Kandované „kavárenské“ pomeranče rozzáří každý tác s cukrovím. A jen se po nich zapráší!

Kandované pomeranče polomáčené v hořké čokoládě Anna_Pustynnikova / Shutterstock.com

Možná jste je už někdy zahlédli za výlohou cukrárny či kavárny, možná na návštěvě nebo v kuchařce. Pokud chcete rozzářit svůj tác s vánočním cukrovím, případně hledáte nějaký druh bez mouky a krému, jsou osvěžující polomáčené pomeranče tím pravým. Jejich příprava je poměrně snadná, řada lidí ovšem dělá jednu zásadní chybu, kvůli které může celý zážitek z vychutnávání pěkně zhořknout. Doslova. Máme pro vás recept na kandované pomeranče i pár užitečných tipů k jejich přípravě.

Přečtěte si také

Vynikající rychlé těstoviny s pečenou fetou a cherry rajčaty uvaříte za 5 minut!

Jaké pomeranče a čokolády vybrat?

V hlavní roli jsou u tohoto cukroví samozřejmě pomeranče, které se připravují a konzumují i s kůrou. Proto ideálně volte plody v BIO kvalitě a bez chemického ošetření. Nebo je před nakrájením dobře omyjte pomocí octa, případně speciálního mycího přípravku na ovoce a zeleninu a vydrhněte kartáčem na zeleninu.

Vedle toho si připravte dobrou hořkou čokoládu. V obchodě sáhněte po té, která má alespoň 40 až 50 % kakaa, případně po cukrářských pecičkách, se kterými se vám bude snáze pracovat. Volit samozřejmě můžete i čokoládu mléčnou, bílou, růžovou nebo karamelovou a s chutěmi si vyhrát. Nezapomeňte ale, že kandované pomeranče budou poměrně sladké, a právě hořká čokoláda k tomu vytvoří ideální chuťový kontrast.

Vařící se kousky pomerančů sahaart / Shutterstock.com

Trik proti hořkosti

Podstata receptu spočívá v kandování pomerančů v cukrovém sirupu. Ne vždy se ovšem kvůli bílým blankám podaří dosáhnout příjemně sladké ovocné chuti a vše přebije nepříjemná hořkost. Každý pomeranč je totiž jinak pěstovaný, sklizený, skladovaný či ošetřený, a i když sáhnete po pravých sicilských, není žádoucí výsledek vždy zaručený. Proto ještě před přípravou nechte pomeranče několikrát převařit v nové horké vodě, což by mělo hořkost co nejvíce stáhnout. Přesný postup je součástí receptu níže.

Recept: kandované pomeranče s čokoládou

Na každých cca 10 koleček (20 půlkoleček) budete potřebovat:

  • 1 větší pomeranč
  • 100 g pískového cukru
  • 100 ml vody (+ další vodu na prvotní převařování)
  • 100 g kvalitní čokolády k rozpuštění

Postup:

  1. Pomeranče dobře omyjte a poté i s kůrou nakrájejte na tenká kolečka (tlustá asi 0,5 cm, krajní dejte stranou). Krájejte tak, aby plátky na řezu tvořily „hvězdičku“.
  2. Do hrnce nalijte čistou vodu a přiveďte ji k varu. Vložte pomerančové plátky a nechte asi 2 minuty povařit. Následně je vyjměte, rozložte na talířek či plech a počkejte, až úplně zchladnou (v zimě je můžete dát ven za okno či na balkon). Poté dejte znovu vařit čistou vodu a celý postup ještě jednou až dvakrát opakujte.
  3. Připravte si cukerný roztok: v širokém hrnci smíchejte vodu s cukrem (pro každý celý pomeranč 100 ml a 100 g) a za stálého míchání přiveďte k varu. Vložte vychladlá kolečka, opatrně promíchejte, ztlumte teplotu a pozvolna nechte probublávat.
  4. Následně máte dvě možnosti. Buďto pomeranče v sirupu nechte vařit cca 20–30 minut, pak je vyjměte a nechte okapat na mřížce nebo v cedníku. Nebo je povařte jen 5 minut, odstavte a nechte v cukrové vodě přes noc za studena louhovat.
  5. Na závěr plátky pomerančů vysušte v troubě. Tu předehřejte na 60 až 70 °C (ideálně na horkovzduch) a pečte na roštu či mřížce (můžete i s pečicím papírem) asi 60 minut s pootevřenými dvířky, mezi které vložíte například dřevěnou vařečku. Během toho pomeranče několikrát otočte.
  6. Vychladlé pružné pomeranče ještě z jedné poloviny namočte do rozpuštěné čokolády a dejte na plech nebo mřížku zaschnout.
Kandované pomeranče polomáčené v hořké čokoládě Cassidy Cooper / Shutterstock.com

Další tipy pro přípravu

  • V první řadě vám po vaření pomerančů zbyde krásně provoněný cukrový rozvar. Ten můžete dále využít například do svařáků nebo pro domácí výrobu likérů či sirupů, případně ho zužitkovat do dezertů a dortů (pro zvlhčení piškotových korpusů).
  • Zbylé odkrojky pomerančů zase lze nechat na plotně provařit (v hrnci s vodou, hřebíčkem, skořicí, citrusovou kůrou apod.). Provoní váš domov krásnou vánoční vůní.
  • Co se kandovaných pomerančů týče, ty můžete nechat nakrájené na celá kolečka, mnohem více se vám jich na plech nebo mřížku ale vejde po přepůlení (to udělejte až po převaření ve vodě a sirupu, aby se vám nerozpadaly). Pak se také budou snáze jíst a namáčet do čokolády.
  • Pomerančové cukroví skladujte v chladu, kde vydrží až dva týdny čerstvé.

Zdroje: kucharkaprodceru.cz, christee-in-the-kitchen.cz