Zkuste netradiční kombinaci hrášku a mléka. Polévka, která zklidní mysl

Napadlo by vás spojit hrášek s mlékem? Nás ano! Zkuste uvařit tuto jednoduchou, ale neobvyklou polévku, která zasytí váš žaludek a možná zklidní i vaši mysl.

Přečtěte si také

10 druhů zeleniny a ovoce, které opravdu pečlivě myjte, nejvíce se totiž stříkají pesticidy. Jak na to?

Jestli jste milovník polévek, ale už nevíte, jakou byste si uvařili k nedělnímu obědu, tato je právě pro vás! Nemusíte stále vařit jen rajskou nebo bramboračku. Nebojte se trochu zaexperimentovat. Můžete přidat vývar, jinou zeleninu nebo koření. Věříme, že tato polévka to snese.

Hrášek je navíc úplná vitamínová bomba. Je bohatý na vitamíny skupiny B, vitamín C a železo a také je velmi dobrým zdrojem vlákniny a bílkovin. Příznivě působí i na nervy, krevní tlak a slinivku břišní. Tak proč nepřidat do jídelníčku zase trochu luštěnin. Pojďme na to.

Co budete potřebovat?

  • 500 ml mléka
  • 500 ml vody
  • 200 g mraženého hrášku
  • 1 cibuli
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce mouky
  • muškátový oříšek
  • sůl
Vyplatí se mít ho doma v zásobě

Postup přípravy:

  1. Na začátek si vytvořte světlou máslovou jíšku – v hrnci rozpusťte máslo, přidejte najemno nakrájenou cibuli a špetku soli. Promíchejte a chvilku restujte, dokud cibule nezesklovatí.
  2. Přidejte mouku a za stálého míchání smažte, dokud jíška nedostane hustší konzistenci. Pozor, měla by být světlá, nerestujte tedy do hněda!
  3. V této fázi přidejte do jíšky mléko. Promíchejte a poté přilijte vodu. Místo vody můžete použít také vývar.
  4. Poté přisypte hrášek, osolte a nastrouhejte do polévky také trošku muškátového oříšku.
  5. Míchejte, dokud polévka nezhoustne, a pak odstavte.

Zkusíte ji? Věříme, že jakmile ji ochutnáte, budete se k této polévce často vracet. Dobrou chuť!