Vynikající kynuté koláče jako od babičky: Recept na družbance, které se vám zaručeně povedou

Kynutý koláč s tvarohovou náplní, zdobený jahodami a drobenkou zi3000 / Shutterstock.com

Kynuté koláče patří mezi oblíbená sladká jídla. Můžete na ně připravit nejrůznější náplně, od tvarohové, povidlové, makové až třeba po hruškovou. A nahoru musí přijít pořádná porce drobenky! Receptů na kynuté koláče je celá řada. My pro vás dnes vybrali téměř zapomenutý recept na kynuté koláče „družbance“, které se dříve pekly na čtvrtou postní neděli. Pojďte s námi ochutnat tuto zapomenutou velikonoční tradici!

Přečtěte si také

Mléčný postřik na růže: Chrání před chorobami a vytváří na listech ochranný film proti mšicím

Proč se pečou družbance?

Pečení těchto kynutých koláčů je starou velikonoční tradicí. Pekly se vždy na čtvrtou postní neděli, které se říkalo družebná nebo také růžová (podle barvy mešního roucha). V tuto neděli bylo povoleno na chvíli přerušit půst a lidé se opět mohli navštěvovat. Hospodyně tak nejen pro návštěvy pekly koláče různých tvarů a chutí – zmiňované družbance.

Kromě pečení koláčů se k této neděli váže ještě jeden zvyk. Na tuto neděli chodívali chlapci v doprovodu svého družby žádat děvčata o ruku. Podle této tradice se té neděli říká družebná.

Jidáše z kynutého těsta
Čas přípravy: 2 hod Obtížnost: Snadný

Jidáše z kynutého těsta

Jidáše z kynutého těsta patří mezi tradiční dobroty, které naše babičky pekly na Velikonoce. Připravují se i jedí na Zelený čtvrtek a svým tvarem připomínají provaz, na kterém se oběsil Jidáš, zrádce Ježíše. Odtud jejich název jidášky. Na přípravu jsou velmi jednoduché, zvládnete je tedy hravě.

Jidáše z kynutého těsta

Jakou symboliku mají náplně do koláčů?

  • Tvarohová náplň měla zvyšovat psychickou odolnost.
  • Maková náplň měla zajistit plodnost.
  • Receptem na štěstí byly koláče s broskvovou náplní.
  • Čokoládová náplň měla zajistit bohatství a peníze.
  • A koláč, který byl navíc ozdobený jahodami, měl přinést lásku.

My na družbance dáme tvarohovou náplň a ozdobíme je jahodami.

Kynutý mazanec
Čas přípravy: 3 hod 40 min Obtížnost: Střední

Kynutý mazanec

Kynutý mazanec k Velikonocům prostě patří. Dříve se pekl na Bílou sobotu a do vrchní části bochníku se nařízl kříž, případně se posypal mandlemi. Čím movitější rodina byla, tím bohatší mazanec si mohla dovolit. Dnes už o rozinky, mandle či vanilku naštěstí není nouze, můžete si tedy doma připravit opravdu chutný kynutý mazanec, který provoní celý dům.

Kynutý mazanec

Kynuté koláče družbance – recept

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 80 g cukru moučka
  • 120 g másla
  • 1/2 kostky čerstvého droždí
  • 250–300 ml mléka
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 2 lžičky strouhané citronové kůry
  • 1/2 lžičky soli
  • bílek na potření okraje koláčů
  • čerstvé nebo mražené ovoce na ozdobu
Člověk hněte těsto Andrii Zastrozhnov / Shutterstock.com

Tvarohová náplň:

  • 250 g tvarohu (ne ve vaničce)
  • 1 žloutek
  • 3 lžíce vanilkového cukru
  • 2 lžíce smetany ke šlehání
  • 1–2 lžíce rumu (podle chuti)
  • citronová kůra z půlky bio citronu

Drobenka:

  • 200 g polohrubé mouky
  • 80 g másla
  • 80 g krupicového cukru

Pokud máte rádi opravdu hodně drobenky na koláčích, můžete si množství na drobenku upravit podle sebe. Suroviny ale vždy mějte v poměru dva díly mouky, jeden díl másla a jeden díl krupicového cukru.

Postup:

  • Nejprve si připravte kvásek. Rozdrobte droždí, smíchejte ho se lžící cukru a zalijte 1,2 dl vlažného mléka. Na závěr kvásek posypte lžící mouky.
  • Do mísy prosejte mouku, zchladlé rozpuštěné máslo, sůl, zbytek mléka a cukru, citronovou kůru a vejce. Přidejte vzešlý kvásek a vypracujte vláčné těsto. Nechte kynout, dokud těsto neznásobí svůj objem.
  • Mezitím si připravte tvarohovou náplň. Tvaroh smíchejte s vanilkovým cukrem, žloutkem, rumem, smetanou ke šlehání a citronovou kůrou.
  • Dále udělejte drobenku. Do mísy dejte polohrubou mouku, krupicový cukr a na kousky nakrájené máslo. Všechny suroviny společně prohněťte, až získáte hrudkovitou posypku.
  • Vykynuté těsto rozdělte na osm stejně velkých dílů. Jednotlivé díly vyválejte do tvaru koláče a okraje nechte trochu vyvýšené, aby vám nestékala náplň.
Bochánky kynutého těsta na vále joanna wnuk / Shutterstock.com
  • Rozehřejte troubu na 180 °C.
  • Naneste na koláče tvarohovou náplň, naskládejte na ni čerstvé nebo mražené ovoce a posypte drobenkou. Okraje koláčů potřete bílkem.
  • Pečte v předehřáté troubě cca 20 minut, dokud okraje koláčů nezezlátnou.

Z uvedeného receptu budete mít osm menších koláčů.

Máte rádi kynuté koláče? Jaká je vaše nejoblíbenější náplň?

Zdroje: Kupi.cz, Kuchařka Vaříme s láskou, jíme s chutí, ČT Edu, České tradice