Hit těchto Vánoc: 10 receptů na cukroví a dezerty, ve kterých není ani gram másla

Vánoční cukroví v misce grafvision / Shutterstock.com

Stoupající ceny másla mohou mnohé odradit od pečení vánočního cukroví. Co se ale inspirovat u našich babiček? Ty často při pečení sahaly po sádle, zatímco máslo bylo luxusem dostupným jen v bohatších domácnostech. Přinášíme vám výběr tradičních i moderních receptů na vánoční cukroví a dezerty, kde máslo vůbec nepotřebujete.

Přečtěte si také

EU vydala směrnici, která mění pravidla medu, marmelád a určuje, jak skladovat vejce

Co potřebovaly naše babičky k přípravě vánočního cukroví?

K vánočnímu cukroví naši předci využívali sušené ovoce a ořechy. Med se používal všude, kde my dnes používáme cukr. K pečení babičky používaly hlavně sádlo nebo lůj. Mezi vánočními druhy pečiva hrál velmi významnou roli perník. Dílo perníkářů bylo vždy chráněno přísným tajemstvím.

„Jednalo se především o složení těsta a přidávané koření. V žádném z receptů nescházel pepř. Oblíbený byl i koriandr, anýz, bezový květ, zázvor, hřebíček, muškát, skořice aj.,“ uvádí Vladimíra Jakouběová v knize V babiččině kuchyni od Tří králů do Vánoc. O jakosti perníku rozhodovala především kvalita medu, koření upravovalo pouze jeho chuť.

Máslo můžete nahradit v pečení například banánem, avokádem, ovocným pyré či řeckým jogurtem. Vybrali jsme pro vás 10 receptů na vánoční cukroví a dezerty bez másla, které stojí za to doma vyzkoušet.

1) Sádlové rohlíčky

Ingredience

  • 15 dkg sádla
  • 18 dkg cukru
  • 18 dkg hladké mouky
  • 10 dkg mletých ořechů
  • čokoláda nebo kakao
  • hřebíček

Postup

Ze všech surovin zpracujeme těsto a necháme několik hodin odležet. Potom jím plníme sádlem vymazané formičky na rohlíčky. Pečeme ve vyhřáté troubě. Ještě horké je vyklepneme a obalíme v cukru s vanilkou.

Sádlové rohlíčky Madeleine Steinbach / Shutterstock.com

2) Ořechové hromádky

Ingredience

  • 4 bílky
  • 20 dkg moučkového cukru
  • 20 dkg mletých ořechů
  • marmeláda
  • ořechy na ozdobení

Postup

Bílky našleháme s cukrem a pomalu opatrně přidáme pomleté ořechy. Na vymazaný plech děláme lžičkou malé hromádky. Do středu hromádky dáme ždibec pikantní marmelády (rybízové, ostružinové). Navrch dáme oříšek. Sušíme v mírně vyhřáté troubě.

3) Výborné vánoční perníčky

Ingredience

  • 25 dkg medu
  • 15 dkg cukru
  • 2 lžíce vody
  • 2 žloutky
  • 1 dkg spěšné soli neboli amonia
  • 8 hřebíčků (roztlučeme)
  • ½ lžičky tlučeného nového koření
  • 1 lžíce tlučeného anýzu
  • 1 lžíce mleté skořice
  • žitná mouka podle potřeby

Postup

Rozvaříme med s cukrem a se dvěma lžícemi vody. Do ještě teplého sladkého roztoku zapracujeme mouku v množství, aby těsto bylo tužší a vhodné na rozválení na plát. Těsto necháme přikryté 3 hodiny. Potom do těsta zapracujeme žloutky a ostatní suroviny. Opět vyhněteme bochánek a necháme do druhého dne odpočinout.

Pak rozválíme na plát a vykrajujeme tvary. Pečeme v horké troubě. Upečené potíráme bílou polevou.

Perníčky v misce Bogdan Sonjachnyj / Shutterstock.com

4) Zázvorky

Ingredience

  • ½ kg hladké mouky
  • ½ kg cukru moučky
  • 4 celá vejce
  • 3 dkg mletého sušeného zázvoru
  • lžíce sody

Postup

Všechny suroviny vmícháme na vále a vypracujeme z nich tuhé, ale hladké těsto. Vyválíme asi 3 mm silnou placku. Vykrajujeme formičkou tvary zázvorek, které necháme do druhého dne odležet. Druhý den pečeme na vymazaném plechu ve středně vyhřáté troubě téměř dozlatova.

Zázvorky na talířku Den Baguse Awin / Shutterstock.com

5) Sváteční kokosky

Ingredience

  • 1 hrnek strouhaného kokosu
  • 2 hrnky strouhaných mandlí
  • 4 bílky
  • 10 lžic cukru krupice

Postup

V míse nad vodní lázní vyšleháme bílky společně s cukrem do hustého a lesklého sněhu. Poté do sněhové hmoty vmícháme kokos a strouhané mandle. Nakonec z hmoty odebíráme stejně velké kousky, které lžičkou vytvarujeme a položíme na plech vyložený pečícím papírem. Sušíme v mírně vyhřáté troubě přibližně 1–2 hodiny.

6) Čoko lanýže

Ingredience

  • 1 hrnek smetany ke šlehání
  • 2 tabulky hořké čokolády
  • 1 lžíce rumu
  • špetka skořice
  • holandské kakao na obalení

Postup

V misce nad vodní lázní svaříme smetanu společně s rumem, čokoládou a skořicí. Jakmile se čokoláda rozpustí, odstavíme z lázně a necháme vychladnout. Směs dáme do lednice nejlépe přes noc vychladit. Nakonec z čokoládové hmoty odebíráme lžičkou stejně velké kousky, které vytvarujeme na kuličku a dáme do kakaa.

Čoko lanýže Yaraslava Melchanka / Shutterstock.com

7) Avokádové lanýžky s kokosem

Ingredience

  • 1 zralé avokádo
  • 200 g strouhaného kokosu
  • 120 ml javorového sirupu
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 100 g 70% čokolády

Postup

Avokádo dejte do mísy a rozmačkejte vidličkou najemno. Přidejte strouhaný kokos, javorový sirup a rozpuštěný kokosový olej. Dobře propracujte, nejlépe rukama. Začněte tvarovat kuličky, rukama hmotu vždy dobře stlačte k sobě. Dejte na hodinu chladit do mrazáku. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni. Každou lanýžku po jedné napíchněte na párátko a namočte do polevy. Poté odložte na tác. Až budou všechny hotové, dejte vychladit do lednice.

Čokoládové lanýže ze salka
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Čokoládové lanýže ze salka

Tyto čokoládové lanýže zvládnete připravit jen ze dvou ingrediencí, potřebujete pouze plechovku kondenzovaného mléka a kakao. Výsledek je ale nad očekávání famózní a garantujeme, že u jednoho kusu rozhodně nezůstanete. Lanýže jsou také skvělý způsob, jak zužitkovat zbytek salka, které vám zbylo z předchozího pečení.

Čokoládové lanýže ze salka
Kokosová roláda
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Kokosová roláda

Nepečená kokosová roláda je vynikající záležitost, kterou jistě znáte ze svátečně prostřeného stolu s vánočním cukrovím u vašich babiček. Příprava rolády je velmi snadná a nezabere moc času, můžete si ji tedy s klidem nechat až na konec těsně před Vánocemi.

Kokosová roláda

8) Rychlá banánová roláda

Ingredience

Těsto:

  • 4 vejce
  • 4 lžíce cukru
  • 4 lžíce polohrubé mouky

Poleva:

  • 200g práškového cukru
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1–2 lžíce horké vody
  • 1 lžíce kakaa

Ostatní:

  • nutella a banány

Postup

Bílky pevně ušleháme s cukrem, přišleháme žloutky a opatrně přimícháme mouku. Rozetřeme na pečicí papír na plechu a upečeme na 180°C asi 12 minut. Upečené těsto i s papírem svineme do vlhké utěrky. Po vychladnutí rozmotáme, potřeme tenkou vrstvou nutelly, poskládáme banány a opět zavineme.

Potom vymícháme cukr s citronovou šťávou, podle potřeby přidáme vodu a polejeme roládu. Trošku polevy si necháme, do ní přimícháme kakaový prášek a poprskáme roládu. Dáme vychladnout.

Banánový roláda na talíři alex_gor / Shutterstock.com

9) Mandlové čokoládové hrudky

Ingredience

  • 200g mandlových lupínků
  • 300g čokolády (hořká, bílá, mléčná)

Postup

Mandle opražte na sucho na pánvičce a nechte vychladnout. Čokoládu opatrně za stálého míchání rozpusťte ve vodní lázni a po změknutí přidejte k mandlím. Pomocí lžičky tvořte hrudky, které dejte ztuhnout na pečicí papír.

10) Pistáciová srdíčka

Ingredience

  • 300g hladké mouky
  • 3 lžičky jedlé sody
  • 200g cukru moučka
  • 3 vejce
  • 150 ml řepkového oleje
  • 150 ml citronové limonády
  • 80g nahrubo nasekaných nesolených pistácií + trochu na ozdobu

Poleva:

  • 200g cukru moučky
  • šťáva z poloviny citronu
  • červené potravinářské barvivo Horká voda podle potřeby
Pistáciová srdíčka s kousky pistácie lifeislikevegetables / Shutterstock.com

Postup

Hladkou mouku promícháme s jedlou sodou a moučkovým cukrem. Přidáme rozšlehaná vejce, olej citronovou limonádu a nakonec nasekané pistácie. Vše zpracujeme v těsto, které nalijeme do pekáčku vyloženého pečicím papírem. Plát upečeme při 170 °C 20 minut.

Upečený korpus vyklopíme na podložku a opatrně sloupneme pečicí papír. Dokud je těsto ještě mírně teplé, vykrájíme z něj srdíčka a necháme vychladnout. Moučkový cukr přesejeme, vmícháme citronovou šťávu, kapku červeného barviva a dle potřeby horkou vodu. Připravenou polevou potíráme srdíčka, a než poleva zaschne, ozdobíme je nasekanými pistáciemi.

Zdroj: Kupi.cz