Tyto druhy zeleniny zasaďte už v únoru. Poradíme vám, jak nezkazit jejich výsev

Žena sází malé rostlinky do květináčů schankz / Shutterstock.com

Chcete si v létě pochutnat na vlastnoručně vypěstované zelenině ze zahrádky nebo z balkonu? Pak je ten správný čas pustit se do práce! Pro některé druhy zeleniny a bylin je totiž únor tím nejlepším výsevním měsícem. Kromě toho, co zasadit, vám také poradíme, jak postupovat, aby to vyrostlo.

Přečtěte si také

Luxusní sýrová roláda: S tímhle retro občerstvením nikdy nešlápnete vedle

Co vysadit v únoru?

Ke klíčení potřebují semínka teplo. V této době je proto nechte klíčit v miskách na okenním parapetu, ve vytápěném skleníku nebo v zimní zahradě.

Tak můžete už v únoru začít sázet raný salát, celer, brokolici, lilek i papriky a cibuli, petrželku nebo rajčata. U bylinek se klidně pusťte do všech běžných druhů, jako je majoránka, bazalka, pažitka, petržel, tymián, rozmarýn, koriandr, máta, meduňka nebo rukola.

Co předpěstovat v zimě doma

Trochu zimy snesou první „otužilé“ ředkvičky, které vám vyklíčí i za poměrně nízkých teplot. Ty v únoru můžete sázet i do nevytápěného skleníku nebo do venkovního teplého či poloteplého pařeniště, které je vyhřívané hnojem či kompostem.

Na konci měsíce také nezapomeňte nechat naklíčit brambory pro ranou sklizeň. Uložte je do bedýnky a tu postavte na světlé místo s teplotou kolem 10–15 °C.

Žena doma sází semínka do květináče Lordn / Shutterstock.com

Jaký substrát zvolit pro výsev?

Substrát pro výsev semínek by měl být lehký. Nemusí obsahovat mnoho živin, pro klíčení nejsou tak podstatné. V obchodech seženete substráty přímo určené pro výsev nebo množení, pouze se vždy ujistěte, že obsahují výhradně organická hnojiva.

  • Tip: Hobbymarkety mají otevřená svá zahradní centra, kde koupíte nejen substráty, ale také semínka pro výsev a další zahradnické nezbytnosti.

Výsevní substrát si ovšem můžete namíchat i doma – budete tak mít jistotu, že semínka sázíte čistě přírodní cestou. Stačí smíchat obyčejnou zeminu (ať už koupenou, nebo tu ze zahrady), písek a kompost, to vše v poměru 1 : 1 : 1. Kompost může pocházet z vaší zahrady či z kuchyňského kompostéru nebo vermikompostéru s nasazenými žížalami, který lze mít i v bytě.

Jak si usnadnit klíčení semínek?

Kromě klasické zeminy si lze sázení usnadnit pořízením rašelinových či kokosových tablet (tzv. jiffů), které po namočení nabobtnají, nebo pořízením rašelinových květníků či kelímků, které jde po vyklíčení semen rovnou zasadit do země, kde se rozloží. Seženete je v hobbymarketech i na internetu.

Žena zavlažuje klíčící rostlinky v květináčích za oknem Okrasiuk / Shutterstock.com

Podobnou alternativou, která při výsadbě substrát nahradí, je čedičová vata. Tato minerální izolace se používá jako pěstební médium – dokáže účinně absorbovat a rovnoměrně rozvádět vodu, což je pro pěstování zeleniny a bylinek ideální. Je anorganická a sterilní, proto účinně chrání rostliny před hnilobou, houbami nebo bakteriemi. Pro účely pěstování se dá nejčastěji koupit ve formě předpřipraveného sadbovače.

Praktickou vychytávkou pro klíčení semínek v bytě jsou také domácí miniskleníky s ventilací a minipařeniště. Zajišťují semínkům dostatek vlhkosti, protože během topné sezóny v zimě bývá vzduch v bytech spíše suchý.

Jak na klíčení semen?

  1. Na spodek květníku nebo misky nasypte hrubší písek, menší kamínky nebo oblázky, kterými vytvoříte tzv. drenážní vrstvu. Ta pomůže odvádět přebytečnou vodu a kořeny rostlinky nebudou uhnívat.
  2. Na drenážní vrstvu nasypte substrát, případně nechte nabobtnat rašelinové či kokosové tablety. Substrát nepěchujte, zemina by měla být provzdušněná a lehká.
  3. Na povrch lehce zatlačte semínka a zasypte jen nepatrnou vrstvou hlíny (u tablet není potřeba). Pro zajištění vyšší vlhkosti při klíčení můžete květník či misku přikrýt potravinářskou fólií s dírami.
  4. Zalijte vodou – používejte ale rozprašovač, který semínka nevyplaví tak, jako proud vody z vodovodu nebo konvice.
  5. Květník nebo misku umístěte na okenní parapet, kde je dostatek světla a tepla – ideálně tedy na jižní nebo východní stranu.

Zdroj: kupi.cz