Hyacinty přivolají domů jaro. Jak se o ně starat, aby vám vydržely co nejdéle?

Barevné kvetoucí hyacinty v květináčích Elina Grigoryan / Shutterstock.com

Venku je zima, sluníčko se objeví sotva jednou týdně a jaro je stále v nedohlednu. Náladu vám mohou zlepšit živé květiny, které váš byt provoní svěží vůní a navodí pocit, že už je zima skoro u konce. Mezi takové květy bezpochyby patří jarní cibuloviny, jako jsou tulipány, narcisy či hyacinty, které nejen nádherně voní, ale navíc jsou k dispozici v mnoha pestrých barvách. Poradíme vám, jak se o ně starat, aby vám doma vydržely co nejdéle, a co s cibulkami dělat po odkvětu.

Přečtěte si také

Tyhle potraviny do ledničky nepatří, ale stejně je tam dáváme: Marmelády, vajíčka i dresinky

Je hyacint jedovatý?

Hyacint východní je cibulovina s velkou cibulí, z níž vyrůstá 20 až 30 centimetrů vysoká rostlina s hladkými listy a hustým hroznem zvonkovitých kvítků. Do Evropy se dostal z Asie již koncem 17. století, kdy byl velmi vzácný, a proto drahý. Z původních 500 druhů se do dnešní doby zachovalo pouze 50, které jsou speciálně vyšlechtěné.

Ačkoli je hyacint velmi krásná květina, je také mírně jedovatá. Ve všech svých částech obsahuje nebezpečné alkaloidy, které mohou vyvolat podráždění kůže, při pozření pak trávicí obtíže. Pokud máte citlivější kůži, při manipulaci s rostlinou raději používejte rukavice.

Cibulky hyacintu v květináčích t.sableaux / Shutterstock.com

Jak pěstovat hyacint doma?

Hyacinty se na pultech květinářství objevují každoročně na přelomu zimy a jara. Tuto tradiční okrasnou cibulovinu si můžete zakoupit již předpěstovanou, květinářství se přímo předhánějí, které svým zákazníkům nabídne více barevných variant. Cena jednoho kusu se pohybuje od 30 do 80 Kč. Vybírejte pečlivě, budoucí barvu lze při důkladném zkoumání poznat už podle cibulky nebo zavřeného poupěte.

Hyacint dokonale provoní váš dům i byt, kde plně rozkvete během jednoho až dvou týdnů. Umístit jej můžete i na balkon, kde díky chladnějšímu teplotám vydrží o to déle, někdy i měsíc.

Jak vypěstovat hyacint z cibulky?

Hyacinty si můžete vypěstovat také přímo z cibulky. Cena bude v takovém případě nižší, zato výběr barevných variant mnohonásobně vyšší. Výsadba je přitom velmi jednoduchá. Hyacint je třeba zasadit přibližně 3 měsíce předtím, než se chceme kochat jeho květem. Rychlení cibulek hyacintů, tedy uspíšení doby mezi sadbou a květem, lze provádět buď ve sklenicích s vodou, nebo přímo v hlíně.

Hyacinty se nerozmnožují tak jako tulipány či narcisy pomocí tzv. dceřiných cibulek, nýbrž pomocí speciálních rozmnožovacích cibulek – takzvaně brutem. Zasaďte cibulky špičkami nahoru, umístěte na 6 až 8 týdnů do temné místnosti s teplotou do 5 stupňů Celsia a nechte je zakořenit. Poté je můžete přenést do obytné místnosti, kde díky vyšší teplotě a světlu hyacint krásně rozkvete.

Velikonoční dekorace, cibulky hyacintu ve vosku, velikonoční vajíčka a kočičky ve váze tilialucida / Shutterstock.com

Co s cibulkami po odkvětu?

Hyacint je extrémně nenáročný na péči, stačí jen udržovat kořenový bal mírně vlhký. Pozor si dejte na přelití, cibulka by v takovém případě mohla začít plesnivět a hnít. Po odkvětu jej ihned přestaňte zalévat. Až květy zežloutnou a opadají, hyacint vyndejte, očistěte od hlíny a uskladněte na suchém místě. Máte-li cibulky zasazené na zahradě, můžete je přes zimu nechávat v zemi, květy však budou rok od roku menší a rostlinka nakonec zcela zanikne.

Uschované cibulky hyacintu je nejlepší sázet ke konci září. Cibulky očistěte od zbytků rostliny a zasaďte do květináčů, případně záhonu s dobře propustnou půdou asi do hloubky 10 až 15 cm. Pokud jde o umístění na zahradě, hyacintu nejlépe vyhovuje slunné místo.

Originální dekorace – hyacint ve vosku

Hyacinty jsou oblíbené nejen pro svou barevnost a vůni, ale i pro svou variabilitu při aranžování. S cibulkami se dá totiž doslova kouzlit a vytvářet originální dekorace pro dům i zahradu. Hyacinty můžete sázet do nejrůznějších nádob, od staré plechové konve na zalévání až po rustikální pletený košík.

Jednou z neotřelých variant je například hyacint obalený ve vosku. Cibulka si tak dokáže zachovat vláhu a nepotřebuje zálivku i po několik týdnů. Příprava je velmi jednoduchá, stačí rozehřát vosk, nakvetlým hyacintům odřezat kořínky a cibulky namáčet, dokud nebudou dostatečně obalené. Můžete experimentovat s barvou vosku.

Hyacinty ve skleněných vázách Pixel-Shot / Shutterstock.com

Pěstování hyacintů ve vodě

Stále oblíbenější je také moderní pěstování cibulek hyacintů ve speciálních skleněných nádobách, v nichž nádherně vynikne nejen květ, ale i spletitý kořenový bal rostliny. Tyto nádoby mají většinou dvě patra, v horním je cibulka, ve spodním voda. Jak se rostlinka chce napít, natahuje kořínky směrem k vodě a krásně zaplní celou vázičku. Vodu pravidelně doplňujte, ale jen tak, aby se kořínky nedotýkaly hladiny.

Pokud takovou vázičku nemáte a nechcete si ji pořizovat, snadno ji nahradíte sklenicí s úzkým hrdlem, kde bude cibulka hezky sedět. Hyacinty lze pěstovat i ve váze, jednoduše je vyklepněte z květníku, odstraňte hlínu a čisté cibule posaďte na dno skleněné nádoby s trochou vody.

Zdroje: ireceptar.cz, abecedazahrady.dama.cz, ireceptar.cz