Tipy, jak si levně vyrobit organická tekutá hnojiva na zahradu

Aplikování hnojiva rozprašovačem Tasha-photo / Shutterstock.com

Často se lze setkat s tvrzením, že kdo chce mít bohatou úrodu, musí pravidelně hnojit. Hnojení je proces, kterým do půdy dostáváme důležité látky, které rostliny potřebují pro svůj růst. Obzvláště na záhonu dnes skoro nikdo nechce vidět chemii, a tak je v oblibě nakupovat v zahradnictvích organická hnojiva. Proč ale zbytečně utrácet, představíme vám, jak si můžete levně vyrobit vlastní organická tekutá hnojiva, se kterými můžete obohatit svou zahradu o potřebné živiny.

Přečtěte si také

Tesco rozšiřuje speciální slevy pro studenty na nákup potravin. Jak ušetřit 10 % při nákupu?

Jaké hnojivo na zahradu?

Než použijete jakýkoli typ tekutého hnojiva, musíte se ujistit, že jsou rostliny dostatečně zalévány. Pokud trpí nějakou úrovní stresu ze sucha, mohly by z hnojiva přijmout příliš mnoho solí. Jestliže je evidentní, že rostliny potřebují zalít, nejprve je dostatečně zalijte a hnojení nechte až na další den. Dále se ujistěte, že používáte správné hnojivo. Různé rostliny mají jiné nároky na živiny nebo půdu a některé dokonce nepotřebují hnojit vůbec.

Aplikování domácího tekutého hnojiva Iryna Inshyna / Shutterstock.com

Hnojivo z banánových slupek

Banánové slupky obsahují spoustu draslíku. Hnojiva, která jsou bohatá na draslík, jsou dobrá pro květiny a ovocné stromy, u kterých draslík příznivě ovlivňuje tvorbu plodů a jejich dozrávání. Nejsou ale vhodná například pro listovou zeleninu, jako je špenát a salát. Organické tekuté hnojivo z banánových slupek se skvěle hodí na tykve a rajčata. Do zednické nádoby umístěte banánové slupky, naplňte ji vodou a přiklopte ji. Nechte obsah tři dny uležet a následně s ním můžete zalévat.

Hnojivo z vaječných skořápek

Vaječné skořápky jsou bohaté na vápník a obsahují malé procento draslíku. Rozdrťte je, vložte do zednické nádoby a naplňte ji vodou. Nechte týden odležet a použijte vodu na rostliny. Je ideální pro rajčata a pokojové rostliny. Vápník pomáhá předcházet hnilobě konců květů.

Voda z uvařené zeleniny

Když uvaříte zeleninu, vodu nevylévejte. Nechte ji vychladnout a poté ji nařeďte vodou. Použijte ji na pokojové rostliny a na zahrádku. Abyste se vyhnuli nepříjemnému zápachu, použijte vše najednou. Tato voda je bohatá na vitamíny, které zelenina ztrácí během procesu vaření.

Rýžová voda

Když proplachujete rýži, abyste ji před vařením umyli, zbylou vodu nevylévejte, ale zalijte s ní záhon. Je bohatá na dusík, fosfor, draslík. Pomáhá také vytvářet bakterie, jako jsou mykorhizy a laktobacily, díky kterým se mohou kořeny rostlin lépe vyvíjet a růst. Pokud používáte přecezenou vařenou rýžovou vodu, smíchejte ji se stejným množstvím vody, aby se tekutina zředila. Fermentovaná rýžová voda odpuzuje brouky, mouchy a komáry.

Člověk lije hnojivo na bylinky Bignai / Shutterstock.com

Voda s epsomskou solí

Epsomská sůl obsahuje síru a hořčík. Do 5 litrů vody přidejte lžíci epsomské soli. Směs dejte do rozprašovače a použijte na papriky, rajčata, růže a cibuli. Roztok aplikujte dvakrát měsíčně.

Kompostový čaj

Do kbelíku umístěte kompost, zalijte ho vodou a přiklopte, ne ale vzduchotěsně. Nechte obsah 1–2 dny odležet a nalijte vodu do jiného kbelíku. Nařeďte ji v poměru 1 : 10 a vznikne vám kompostový čaj, který můžete aplikovat na svém záhonu.

Čaj z trávy a plevele

Plevel z pletí zahrady nevyhazujte, ale použijte ho k výrobě hnojiva. Aby byla směs bohatší na živiny, přidejte k němu ještě posekanou trávu. Tráva a plevel obsahují dusík a voda urychluje jeho rozklad, aby byly živiny dostupnější. Umístěte tuto směs do větší nádoby, ideálně o objemu 20–30 litrů, a přidejte vodu. Zajistěte, aby voda mírně přesahovala vše zelené. Poté nádobu zakryjte a nechte obsah tři dny odstát. Tekutinu slijte a nařeďte vodou v poměru 1 : 10. Použijte ji k zalití rostlin na zahradě a zbývající složky dejte do kompostu.

Hnojivo z trusu

Seberte kuřecí, králičí nebo kozí trus, vložte ho do kbelíku a přidávejte vodu, dokud nebude mírně nad trusem. Nechte obsah dva až tři dny uležet a vodu slijte. Zřeďte ji v poměru 1 : 20 a použijte k zalévání rostlin na zahradě. Toto tekuté hnojivo z trusu je velmi bohaté na dusík.

Zdroj: Feathersinthewoods.com, Ecomena.org, Balconygardenweb.com