Kůži z lososa rozhodně neodřezávejte. Má výbornou chuť a obsahuje cenné látky

Muž odřezává kůži z lososa KarepaStock / Shutterstock.com

Odstraňování kůže z filetů ryb před jejich přípravou je běžným českým zlozvykem. Nejen, že se tím pokrm ochudí o značnou část své chuti, ale zbytečně se také připravujeme o cenné látky a vitamíny. Přečtěte si, proč je dobré kůži na lososovi ponechávat i jak ji připravit v 5 jednoduchých krocích tak, aby byla vždy krásně křupavá a skutečně chutná.

Přečtěte si také

Naučte se nový způsob, jak připravovat lososa! Po japonsku s Teriyaki omáčkou

Co kůže z lososa obsahuje?

Někteří lidé se kůže zbavují kvůli její tučnosti. Jiní ji nemají rádi, protože jim vždy vyjde gumová a rozmáčená. V obou případech je její odstranění zbytečné, skoro až chybné.

Vždy se dá totiž připravit krásně dokřupava a navíc obsahuje důležité látky a vitamíny (mnohé si dokonce naše tělo neumí ani samo vytvořit), které pak lidé musí dodávat svému tělu pomocí drahých doplňků stravy. A přitom stačí jíst více ryb. I jejich kůže.

Pečený losos se zeleninou matteo fabbian / Shutterstock.com

Proč jíst vždy lososa i s kůží?

Z kuchařského hlediska se vyplatí připravovat rybu i s kůží proto, že se maso nebude připékat k pánvi, bude více šťavnaté a zachová si svůj tvar (a nebude se vám rozpadat). Navíc také získá mnohem lepší a bohatší chuť, neboť do sebe natáhne zdravé tuky z kůže, které jsou významným nositelem chuti. Celý pokrm tak pozvedne o úroveň výše.

Co se zdraví příznivých benefitů týče, kůže z lososa je podobně jako rybí maso bohatým zdrojem esenciálních nenasycených mastných kyselin, které jsou klíčové pro správnou funkci orgánů. Vezmeme-li v potaz, jak bídně je na tom naše vnitrozemská populace s konzumací ryb a příjmem omega-3, je škoda zbavovat se jakéhokoliv zdroje těchto cenných látek.

Filet z lososa
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Filet z lososa

Čerstvý losos je připravený podle tohoto receptu tak, abychom zachovali jeho přirozenou chuť. Jedná se navíc o velmi dietní a zdravý pokrm, ideální jako rychlý oběd i jako fitness večeře.

Filet z lososa
Grilovaný losos se zeleným chřestem
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Grilovaný losos se zeleným chřestem

Grilovaný losos se zeleným chřestem je skvělá kombinace chutí, kterou byste měli určitě vyzkoušet. Losos je navíc podávaný s maltézskou omáčku, která výsledný pokrm pozvedne na trochu vyšší úroveň. Pojďte se s námi pustit do přípravy.

Grilovaný losos se zeleným chřestem

Proč jsou omega-3 důležité?

Omega-3 jsou skvělé pro zdraví srdce, působí v těle protizánětlivě, mají velmi dobrý vliv na kvalitu kůže, vlasů a nehtů a pozitivně ovlivňují i psychiku a činnost nervové soustavy. „Málokdo si tyto projevy s nedostatkem mastných kyselin spojuje. Mohou se projevit i takové věci, jako jsou formy lehkých depresí. Protože mastné kyseliny jsou využívány i k syntéze neuromediátorů v mozku a chrání nás před zlem depresivního ladění. Máme potom podstatně lepší adaptaci na stres,“ potvrdil zdraví příznivé benefity mastných kyselin docent Miloslav Hronek z Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy v rozhovoru pro Český rozhlas.

Kůže z lososa je dále dobrým zdrojem bílkovin, selenu, vitamínu D i kolagenu.

Losos dělaný na pánvi Maren Winter / Shutterstock.com

Jak připravit lososa s křupavou kůží?

  1. Kůži očistěte (odstraňte případné zbytky šupin) a přebytečnou vlhkost osušte papírovými utěrkami.
  2. Osolte ji pro lepší chuť a zlehka potřete olivovým nebo jiným rostlinným olejem.
  3. Lososa opékejte na pánvi nebo grilu vždy kůží dolů. Nádobí nejprve nechte dostatečně rozpálit, aby se kůže okamžitě začala opékat, a ne dusit.
  4. Během tepelné přípravy několikrát rybu stlačte stěrkou (šetrně, aby se nerozpadla) – kůže se bude na dně pánve péct rovnoměrně.
  5. Lososa je pak nejlepší na talíř servírovat naopak kůží nahoru, aby zůstala krásně křupavá a nezačala se rozmáčet ve šťávě nebo omáčce.

Tento postup se hodí pro přípravu většiny sladkovodních i mořských ryb, které se všeobecně vždy doporučuje připravovat spolu s kůží.

Zdroje: Český rozhlas Hradec Králové, Healthline, MedicalNewsToday