Vláda zakázala HHC, HHC-O a THCP. Na některé kanabinoidy ale zapomněla

Muž, držící v ruce rostliny konopí Creativan / Shutterstock.com

Opakované otravy vyvolaly v České republice velkou debatu o budoucnosti některých kanabinoidů. Vláda Petra Fialy dlouho neotálela a rozhodla se některé zařadit na seznam návykových látek. Minimálně dočasně nebudou k sehnání želé, sušenky ani gumoví medvídci s obsahem psychoaktivních látek HHC, HHC-O a THCP. Jsou ale i další kanabinoidy, na které vláda zapomněla.

Přečtěte si také

Růžová daň aneb Proč ženy někdy musí platit více?

Globální trh s kanabinoidy se rychle vyvíjí. Neustále se objevují nové látky, z nichž některé mají i silné psychoaktivní účinky. Čas od času to někteří uživatelé přeženou a skončí v nemocničních zařízeních s nepříjemnými otravami. V posledních týdnech to bylo i několik dětí v Karlovarském kraji, a proto se vládní činitelé rozhodli zakročit.

Ve středu vláda informovala o tom, že účinnost nařízení by měla nastat nejdříve počátkem letošního března. Tuzemský zákaz totiž ještě musí posvětit Evropská komise.

Vláda Petra Fialy se ale rozhodla omezit prodej pouze tří kanabinoidů. Konkrétně jde o HHC, HHC-O a THCP. Na českých e-shopech jsou však k mání také další kanabinoidy, které mají v případě požití velmi podobné dopady.

Co je HHC-P nebo HHC-PO?

Řadí se k nim třeba kanabinoid HHC-P, o kterém se toho z hlediska vědeckého poznání zatím příliš neví. Podle prvních informací je ale zřejmé, že podobně jako další kanabinoidy vyvolává euforii a má rovněž silné psychoaktivní účinky. Některé studie dokonce naznačují, že jeho dopady by mohly být ještě silnější než v případě klasického THC.

Na některých specializovaných tuzemských webech se začínají objevovat také produkty, které obsahují kanabinoid HHC-PO. Ten by mohl mít v praxi ještě silnější psychoaktivní účinky než známější HHC. I na HHC-PO se ale vládní zákazy nevztahují.

Zapomnělo se i na THCV

Už řadu let jsou k dispozici také produkty, které obsahují kanabinoid THCV, neboli tetrahydrokanabivarin. I v tomto případě vědci v minulosti zjistili, že v případě větších dávek vyvolává THCV psychoaktivní účinky.

V Česku sice zatím není příliš populární, po zákazu HHC, THCP a HHC-O by ale jeho popularita mohla stoupnout. Specializované e-shopy by se na něj mohly v rámci svých marketingových aktivit více zaměřit.

Konopí s chemickým vzorcem CBD Dmytro Tyshchenko / Shutterstock.com

Někteří uživatelé konopných produktů často zmiňují i H4CBD. Podle provedených výzkumů se zdá, že tento kanabinoid je vylepšenou verzí látky CBD, na kterou se uvalené zákazy nevztahují. Oba tyto kanabinoidy ale nemají psychoaktivní účinky a u některých uživatelů mohou naopak přispívat k úlevě od bolesti, stresu a depresí.

Zdroj: Canatura, Seznamzpravy.cz