Electrolux dostal rekordní pokutu: Zakazoval slevy na domácí spotřebiče

Několik praček na prodejně Grzegorz Czapski / Shutterstock.com

Antimonopolní úřad uložil společnosti Electrolux pokutu ve výši 125 milionů korun za její protisoutěžní praktiky, které trvaly několik let. Společnost se k těmto praktikám přiznala a rozhodla se proti verdiktu úřadu neodvolat, čímž se stalo rozhodnutí pravomocným.

Přečtěte si také

Tesco rozšiřuje speciální slevy pro studenty na nákup potravin. Jak ušetřit 10 % při nákupu?

Proč dostal Electrolux pokutu?

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) oznámil, že Electrolux, s. r. o., byl penalizován za porušování českých i evropských pravidel soutěže. Od konce roku 2012 do podzimu 2021 firma určovala minimální prodejní ceny svým distributorům, čímž jim znemožnila prodávat zboží značek Electrolux, AEG a Zanussi za nižší ceny.

Tato praxe měla významný dopad na české spotřebitele, kteří byli nuceni platit vyšší ceny za domácí elektrospotřebiče, jako jsou ledničky, pračky nebo vysavače, než by tomu bylo v případě volné cenové soutěže mezi prodejci.

„Jednání, spočívající v určování cen pro další prodej, jinými slovy zákaz zlevnit zboží spotřebitelům pod stanovenou hranici, mělo dopad na velké množství českých domácností, které mohly v jeho důsledku nakupovat např. lednice, pračky nebo vysavače značek Electrolux, AEG a Zanussi za ceny vyšší, než kdyby mezi prodejci mohla probíhat volná cenová soutěž,“ okomentoval situaci tiskový odbor úřadu v tiskové zprávě.

Electrolux využíval své postavení výhradního dodavatele a kontroloval ceny prostřednictvím cenových srovnávačů. Pokud prodejci nastavili ceny pod určenou hranici, byli vyzváni k jejich zvýšení, případně čelili sankcím.

Mladý pár, vybírající pračku hedgehog94 / Shutterstock.com

Electrolux přiznal pochybení

ÚOHS zdůraznil vynikající práci svých vyšetřovatelů, kteří zajistili důkazy vedoucí k přiznání společnosti a její spolupráci s úřadem, což značně urychlilo průběh řízení. Tato spolupráce umožnila odhalit komplexnější protisoutěžní jednání a vyhnout se dlouhodobým soudním sporům.

„Naši vyšetřovatelé odvedli perfektní práci, když zajistili natolik přesvědčivé důkazy, že účastník řízení s úřadem spolupracoval, ke všemu se přiznal a v rámci narovnání nerozporoval rekordní pokutu. Je třeba ovšem vyzdvihnout, že právě tato spolupráce umožnila rozkrýt komplexnější jednání a velmi výrazně urychlila celý průběh řízení. Jedná se o nejvyšší sankci za vertikální cenové dohody a současně nejvyšší, u níž proběhlo narovnání, a státu tedy nehrozí mnoho let soudních sporů,“ sdělil místopředseda ÚOHS Kamil Nejezchleb, který vyšetřování vedl.

Electrolux zakazoval obchodníkům větší slevy

Kromě toho úřad zjistil, že Electrolux bránil některým odběratelům ve velkoobchodním prodeji svých výrobků dalším prodejcům. Výše pokuty odráží závažnost a délku trvání protisoutěžního jednání. Mezi polehčující okolnosti patřilo dobrovolné ukončení těchto praktik, nadstandardní spolupráce s úřadem a zlepšení programu dodržování soutěžního práva.

Lednice na prodejně Chitaika / Shutterstock.com

Které společnosti dostaly v minulosti pokutu?

Electrolux není ojedinělý případ, kdy byla společnost pokutována. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže uložil společnosti TESCOMA, s.r.o., v polovině roku 2023 pokutu ve výši 63 952 000 Kč za mnohaleté porušování českých i unijních pravidel hospodářské soutěže. Pokuta byla společnosti významně snížena za spolupráci a za narovnání s Úřadem.

V roce 2022 dostala společnosti GARLAND distributor, s.r.o., mimořádně vysokou pokutu ve výši 96 751 000 Kč, protože svým odběratelům po dobu téměř 6 let zakazoval prodávat zboží (zahradní techniku) koncovým spotřebitelům za cenu nižší, než kterou stanovil.

Zdroj: ÚOHS