Hledáte osvěžující dezert, který potěší vaše chuťové pohárky a zároveň zapůsobí na hosty? Pomerančový sorbet s dotekem bílého vína a kořeněným confitem je tím pravým! Tento recept spojuje vynikající chuť krvavých pomerančů, sladkost cukrového sirupu a aroma skořice a badyánu. Ať už plánujete dokonalý večírek, nebo jen chcete ochutnat něco výjimečného, tento dezert vám nabídne neobyčejný gurmánský zážitek.
Kouzlo francouzské kuchyně
Historie sorbetu sahá až do starověku. Tento osvěžující dezert je známý zejména díky Italům a Francouzům, kteří jej dovedli k dokonalosti. Ve Francii se sorbety staly symbolem lehkých dezertů podávaných mezi chody, aby očistily chuťové pohárky a připravily hosty na další gastronomický zážitek.
Kombinace sladkého a osvěžujícího sorbetu s hřejivými tóny koření v podobě confitu je důkazem, že i jednoduché ingredience mohou vytvořit luxusní dezert. Hlavní hvězdou našeho receptu jsou krvavé pomeranče. Tyto citrusy s nápadně červenou dužinou pocházejí z oblasti Středomoří a jsou ceněny nejen pro svou unikátní barvu, ale také pro svou sladkou a mírně kyselou chuť.
Pixel-Shot / Shutterstock.com
Recept na sorbet z krvavých pomerančů
- Počet porcí: 6
- Délka přípravy: 1 hodina přípravy + čas na chlazení
Ingredience
- 6 malých krvavých pomerančů
- 5 šálků (cca 1 kg) cukru
- 1 skořicová tyčinka
- 1 hvězdička badyánu
- 4 šálky (1 l) vody
- 2 šálky (500 ml) čerstvé šťávy z pomerančů (odceděné a vychlazené)
- 3/4 šálku (180 ml) sirupu z přípravy confitu
- 1/4 šálku (60 ml) bílého dezertního vína
Postup přípravy
- Z každého pomeranče odkrojte vrchní část (cca 1,5 cm) a spodní část (cca 5 mm). Pomocí nože nakrojte dužinu na čtvrtiny, ale neprořízněte kůru.
- Poté lžící jemně oddělte dužinu od bílé části a kůry, kterou si ponechte celou.
- Do hrnce nalijte 4 šálky vody a přidejte 4 šálky cukru. Zahřívejte na mírném ohni, dokud se cukr nerozpustí (cca 5 minut).
- Oddělte 3/4 šálku sirupu a dejte jej do lednice – bude potřeba na sorbet.
- Do zbývajícího sirupu vložte pomerančové kůry, skořici a badyán. Povrch přikryjte pečicím papírem a vařte na mírném ohni, dokud kůry nebudou velmi měkké (30 minut).
- Nechte vychladnout, posypte zbylým cukrem a uložte do mrazničky.
- Připravte směs na sorbet: Smíchejte pomerančovou šťávu, vychlazený sirup a bílé víno.
- Nalijte směs do zmrzlinovače a postupujte podle návodu. Pokud zmrzlinovač nemáte, použijte plastovou nádobu – směs vložte do mrazničky a každých 30 minut promíchejte, dokud nezíská konzistenci sorbetu.
- Hotovým sorbetem naplňte pomerančové kůry, které doteď čekaly v mrazáku.
Sorbet ze sektu a limetky
Sorbet ze sektu a limetky je osvěžující dezert nebo lehká letní pochoutka, který chladí nejen vaše tělo, ale také chuťové buňky. Vyzkoušejte si jej připravit doma bez zbytečných cukrů a éček. Příprava je snadná, stačí mixér, sekt a limetka.
Sorbet ze sektu a limetky
Tipy pro vylepšení receptu
- Pokud nemáte zmrzlinovač, nezoufejte – pravidelné promíchávání během mražení zajistí skvělý výsledek.
- Pro intenzivnější chuť můžete do sirupu přidat trochu vanilkového extraktu.
- Nebojte se experimentovat s kořením – badyán můžete nahradit například hřebíčkem nebo kardamomem.
Zdroj: Kupi.cz