Vyzkoušejte japonské lepivé koláčky mochi. Podle receptu jen ze dvou surovin a vody je zvládne každý

Zelené a růžové mochi koláčky New Africa / Shutterstock.com

Japonské sladké bochánky z lepkavé rýže patří pro svou žvýkavou konzistenci k dezertům, které buďto milujete, nebo jim nemůžete přijít na chuť. Záleží také na příchuti a náplni, kterých existuje nespočet variant. Zkuste si je připravit a ochutnat doma. Máme pro vás jednoduchý recept i několik tipů, jak dovnitř připravit tradiční (fazolovou) pastu a těsto dochutit nebo dobarvit, aby mochi na talíři hrály všemi barvami.

Přečtěte si také

Test odhalil, že více než polovina kloubních výživ klame spotřebitele

Co jsou mochi?

Mochi (čtěte „moči“) jsou tradičním japonským dezertem s dlouhou historií. Někdy se také hovoří o tom, že s nimi přišli ještě dříve starověcí Číňané, kteří si jako první osvojili přípravu lepkavé rýže v páře.

Častěji se ale legendy přiklánějí k tomu, že recepturu mochi tak, jak ji známe dnes, vymysleli opravdu až Japonci, kteří je začali připravovat z přebytků rýže. A protože ta je v Japonsku uctívaná jako nenahraditelná, nejdostupnější komodita, mají tyto koláčky i řadu symbolických významů.

Člověk drží talířek, na kterém jsou mochi s čokoládou a malinami Farknot Architect / Shutterstock.com

Jsou považovány za zdroje štěstí a naděje. Obřadně se podávaly na svatbách i při narození dětí, kterým se také dávaly do několika dní od porodu pro zajištění dlouhého a spokojeného života. A dnes se typicky připravují jako pohoštění symbolizující radost, bohatství a úspěch při oslavách Nového roku. Ale také kdykoliv na ně dostanete chuť.

  • Tip: Mochi se dají koupit i u nás v prodejnách s orientálními potravinami a dovozovými surovinami. Nejčastěji se prodávají v balení po více kusech nebo jako bonboniéra různých příchutí (za 100 g dáte obvykle kolem 50 až 80 Kč). Kupované ovšem nejsou tak měkké a vláčné jako ty domácí, velmi často je jejich náplň tvořena ovocným želé a nemusí být tak příjemně měkká jako u vlastnoručně připravených z autentických surovin.

Co je pro přípravu mochi potřeba?

  • Těsto na mochi se v Japonsku tradičně dělá z uvařené rýže, která se pak tluče dřevěnou palicí. Pro zjednodušení se však v moderních receptech používá asijská mouka z lepivé rýže (prodává se také pod názvy mochiko, shiratamako či joushinko) neboli sladká rýžová mouka. Ta je u nás poměrně dobře dostupná, na internetu ji například koupíte ve zdravých výživách, prodejnách se zahraničními potravinami i v některých online supermarketech (400g balení obvykle vychází na 59–89 Kč). K té se poté přimíchává cukr s vodou nebo mlékem a pro snadnější práci s těstem se kuličky obalují v kukuřičném škrobu nebo moučkovém cukru.
  • Pro dosažení krásných pastelových barev se těsto barví potravinářským barvivem, mletým lyofilizovaným ovocem, kakaem nebo matcha čajem.
  • Dovnitř patří tradiční pasta Anko z červených fazolí adzuki, jejichž chuť připomíná oříšky. Hotovou pastu buďto koupíte v kamenných či internetových prodejnách se zdravými, alternativními nebo zahraničními potravinami, případně si ji snadno připravíte doma podle následujícího receptu: Fazole adzuki přes noc namočte, poté uvařte ve vodě doměkka (během varu sbírejte vysráženou pěnu), rozmixujte do hladké a husté konzistence, propasírujte a podle chuti trochu osolte a doslaďte cukrem nebo dochuťte kakaem, matcha čajem, ovocem apod.
  • Mochi se také plní sladkou či ochucenou pastou z bílých fazolí nebo černého sezamu, dále čerstvým ovocem, nugátem, ovocným želé či pyré apod.
Člověk v kuchyni připravuje barevné těsto na mochi Roman Fenton / Shutterstock.com

Recept: Rychlé japonské mochi koláčky

Na cca 15 středně velkých nebo 20 menších kusů budete potřebovat:

  • 1 šálek (120 g) sladké mouky z lepkavé rýže
  • 1/4 šálku (50 g) cukru
  • 1 šálek (190 ml) vody
  • kukuřičný škrob na obalování
Makronky
Čas přípravy: 2 hod 30 min Obtížnost: Náročný

Makronky

Makronka je malá, křehká, barevná pusinka. Měla by mít hladký povrch a neporušený vršek bez prasknutí. K výrobě makronek budete potřebovat cukrářský teploměr. Zaručujeme ale, že si je zamilujete.

Makronky

Postup:

  1. Ve skleněné nebo keramické misce smíchejte mouku a cukr, přilijte vodu a vše metličkou vyšlehejte do hladkého těsta (bude tekutější). Podle chuti přidejte přírodní nebo potravinářské barvivo či dochucovadlo.
  2. Misku přikryjte kuchyňskou fólií a na několika místech vidličkou proděravějte.
  3. Dejte na 1 minutu do mikrovlnky na nejvyšší výkon. Poté vyndejte, promíchejte navlhčenou silikonovou špachtlí, opět překryjte fólií a dejte na další minutu ohřívat. Takto opakujte ještě jednou. V součtu bude celkový čas ohřívání zhruba 3 minuty.
  4. Hmota bude postupně houstnout, při finálním míchání již bude tuhá a pružná. Rozdělte ji na několik menších částí, ty obalte škrobem. Poté vyválejte a nařežte na kousky. Do těch zabalte náplň podle chuti.
  5. Budete-li používat některou z fazolových či sezamových past, můžete si z nich předem připravit menší kuličky a ty dát vychladit – budou se vám pak snáze balit do mochi těsta.

Zdroje: kupi.cz