Překupníci v Česku si za Apple Vision Pro říkají i 170 000 Kč. Online bazary se začínají plnit nabídkami

Brýle Apple Vision Pro Ringo Chiu / Shutterstock.com

Apple Vision Pro, nové revoluční brýle pro virtuální realitu od Apple, se dostávají do středu pozornosti posledních dnů pro svou vysokou cenu i na českých bazarech. Zájem o tento produkt neustále roste, což dokazují sociální sítě plné fotografií a videí lidí, kteří je používají v různých situacích, od večeří v restauracích až po koncerty. Lidé si však všímají, že brýle se prodávají i přes neoficiální kanály za značně vyšší ceny, než je doporučená maloobchodní cena.

Přečtěte si také

Recept na jarní pomazánku, ve kterém zužitkujete všechny druhy bylinek ze zahrádky

Jaká je cena Apple Vision Pro?

Apple stanovil cenu svého nejlevnějšího modelu na 3 499 $, což v přepočtu činí přibližně 81 000 Kč. V současnosti jsou tyto brýle k dispozici pouze na americkém trhu, a to v omezeném počtu, což má za následek rekordně vysoké ceny na sekundárních trzích.

Navzdory tomu, že Vision Pro je považován za průlomový produkt, agentura Reuters předvídá, že se nebude prodávat ve velkém množství. Apple plánuje vyrobit pouze jeden milion kusů. Podle Marka Gurmana z Bloombergu Apple jedná o rozšíření distribuce do Velké Británie a Kanady a má v plánu postupně vstoupit i na další evropské a asijské trhy. Informace zahraničních médií naznačují, že dostupnost v širší Evropě bude značně pozdější, pravděpodobně až na konci roku 2024, nebo dokonce ještě později.

Apple Vision Pro v Česku

Zajímavé je, že navzdory vysoké ceně a omezené dostupnosti se na českém a slovenském trhu objevují inzeráty s těmito brýlemi, kde ceny dosahují až 170 000 Kč. To svědčí o značném zájmu o produkt, navzdory jeho vysoké ceně a výzvám spojeným s jeho pořízením pro české občany.

Zvídavost nás přivedla k prozkoumání aktuálních nabídek na portálech, jako jsou Sbazar.cz, Bazos.cz a Facebook Marketplace, abychom zjistili, jaká je situace ohledně obchodování s tímto žádaným produktem.

Inzerát na brýle Apple Vision Pro Bazos.cz

Proč jsou Apple Vision Pro tak drahé?

Cenu produktu výrazně ovlivňují faktory jako kamera, systém senzorů, speciální čipy a displeje, jejichž výroba je náročná. Odborníci, kteří měli příležitost Vision Pro otestovat, se shodují na tom, že tyto brýle mohou představovat významnou konkurenci pro většinu tradičních dvourozměrných obrazovek, neboť umožňují ovládání prostřednictvím rukou, pohledu a hlasu. Uživatelé kromě ceny kritizují také hmotnost, velikost, potřebu častého nabíjení a omezený zorný úhel produktu.

Apple Vision Pro aplikace: Netflix a Youtube

Přestože bylo pro Vision Pro vyvinuto přes 600 aplikací a her, významné služby, jako Netflix, YouTube či Spotify, zatím nevyvíjejí aplikace specificky pro tento produkt. Na druhou stranu, společnost Walt Disney potvrdila spolupráci s Applem na vývoji aplikace pro Vision Pro.

Zdroj: reuters.com, Apple, Bazos.cz, Zbozi.cz