Proč se občas po probuzení cítíte ospalí a nemůžete začít pořádně fungovat?

Ospalá žena v posteli s budíkem Canva

Spousta z nás ráno bez kávy nedokáže nastartovat a mnoho lidí s její pomocí oddaluje nástup spánku tak, aby mohli večer ještě pracovat či se věnovat svým koníčkům. Jenomže takové ponocování se šálkem kávy v ruce, anebo naopak její konzumace během dne, má přímý vliv na kvalitu spánku, sny a mimo jiné může také za to, že se po probuzení cítíte ospalí a nemůžete začít pořádně fungovat.

Přečtěte si také

Tyhle potraviny do ledničky nepatří, ale stejně je tam dáváme: Marmelády, vajíčka i dresinky

Kofein neovlivňuje celkovou délku spánku

Vlivem kofeinu na kvalitu spánku se zabývala studie, jejíž výsledky byly publikovány v článku pod názvem (v překladu) „Pravidelný příjem kofeinu zpomaluje nástup REM fáze spánku a oslabuje kvalitu spánku u zdravých mužů“. Účastníky této studie byli právě muži, kteří byli rozděleni do tří skupin.

  • První skupině byly podávány třikrát denně kapsle s obsahem kofeinu, přičemž každá z nich odpovídala 1,5 šálku kávy.
  • Ve druhé kontrolní skupině byli muži, kterým byly podávány placebo kapsle bez obsahu kofeinu.
  • Ve třetí skupině byli muži, kteří prvních sedm dní konzumovali stejnou dávku kofeinu jako skupina první, ale na poslední tři dny kofein vysadili.

Studie přišla s docela zajímavými zjištěními – odborníci vysledovali, že konzumace kofeinu sice neovlivňuje celkovou délku spánku a ani jeho non-REM fázi (hluboký spánek), avšak má zásadní vliv na REM fázi spánku (fáze spánku, kdy se vám zdají sny a hýbají se vám oči pod víčky čili tzv. REM – rapid eye movement).

Kvůli kofeinu byla právě REM fáze spánku kratší. Muži, kteří dostávali po celou dobu stejnou dávku kofeinu, se po ránu cítili více unavení než muži v kontrolní skupině. Na třetí skupině se však dokázalo, že pokud vysadíte kofein, za tři dny se negativní účinky kofeinu na spánek vytratí.

Káva bez kofeinu není žádná káva podřadné kvality

Nemusíte mít strach, káva bez kofeinu je káva jako každá jiná, pouze před pražením prochází trošku náročnějším procesem. Kofein se z kávových zrn totiž odstraňuje ještě před samotným pražením buď tzv. evropským procesem, nebo švýcarským vodním procesem.

  • Pokud je z kávy odstraněn kofein evropským procesem, může mít trochu chemický ocásek, protože se při odstraňování používá chemický prostředek jménem dichlormethan. Navíc odstranění kofeinu nebývá úplně stoprocentní.
  • Švýcarská metoda odstranění kofeinu je šetrnější, protože využívá vodu a aktivní uhlík. Kofein se tímto procesem odstraní úplně, ale bohužel dochází také k výraznému snížení typického kávového aromatu.

Jakou bezkofeinovou kávu vybrat?

Pokud jste zapřemýšleli, že by nebylo od věci si tu a tam místo klasické kávy dát tu bez kofeinu, nebo dokonce přesedlat na kávu bez kofeinu úplně, máme pro vás pár doporučení na opravdu lahodné bezkofeinové kávy, které sice kofein neobsahují, ale na jejich chuti to většinou ani nepoznáte.