Starý substrát od pokojovek nevyhazujte! Stačí 5 kroků a můžete ho znovu použít

Žena přesazuje pokojové rostliny sergey kolesnikov / Shutterstock.com

Pustili jste se do jarního přesazování pokojových či balkonových rostlin, nebo to některé u vás doma přes zimu nezvládly a přemýšlíte, co se zbytky staré zeminy? Určitě ji nemusíte vyhazovat. Dá se totiž použít znovu. Stačí jen dodržet pár důležitých zásad, které jí navrátí život. Nebo naopak v ní zlikvidujte případné nežádoucí obyvatele. Ušetřete si peníze i tahání těžkých pytlů zeminy. Máme pro vás postup krok za krokem.

Přečtěte si také

Víte, že tučné maso byste měli jíst maximálně dvakrát do týdne? A pozor také na grilování!

Substrát pro pokojové rostliny

Výhodou znovupoužití substrátu pro domácí rostliny je zejména úspora peněz, ale také udržitelnost. Starou zeminu můžete buďto namíchat s novou, případně ji „oživit“ a použít samostatně. Pamatujte pouze na to, že cca po dvou až třech letech se začíná obsah živin v substrátu vyčerpávat a jejich zásobu je nutné doplnit, stejně tak půdu sterilizovat, případně prokypřit a provzdušnit. Jak na to se dočtete v našem návodu níže.

Co se pokojových rostlin týče, doporučuje se do původního substrátu sázet podobné druhy rostlin, které mají stejné nároky na vlastnosti půdy. U balkonové plodové zeleniny můžete sadbu obměnit, někdo například doporučuje do hlíny po bylinkách zasadit rajčata a jejich starou půdu zase věnovat letničkám.

Podívejte se, kde mají výrobky v akci

Co s použitým substrátem?

1. Zeminu vysypte z květináčů a truhlíků, rozprostřete a nahrubo přeberte od zbytků kořenů, listů a stonků a dalších větších částic. Poté prosejte přes síto, abyste se zbavili i drobnějších přebytečných částic. Takto nechte proschnout, ideálně venku na slunci.

2. Poté půdu zkontrolujte, zda v ní nežijí škůdci nebo jiný hmyz a jeho vajíčka či larvy. Pokud nějaké objevíte, a přesto budete chtít zeminu zachovat, pak ji důkladně přeberte a v zahrádkářských potřebách nebo v hobby marketech se poohlédněte po přípravcích na jejich likvidaci.

Muž se ženou přesazují květiny Miljan Zivkovic / Shutterstock.com

3. I na první pohled zdravou hlínu ovšem nechte preventivně sterilizovat. Někdo ji dává do černých pytlů a ty po dobu 4–⁠6 týdnů umístí na slunné místo. Mnohem rychlejší je ovšem vypečení v troubě. Zvláště máte-li menší množství zeminy na pár pokojovek. Substrát stačí vysypat na plech, ten zakrýt alobalem a dát do trouby na 30 minut při cca 80 ˚C. Podle babských rad se do zeminy také pro antiparazitické a protiplísňové účinky dává pár stroužků česneku nebo přimíchává mletá skořice.

4. Takto připravenou půdu potom můžete ještě smíchat s trochou písku (ten ocení například palmovité či středomořské rostliny) nebo provzdušnit perlitem, zeolitem či vermikulitem.

5. Nakonec navraťte svému zrenovovanému substrátu trochu života. Přidejte rašelinu, kompost (cca v poměru 1:3) nebo sypké organické hnojivo. Stejně tak se doporučuje s první zálivkou dopřát půdě některá z prodávaných půdních probiotik pro rostliny, která jednak zefektivní hnojení, ale také zajistí zdravé okolí pro kořeny a jejich výživu.

Recyklace substrátu i květináčů

Ošetřený substrát dejte do nových květináčů, pokud i ty doma recyklujete, postarejte se o jejich důkladné vyčištění. Ať už máte nádoby plastové, terakotové, z pálené hlíny nebo glazované keramiky, na jejich stěnách mohou ulpívat zbytky plísní, hub i zárodků různých škůdců a mikrobů, stejně tak bílé mapy od tvrdé vody. Jak se jich zbavit?

Nejlepší je sáhnout po octu, který si poradí s dezinfekcí i odvápněním. Nalijte ho 1:1 s horkou vodou do květináče a nechte chvíli působit, na odolné zbytky nečistot si vezměte tvrdý kartáč nebo rejžák. Nakonec nádobu omyjte v mýdlové vodě (myčku zvažte jen s ohledem na odolnost materiálu) a důkladně vydrhněte houbičkou.