Losos z farmy vs. volně žijící losos: Jaké rozdíly zvážit při nákupu?

Žena u pultu, která si vybírá lososa LADO / Shutterstock.com

Rozdíl mezi lososem, chyceným na farmě, a lososem z volné přírody není jen otázkou ceny či chuti. Skrývají se mezi nimi rozdíly v nutričních hodnotách, v expozici škodlivým látkám i v dopadech na životní prostředí. Zjistěte, který typ lososa je lepší pro vaše zdraví a proč.

Přečtěte si také

Luxusní dort se sýrovou náplní: Výborný borůvkový cheesecake zvládne upéct každý

Losos je oblíbená ryba, známá svými výživovými přínosy, včetně bohatého obsahu omega-3 mastných kyselin. Na trhu můžeme najít dva hlavní typy: lososa, chyceného na farmě, a lososa, chyceného v divočině. Oba typy se mohou na první pohled zdát podobné, ale jsou mezi nimi klíčové rozdíly.

Jaké jsou nutriční hodnoty lososa?

Nutriční profil lososa se liší v závislosti na jeho původu. Divoký losos je většinou štíhlejší s nižším obsahem tuku a kalorií. Losos, chovaný na farmě, může mít vyšší obsah omega-3 mastných kyselin díky speciálně navržené dietě. Studie ukázaly, že konzumace lososa z farem může významně zvýšit hladinu omega-3 kyseliny DHA v krvi. Nicméně divoký losos má zpravidla vyšší obsah přirozených minerálů – vápníku a železa.

Jaký vliv na životní prostředí má chov lososa na farmě?

Při rozhodování mezi lososem, chyceným na farmě, a tím volně žijícím bychom měli vzít v úvahu i dopad na životní prostředí. Chov lososů na farmách čelí kritice kvůli potenciálnímu znečištění vod a šíření chorob mezi divokými populacemi. Naopak při nadměrném rybolovu mohou divoké populace lososů čelit ohrožení.

Losos s opečenou zeleninou
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Losos s opečenou zeleninou

Připravte si lososa s opečenou zeleninou, jehož chuť podtrhnete citronovou šťávou. Tahle kombinace opravdu nemá chybu, a navíc je zdravá!

Losos s opečenou zeleninou
Grilovaný losos se salátem z čočky a žampionů
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Grilovaný losos se salátem z čočky a žampionů

Grilovaný losos a salát ze zelené drobnozrnné čočky puy s velkými plochými žampiony nebo portobello je zdravý a chutný. Vyzkoušejte tento fit salát z čočky s lososem a zálivkou, na kterém si zaručeně všichni pochutnají.

Grilovaný losos se salátem z čočky a žampionů

Jaké škodlivé látky může obsahovat losos?

Oba typy lososů mohou být vystaveny kontaminaci, včetně perzistentních organických polutantů (POP) a rtuti. V posledních letech byla přijata opatření ke snížení množství kontaminantů v krmivech pro lososy, chované na farmě, což může snižovat rozdíly v expozici mezi divokým lososem a lososem z farmy.

Antibiotika a léčiva

Jeden z hlavních problémů, spojený s chovem ryb na farmě, je použití antibiotik a jiných léčiv. V některých zemích, kde nejsou přísně regulovány podmínky chovu, může být nadměrné použití antibiotik zdravotním rizikem. Nicméně země jako Norsko a Kanada mají efektivní regulační rámce, které toto riziko snižují.

Grilovaný losos se zeleninou Jacek Chabraszewski / Shutterstock.com

Konečné rozhodnutí

Výběr mezi lososem, chyceným na farmě, a volně žijícím lososem by měl záviset na osobních preferencích, dostupnosti, ceně a zájmu o dopad na životní prostředí. Americká kardiologická asociace doporučuje konzumaci alespoň dvou porcí tučných ryb týdně, bez ohledu na jejich původ, což poukazuje na výživovou hodnotu obou typů lososů. Zvažte tedy všechny aspekty, abyste mohli učinit informované rozhodnutí, které bude nejlepší pro vaše zdraví i pro planetu.

Zdroj: Web MD, IFL Science, Heart