Celníci s ČOI zabavili při razii v Sapě padělky za 95 milionů korun

Razie Celní správy ČR a ČOI Celní správa ČR

Kdo někdy zavítal do městské části Prahy, zvané Písnice, ten musí znát Malou Hanoj nebo také Malý Saigon. Řeč je o největším vietnamském velkoobchodním centru a tržnici TTTM Sapa, která se rozkládá na ploše cca 35 hektarů. Toto město ve městě vzniklo už na přelomu tisíciletí a je častým terčem razií. Jedna z takových razií proběhla i letos a celníci ve spolupráci s Českou obchodní inspekcí zde zadržely padělky v hodnotě téměř 100 milionů korun.

Přečtěte si také

Donášková služba Foodora na Slovensku ze dne na den skončila. Hrozí to i u nás?

Cílem akce byly plechové kontejnery

Akce proběhla 2. března a předcházel ji skrytý monitoring, při němž bylo vyhlédnuto několik plechových kontejnerů, které se staly ústředním cílem kontroly. Celníci se s inspektory rozdělili a ve skupinách se dostavili ke kontejnerům, u kterých nikdo nebyl. Jelikož se ani po výzvě prostřednictvím megafonu ke kontejnerům nikdo nedostavil, odemčeny byly s pomocí zámečníka. Falzifikáty byly nalezeny v každém z vytipovaných kontejnerů.

Celní správa ČR a inspektoři ČOI před plechovými kontejnery Celní správa ČR

Zadrženy byly desítky tisíc padělků

Obsahem kontejnerů byly desítky tisíc padělků, které zahrnovaly textilní výrobky, obuv, parfémy, peněženky, kabelky, opasky a další módní doplňky. Šlo o padělky světoznámých značek, mezi kterými nechyběly značky Chanel, Chloé, Nike, Adidas, Armani, Hermés, Palm Angels, Balenciaga, Burberry, Calvin Klein, Hugo Boss a Dior. Kromě samotných padělků zde byly nalezeny také nástroje pro jejich výrobu, jako jsou žehličky, nažehlovací nášivky a přezky na opasky s logy.

Falzifikáty módních doplňků Celní správa ČR

Padělky muselo zabavovat 60 celníků a inspektorů

Aby bylo možné extrémní množství padělků zabavit, muselo zasahovat 40 pražských celníků z různých oddělení a 20 inspektorů ČOI. Padělky byly na místě tříděny do pytlů a odváženy do skladů celní správy a ČOI k důkladnému přepočítání. Prostory Celního úřadu pro hlavní město Prahu během chvíle zaplnilo přes patnáct tisíc kusů zboží v hodnotě 80 milionů korun. Při kontrole spolupracovali také majitelé ochranných známek, kteří pomáhali potvrzovat, že nejde o originální zboží, ale o padělky. Po přepočítání byla celková hodnota zadrženého zboží, vyjádřená v ceně originálních výrobků, 95 milionů korun.

I když je SAPA pravidelným terčem podobných razií, nikdy to prodejce neodradí od toho, aby od prodeje falzifikátů upustili. Spolupráce celní správy a České obchodní inspekce je dlouhodobě velmi přínosná a vzhledem k úspěchu akce je téměř jisté, že se bude v budoucnu opakovat.

Zdroj: Celní správa