Recept na domácí bylinkovou kolu, která báječně chutná a osvěží

Člověk připravuje domácí limonádu SharkPaeCNX / Shutterstock.com

Milujete kolu, přestože víte, že je její součástí skutečně nadměrné množství cukru? Rády si na tomto nezdravém nápoji pochutnávají i vaše děti, kterým ji čas od času „za odměnu“ koupíte? V tom případě by vás jistě mohlo zajímat, jak si vyrobit domácí kolu, která sice není přesnou kopií té původní – jelikož její recept je přísně utajen v trezoru samotného výrobce Coca-Coly až ve vzdálené Atlantě – výsledek ji však chuťově velmi připomíná.

Přečtěte si také

Francouzské sýry obsahovaly nebezpečnou bakterii yersinia, inspekce stáhla i matjesový salát a klobásy

„Tajný“ recept na originální kolu

Nejeden milovník koly se již pokoušel vyrobit si doma stejně lahodné a osvěžující pití, jakým je právě Coca-Cola. Pokud i vy máte tendenci vyzkoušet si na vlastní kůži výrobu tohoto světově populárního nápoje, budete k tomu potřebovat následující ingredience:

  • vanilkový extrakt
  • limetkovou šťávu
  • cukr (zhruba 750 gramů na čtyři litry koly)
  • kyselinu citronovou
  • olej z muškátového oříšku (dá se pořídit v prodejně bylinek a koření)
  • koriandr
  • kofein
  • vanilku
  • 4 litry vody
Nalévání koly do sklenice WIROJE PATHI / Shutterstock.com

Postup:

  1. Ze všeho nejdříve si na pánvi zahřejte cukr s trochou vody a za stálého míchání ho nechte zcela zhnědnout, dokud z něj nevznikne karamel. Ten následně opatrně nalijte do hrnce s vodou.
  2. Ke směsi začněte pomalu přidávat další ingredience jako například vanilkový extrakt, kofein, limetkovou šťávu a kyselinu citronovou. Míchejte a vařte, dokud se vše nespojí.

Chuť domácí koly

Výsledná chuť takto vyrobené domácí koly není sice naprosto stejná jako originál, ovšem velmi se mu podobá. Do koly se rovněž přidává barvivo, které však není nutné používat, tudíž výsledná barva nebude tak tmavá, jak jste zvyklí. Pokud byste rádi zdravější variantu tohoto nápoje, zkuste zmenšit množství přidaného cukru.

Za tuto domácí variantu by se jistě nestyděl ani americký lékárník John Pemberton, který originální nápoj v roce 1886 přivedl k životu. Místo cukru je možné použít také alternativní sladidlo, například stévii.

Recept na domácí bylinkovou kolu

Pokud se chcete naučit pít také něco zdravějšího než pravou kolu a výše uvedený recept je na vás málo dietní, zkuste si připravit velmi populární bylinkovou kolu. Má podobnou chuť jako ta klasická, ovšem obsahuje zdravější a složením přívětivější suroviny.

Připravte si:

  • 1 citron (potřebovat budete jak šťávu, tak i kůru)
  • 1 limetku (opět využijete nejen limetkovou kůru, ale také šťávu)
  • 2 lžíce sušené kůry z hořkého pomeranče (můžete nahradit grepem)
  • 2 pomeranče (taktéž kůru i šťávu)
  • 3 větší svitky skořice, které rozlámete
  • 2 lžíce semínek koriandru
  • 500 ml vody
  • badyán (bohatě postačí dvě až tři hvězdičky)
  • 500 ml odvaru ze stévie
  • polovinu lžičky vanilkového extraktu
  • 100 g tmavého třtinového cukru
Tři sklenice s kolou a perlivou vodou, ledem a plátky citronu CasPro / Shutterstock.com

Postup:

  1. 500 ml vody promíchejte s limetkovou, citronovou i pomerančovou kůrou.
  2. Do této směsi přidejte skořici, muškátový oříšek, badyán a koriandrová semínka. Pro lahodnější chuť i vůni můžete přidat levandulové květy.
  3. Přilijte stéviový odvar a za stálého míchání vařte zhruba jednu minutu.
  4. Poté hrnec s ingrediencemi odstavte a postupně do něj přimíchejte limetkovou, citronovou a také pomerančovou šťávu.
  5. Za stálého míchání přidejte i třtinový cukr a vanilkový extrakt.
  6. Nechte zchladnout, následně přeceďte. A je hotovo – hotový nápoj vydrží v lednici klidně i dva týdny.
Pomerančová limonáda
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Pomerančová limonáda

Pomerančová limonáda se zázvorem, limetkami a mátou vás v letních parných dnech příjemně osvěží, dodá ztracenou energii a potřebné vitamíny. Její chuť si určitě zamilujete.

Pomerančová limonáda

Jak bylinkovou kolu podávat?

Směs, kterou jste si vytvořili, smíchejte s perlivou vodou (poměr je na vás) a podávejte například s plátkem citronu a ledem.

Zdroje: metro.co.uk, seriouseats.com