Domácí máslo je nenáročné na výrobu a skvěle chutná. Návod, jak na něj

Nůž vedle kostky másla Anna Hoychuk / Shutterstock.com

Vzhledem k cenám másla v obchodech je v posledních letech výroba domácího másla velkým tématem. Jeho příprava je velmi jednoduchá a zvládne ji naprosto každý – stačí jen jedna surovina, šlehací metla a zhruba 15 minut času. Výsledkem je krásně žlutá hrouda domácí másla lahodné chuti a vůně. Podívejte se, jak ho vyrobit.

Přečtěte si také

Opečte si dokonalý špekáček. Nejen kvalita ohně ale i řez je zásadní. Je lepší ježek, nebo chobotnice?

Ušetříte za domácí máslo?

Časy, kdy se máslo místo nákupu běžně dělalo doma stloukáním ze sladké smetany, jsou už dávno pryč. Dnes ho běžně koupíme všude – ale jelikož jeho ceny často šplhají do závratných výšin, domácí výroba másla opět nabírá na popularitě.

Při cenách čerstvé smetany nicméně i domácí výroba vyjde na nemalé peníze. Ekonomický aspekt tedy velkou roli nehraje. Co ale určitě poznáte, je chuťový rozdíl mezi kupovaným a domácím máslem.

Detail stloukání másla Przemek Klos / Shutterstock.com

Jak snadná je výroba domácího másla?

Pokud stále nevíte, zda výrobu másla zvládnete, váhat už nemusíte. Proces je to velmi jednoduchý a poměrně rychlý. Bude vám stačit zhruba 15 minut času a litr čerstvé, tučné smetany (minimálně 33%) – z litru vám vznikne zhruba 330 g másla. Pokud sáhnete po tučnější 40% variantě, másla bude o něco více.

Na závěr si připravte kuchyňského robota se šlehací metlou, případně mixér se šlehací metlou nebo speciální stloukadlo na máslo, které seženete v některých obchodech s kuchyňskými potřebami.

Tip: Při nákupu dávejte pozor a kupujte čerstvou smetanu – tedy tu bez stabilizátorů. Stabilizovanou smetanu na máslo také vyšleháte, ale jde to hůř a podstatně déle to trvá.

Jak vyrobit domácí máslo?

Stloukání

Vychlazenou smetanu nalijte do mísy, kterou předtím vypláchněte ledovou vodou (případně můžete smetanu i mísu dát na chvíli do mrazáku) a začněte šlehat. V první fázi smetana zhoustne a vytvoří nadýchaný krém, který je vhodný pro použití do dezertů jako základ krému.

Po pár minutách se šlehačka začne srážet a postupně uvidíte, jak se tvoří malé žluté hrudky tuku, které se oddělují od „vody“, tedy přesněji řečeno od podmáslí.

V okamžiku, kdy to ve šlehači začne žbluňkat, vypněte ho a směs sceďte. Podmáslí ale rozhodně nevylévejte, můžete ho použít jako klasické mléko. Výborné je třeba na přípravu kakaa nebo horké čokolády, ale skvěle se hodí i do ovesné kaše, do těsta, na dezerty nebo do lívanců.

Hrudky másla ve šlehači Anna Hoychuk / Shutterstock.com

Vymývání

Máslovou hmotu je pak nutné vymýt vodou, aby se z ní dostalo ven co nejvíce vody (zbylého podmáslí). Tento krok není radno podcenit, protože pokud je máslo dobře promyto, v lednici vydrží podstatně déle a má i lepší a hladší konzistenci.

Vymývání másla je stejně jednoduché jako celý předchozí proces. Mísu, ve které jste šlehali smetanu, umyjte a napusťte do ní ledovou vodu. Případně si můžete připravit i kostky ledu, které budete do vody postupně přidávat.

Z máslové hmoty v cedníku udělejte hroudu a ponořte ji do ledové vody. Ve vodě hroudu másla pořádně mačkejte a hněťte – bude se z ní uvolňovat bílé podmáslí. Třikrát až čtyřikrát vodu v míse vyměňte a máslo důkladně vymývejte, dokud se podmáslí nebude uvolňovat. V tuto chvíli by měla voda zůstat čistá a vy máte jistotu, že je máslo hotové.

Tři domácí másla s bylinkami a zeleninou Anton Zolotukhin / Shutterstock.com

Ochucení

Máslo je teď krásně vláčné a hotové. Pokud však chcete, je vhodná chvíle i na jeho ochucení. Můžete přidat sůl, bylinky, česnek nebo třeba med, prostě vše, co vám chutná. Nakonec z něj udělejte váleček, který zamotáte do potravinářské fólie a dáte do lednice.

Tip: K dostání jsou také speciální formy na máslo, které vám pomohou s jeho tvarováním a krášlením.

Zdroje: domacimlekar.com, kucharkaprodceru.cz