Zahrádkářská sezona zahájena: Jakou zeleninu zasadit na jaře?

Sazenička v dlaních LeManna / Shutterstock.com

První teplé jarní paprsky slunce jsou pro zahrádkáře signálem k tomu, aby si připravili své zahradnické náčiní. Už na začátku jara je totiž třeba vysadit některé druhy zeleniny a také některé květiny. Jaké?

Přečtěte si také

Už žádné rostlinné steaky nebo karbanátky. Francie zakázala „masné“ označování bezmasých výrobků

Jakou zeleninu zasadit na jaře?

Říkáte si, že je ještě moc brzy na sázení zeleniny, vzhledem k tomu, že jsou během noci teploty ještě nízké? Některým druhům zeleniny nízké teploty nevadí, a právě začátek jara je pro jejich sázení jako stvořený. O jaké druhy zeleniny se jedná?

Rebarbora: Zelenina s chutí ovoce

Pokud milujete rebarborové koláče a buchty, neměli byste zapomenout zasadit rebarboru, která je plná vitamínů, je cenným zdrojem vitamínu B a obsahuje také minerální látky – vápník, draslík a mangan. Kam rebarboru zasadit? Ideální jsou pro ni slunná místa na vaší zahradě.

Žena s dcerou sází na zahradě Oksana Kuzmina / Shutterstock.com

Hlávkový salát: Cenný zdroj antioxidantů

Důvodů, proč na zahradě vysadit hlávkový salát, existuje celá řada. Hlávkový salát obsahuje železo, kyselinu listovou a antioxidanty a přispívá k lepšímu trávení a činnosti jater, je také vhodný jako prevence kardiovaskulárních onemocnění. Vzhledem k tomu, že dobře snáší nižší teploty, můžete ho zasadit už na začátku jara, v případě velmi nízkých teplot však bude potřebovat ochranu před mrazem. Nejvíce se mu daří v částečném stínu.

Červená řepa: Nízkokalorická zelenina bohatá na minerály a vitamíny

Proč na zahradě zasadit řepu? Protože je nejenom chutná, ale také zdravá. Červená řepa obsahuje cenné minerální látky v čele s draslíkem, hořčíkem, zinkem a manganem a je také bohatá na obsah vitamínů C a E. Červená řepa má detoxikační účinky a pomáhá předcházet jarní únavě. Poté, co zasadíte semena řepy, měly by vyklíčit do 10 dnů, řepa pěstovaná ze semen obvykle zraje 8 až 10 týdnů. Kam ji zasadit? Ideálně do polostínu.

Špenát: Bohatý zdroj vitamínů B, C, D, E a K

Špenát nabízí celou řadu využití, můžete ho v dušeném stavu podávat jako přílohu k masu, čerstvé listy přidat do salátu, uvařit špenátovou polévku nebo připravit skvělé smoothie. Špenát je nejen velmi chutný, ale obsahuje vitamíny B, C, D, E a K a také sodík, dusík, vápník, mastné kyseliny, vlákninu a železo. Ideální čas na sázení špenátu je v průběhu března, myslete na to, že špenát nesnáší kyselé půdy a potřebuje bohatou zálivku, špenát je možné zasadit přímo na záhon nebo do nádoby.

Jaké květiny zasadit na jaře?

Chcete na zahradě pěstovat nejen zeleninu, ale radovat se také z krásných květinových záhonků? I některé květiny je vhodné zasadit už na začátku jara, jedná se zejména o cibuloviny. Právě teď je ten pravý čas zasadit hyacinty, které jsou na sázení velmi nenáročné, narcisy, prvosenky a modřence. Pustit se můžete také do sázení bledulí, kosatců, tulipánů a macešek.

Sváteční chlebíčky s křupavou jarní zeleninou a jedlými květy
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Sváteční chlebíčky s křupavou jarní zeleninou a jedlými květy

Sváteční chlebíčky s tvarohem, křupavou jarní zeleninou a jedlými květy nádherně vypadají, ale jsou i doslova nabité vitamíny. Nejlépe si je vychutnáte na čerstvém celozrnném chlebu.

Sváteční chlebíčky s křupavou jarní zeleninou a jedlými květy

Jarní zelenina za akční cenu

Pokud nestihnete zeleninu, která se sází na jaře, zasadit, nezoufejte, můžete ji samozřejmě koupit v obchodě a svému tělu dodat tolik potřebné vitamíny a minerály. Chcete vědět, v jakých obchodech je zelenina v akci? Akční nabídky za vás hlídá nákupní rádce Kupi.cz.

Patříte k milovníkům zahradničení? A už jste zasadili zeleninu a květiny?

Zdroje: kupi.cz, denik.cz, webmd.com, medicalnewstoday.com, healthline.com, webmd.com