Znáte dánské chlebíčky? Vyzkoušejte je připravit na 9 způsobů

Šest různě obložených dánských chlebíčků Anna Shepulova / Shutterstock.com

Slyšeli jste už o dánských chlebíčcích neboli smørrebrød? Jsou výborným způsobem, jak připravit výborné i oku lahodící, odlehčenější pohoštění nebo jak si dopřát pestré a vyvážené svačinky s množstvím zdraví prospěšných surovin. Inspirujte se našimi tipy na jejich bohaté obložení a naučte se je připravovat jako praví Dánové.

Přečtěte si také

Palačinky bez mouky nebo bez vajec? Jde to, jen musíte vědět, čím suroviny nahradit

Jak se připravují dánské chlebíčky?

V dánštině je jejich název odvozený od slov smør (máslo) a brød (chleba), jsou ovšem mnohem víc než jen chleba s máslem. Jejich základ vždy tvoří tmavý (ideálně žitný) celozrnný hranatý fitness chléb krájený na tenké plátky.

U nás ho najdete většinou v regálech zdravé výživy nebo mezi baleným dietním a fitness pečivem. Použít můžete i bochníkový celozrnný chléb nebo vlastnoručně připravený z domácí pekárny, nicméně vždy platí, že čím tmavší pečivo je, tím lépe.

  • Tip: V některých pekařstvích a supermarketech můžete koupit přímo chléb dánského typu, případně se poohlédněte po německé variantě s názvem „pumprnikl“, která je chutí, složením i texturou velmi podobná.

Chleba se poté maže tenkou vrstvou másla a obkládá –⁠ typicky uzeným lososem, sledi nebo krevetami, avokádem, okurkou, vejcem, vařenými bramborami, slaninou, roastbeefem, ředkvičkami, nakládanou zeleninou, marinovanou červenou řepou, modrým sýrem a dalšími lahůdkami.

Čtyři různě obložené dánské chlebíčky A. Zhuravleva / Shutterstock.com

Bohatá porce cenných živin

Při přípravě je důležitá vyváženost chutí. Slané a chuťově výrazné komponenty by mělo vždy doplňovat něco svěžího a kyselého (např. plátek citronu, kvašené okurky, kopeček bylinkami ochucené zakysané smetany apod.).

Pokud v obloze upřednostníte zdravé tuky a bílkoviny z mořských ryb a plodů, vajec či avokáda a doplníte je vitamíny a minerály nabitou zeleninou, bude takový chlebíček v kombinaci s celozrnným pečivem výborným zdrojem cenných makroživin. Klidně si jej můžete dopřávat i v rámci redukčního jídelníčku jako vydatnou snídani, svačinu nebo po vzoru Dánů i jako oběd.

Jak chutná „Veterinářova večerní svačina“?

Ačkoliv se při zdobení fantazii meze nekladou, v dánských kuchařkách najdete i některé tradiční variace chutí, které jsou poněkud méně obvyklé, o to více zajímavé. Pro představu, existuje chlebíček s názvem Dyrlægens Natmad neboli Veterinářova noční svačina. Recept údajně pochází z 20. let 20. století, kdy jej připravil jistý Oskar Davidsen ve svém kodaňském bistru pro věrného zákazníka, veterináře jménem Sigurd Kejlgaard.

Základní varianta „veterinářova“ chlebíčku obsahuje plátek žitného chleba s máslem, který se dále potírá játrovou paštikou, obkládá kousky nakládaného soleného hovězího, doplňuje aspikem a zdobí kolečky červené cibule a snítkou čerstvého kopru.

Připravit si ale můžete i celou řadu běžnějších variant, inspirujte se například našimi devíti kombinacemi.

Banánový chlebíček
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Banánový chlebíček

Banánový chlebíček 🍌 si připravte, pokud vám doma zbyly přezrálé banány. Stačí vám 10 minut času a během chvilky máte chlebíček z banánů neboli banana bread hotový.

Banánový chlebíček

Vyzkoušejte dánský chlebíček 9× jinak

Tipy na oblohu plátků tmavého chleba s máslem:

  1. vařené vyloupané krevety + vejce natvrdo + salátová okurka + plátek citronu + majonéza + čerstvý kopr
  2. uzený losos + avokádo + kapary + dip z dijonské hořčice, majonézy, vinného octa, špetky soli a pepře a medu
  3. vařené brambory + majonéza + pažitka + hrubozrnná hořčice + červená cibule
  4. vařené brambory + slanina + microgreens (drobný mix salátů) + majonéza
  5. slanečky (nakládaný sleď) + kyselé okurky + červená cibule + čerstvý kopr
  6. vařená vejce + avokádo + rajčata + jarní cibulka + čerstvý koriandr
  7. uzený losos + jablka + křupavý smažený kadeřávek
  8. roastbeef + hlávkový salát + ředkvičky + microgreens + kyselé okurky / nakládané cibulky
  9. domácí játrová paštika + nakládaná červená řepa + pažitka + smažená cibulka
Člověk drží talíř s jedním dánským chlebíčkem s lososem, okurkou, cibulí a koprem Sentelia / Shutterstock.com

Jednotlivé suroviny můžete ovšem libovolně kombinovat podle své chuti a přidávat další. To, že jíme i očima, platí u dánských chlebíčků dvojnásob, proto si s jejich přípravou nebojte vyhrát.

Zdroje: seriouseats.com, amazingsandwiches.com, kupi.cz