně o 8 korun. Zdraží ale i zahřívaný tabák nebo elektronické cigarety. Milovníci tabákových výrobků ale ještě mají čas se předzásobit za staré ceny. Nové daňové sazby totiž začnou platit až od 1. února.

Přečtěte si také

Vynikají oběd do hodiny: Domácí špecle se slaninou a žampiony si zamilujete

Zdražování elektronických cigaret

Z jedné krabičky cigaret o ceně 150 korun tak kuřáci státu na spotřební dani v příštím roce odvedou už 88,40 koruny. Dalších 26,03 Kč bude činit DPH. Míra zdanění jedné krabičky cigaret tedy bude v příštím roce dosahovat už na 76,29 %, což je meziroční růst o téměř tři procentní body.

Na značný cenový nárůst se ale v dalších týdnech musí připravit i milovníci zahřívaného tabáku. Sazba spotřební daně totiž v příštím roce vzroste o 15 procent. S dalším růstem spotřební daně u zahřívaného tabáku se navíc počítá až do roku 2027. Každý rok by se měla zvýšit o dalších 15 %, což v praxi znamená, že cena jednoho balení zahřívaného tabáku vzroste do roku 2027 jen na spotřební dani o 16 korun.

Žena kouří elektronickou cigaretu Oleggg / Shutterstock.com

Připlatí si i milovníci elektronických cigaret

Podobně tomu bude i v případě elektronických cigaret, kde se spotřební daň bude hradit z náplní. Jednorázové elektronické cigarety, které obsahují dva mililitry náplně, v příštích týdnech zdraží nejméně o 6 korun.

Jelikož i zde vládní konsolidační balíček počítá s růstem spotřební daně až do roku 2027, zvýší se cena jednorázových elektronických cigaret do roku 2027 jen na spotřební dani o 24 korun. V případě objemnějších balení bude cenový nárůst ještě výraznější.

Na vyšší ceny se musí připravit i uživatelé nikotinových sáčků. Jen na dani se jedno balení o dvaceti kusech v příštím roce zvýší o 7 korun.

Konec prodejních akcí

Pro prodej tabákových výrobků v České republice bude rovněž platit zákaz na jakékoliv prodejní akce. Češi se musí rozloučit s akcemi na všechny nikotinové produkty, tedy i v případě sáčků, zahřívaného tabáku nebo elektronických cigaret. V praxi jde třeba o nabídku několika krabiček k nákupu zdarma, zakázané bude ale i oblíbené sbírání bodů do klubových programů.

Pro tuzemské spotřebitelé si však vláda připravila i jednu cenově přívětivou změnu. Rozhodla se totiž snížit spotřební daň pro tabák na vodní dýmky. Důvodová zpráva ministerstva financí uvádí, že jde o snahu upravit legislativní změny tak, aby se zásadní část nákupu ke spotřebě nerealizovala v zahraničí.

Milovníci tabákových produktů musí počítat s tím, že ke zdražování bude v tuzemských prodejnách docházet počátkem února, kdy účinnost změn sazeb daně vejde do praxe. V případě tabáků do vodních dýmek ale bude snížená sazba platit až počátkem března.

Zdroje: forbes.cz, ceskatelevize.cz, hn.cz